Creatief met wachtwoorden verzinnen: maak sterke, unieke én memorabele wachtwoorden 2014-05-22T15:40:35

Nieuwste seizoen Game of Thrones breekt downloadrecord

Google’s nieuwe modulaire toestel komt in januari 2015 op de markt

Creatief met wachtwoorden verzinnen: maak sterke, unieke én memorabele wachtwoorden

Creatief met wachtwoorden verzinnen: maak sterke, unieke én memorabele wachtwoorden

Na het Hartlbleed-lek heb je vast een aantal wachtwoorden moeten wijzigen, maar hoe doe je dat nu het slimst? Een wachtwoord verzinnen is niet zo moeilijk, maar hem daarna onthouden een stuk lastiger: helemaal als je online erg actief bent en meer dan 50 accounts bezit.

Het is makkelijk om voor alles hetzelfde wachtwoord te gebruiken, maar heel veilig is dat niet. Afhankelijk van je persoonlijke voorkeuren en expertise, kun je een van de volgende voorbeelden kiezen:

Gouden wachtwoord

Creëer een masterwachtwoord (of meerdere) die voldoen aan de voorwaarden van verschillende websites. Zo weet je zeker dat je het desbetreffende wachtwoord kunt onthouden en foutloos in kunt tikken. Een groot nadeel hiervan is dat als een website gehackt wordt, je de hackers je persoonlijke gegevens van andere sites op een gouden schaal aanbiedt.

Gibberish

Het creëren van random, gibberish wachtwoorden voor verschillende diensten (bijvoorbeeld $%lijvo-=2353$yj!_JK). Als je eenmaal een dergelijk wachtwoord hebt gegenereerd, bewaar je deze op een veilige plek, bijvoorbeeld in een kluis, of digitaal met behulp van password management software. Het nadeel van deze methode is dat je als je een keertje in moet loggen, de kans aanwezig is dat je je wachtwoord niet bij de hand hebt. En des te vaker je een wachtwoord op moet zoeken, des te groter de kans dat ze een keertje worden onderschept.

Maar hoe verzin je dan voor elke verschillende online dienst een ander wachtwoord dat je wél kunt onthouden? Dat is makkelijker dan je denkt. Waar wij mensen ontzettend slecht zijn in het onthouden van willekeurige cijfers en letters, zijn we ontzettend goed in het onthouden van betekenisvolle, korte zinnetjes. Dus wat doe je als je je aanmeldt voor een website? Denk dan aan een quote uit een film, een zin uit een liedje of een gezegde dat je te binnen schiet dat je sterk doet denken aan de desbetreffende site.

Heb je iets verzonnen? Dan kun je de zin in no time transformeren in een handig wachtwoord dat geschikt is voor computers en woordenboekaanvallen voorkomt. Hoe je dat doet?

  • Vervang spaties met lage streepjes
  • Vervang de laatste letter met een cijfer dat overeenkomt met het aantal woorden in de zin
  • Maak van elke tweede letter van elk woord een hoofdletter
  • Verschuif de eerste drie letters drie stapjes naar links in het alfabet, zoals Ceasar cipher. Succes gegarandeerd als je hebt gedronken…

Voorbeeld

Je hebt bijvoorbeeld een wachtwoord nodig voor je Facebook-pagina. Dan denk je aan een quote die je doet denken aan de desbetreffende site.

In dit geval is dat een quote van Charlotte’s web: “Why did you do all this for me?' he asked. 'I don't deserve it. I've never done anything for you.' 'You have been my friend,' replied Charlotte. 'That in itself is a tremendous thing.” 

Als je dan That in itself is a tremendous thing eruit pakt, komt je wachtwoord er ongeveer zo uit te zien:

qExt_iN_iTself_iS_a_tRemendous_tHin6

Bewaar je wachtwoord in een password management systeem (waar je alleen toegang voor nodig hebt als je je quote in kwestie niet meer kunt herinneren). Op zoek naar een goede wachtwoordmanager? Hier vind je een handig overzicht.

Op deze manier heb je wachtwoorden waarvan de kans groot is dat je ze kunt onthouden. En daarbij komt dat het ook nog eens een hele leuke manier om wachtwoorden te verzinnen. Nog een positief punt: je onthoudt gelijk de beste quotes uit al je favoriete boeken en films.

Bron: Elekslabs.com


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord