Apple minder innovatief dan vaak gedacht 2013-11-04T16:16:52

YouTube: Kerstverhaal 2.0

Google Maps: Volg de Kerstman!

Apple minder innovatief dan vaak gedacht

Apple minder innovatief dan vaak gedacht

Apple staat bekend als innovatief bedrijf en doet er met patentrechtszaken er ook alles aan om die voorsprong te behouden maar is Apple wel zo innovatief? De website Neowin ontkracht dit door een aantal innovaties, waarvan veel consumenten denken dat die van Apple komen, op een rijtje te zetten en daarbij de voorgangers te noemen.

Neowin noemt vier innovaties die vaak aan Apple worden toegedicht (overigens vaak niet door Apple zelf maar vooral door de doorsnee consument). De tablet wordt daarin zelfs niet eens genoemd, terwijl die toch ook al veel langer bestond dan de iPad, het was zelfs het troetelkindje van Bill Gates, alleen wist Microsoft het niet succesvol in de markt te zetten, iets dat je met een gerust hart kunt toevertrouwen aan Apple.

Het capacitieve touchscreen

Het capacitieve touchscreen was een van de belangrijkste functies van de eerste iPhone want daarvoor werden aanraakgevoelige schermen vooral met een stylus-pennetje gebruikt. Een capacitief scherm meet de vervorming van het elektrostatisch veld van wanneer vingers de speciale coating raken. In 1965 kwam E.A. Johnson van the Royal Radar Establishment in het Verenigd Koninkrijk al met een capacitief scherm. Destijds was het echter nog een erg dure techniek dus het duurde pas tot de iPhone voordat dit op grote schaal ingezet kon worden. De touchpad bestaat ook al een lange tijd, de eerste versie werd al gebruikt in de notebooks van Psion in 1989.

Psion touchpad

De Psion MC serie, de eerste notebook met touchpad (toen boven het toetsenbord geplaats)

Xerox Alto

De grafische interface (GUI)

Er is al veel geschreven over het vermeende plagiaat van Microsoft en Apple met betrekking tot de GUI die door Xerox in 1973 werd ontwikkeld. Feit blijft in ieder geval dat 10 jaar voordat Apple de GUI introduceerde op de Apple Lisa in 1983, Xerox PARC al met de Xerox Alto in 1973 met een GUI kwam. Xerox PARC (nu ‘PARC’) was het ontwikkelteam van Xerox dat ons naast de GUI ook de laserprinter en ethernet bracht.

Listen Up

Draagbare digitale mp3-speler

De iPod was niet de eerste draagbare mp3-speler op de markt, 4 jaar voor het verschijnen van de iPod kwam Audio Highway al met de ‘Listen Up’ (zie afbeelding hiernaast) waar maar 25 van gemaakt werden. De HanGo Personal Dukebox was de eerste mp3-speler die een 2.5” harde schijf gebruikte. Ook waren er al langer mp3- discmans verkrijgbaar.

IBM Simon

De smartphone

Niet de iPhone was de eerste smartphone maar de IBM Simon kwam met de eerste smartphone. De telefoon uit 1994 bevatte een resistief toucscherm, kalender, rekenmachine, email, games en een on-screen QWERTY-toetsenbord. Het toestel kostte destijds $899 en zoals te zien op de afbeelding hiernaast 'iets' groter uitgevallen dan de slanke iPhone. Dat was al 13 jaar voordat de iPhone uitkwam. Internetten ging nog niet op dit toestel (behalve mail) maar ook op dat gebied zijn er smartphones die eerder waren dan de iPhone. Zo bood de AT&T PocketNet Phone rond 1996 al toegang tot internet maar kwam nooit verder dan een prototype. 

[Via: Neowin]


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord