Digitale kloof onder internetgebruikers 2013-11-04T15:51:41

Adobe Project Primetime: tv via internet

Jessica Alba en Gwen Stefani in Windows Phone-reclame

Digitale kloof onder internetgebruikers

Digitale kloof onder internetgebruikers

Zo’n 96% van de volwassen Nederlanders heeft thuis toegang tot internet, waarvan 87% hier dagelijks gebruik van maakt.

Zo’n 96% van de volwassen Nederlanders heeft thuis toegang tot internet, waarvan 87% hier dagelijks gebruik van maakt. Hoewel iedereen steeds meer voordelen haalt uit het gebruik van internet, profiteren hoger opgeleiden het meest hiervan. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Twente in opdracht van Digivaardig & Digiveilig.

Nederlanders halen steeds meer voordelen uit internet. Dit voordeel is het grootst in de portemonnee van de gemiddelde internetgebruiker. Internetwinkels bieden producten bijvoorbeeld goedkoper aan dan gewone winkels. Ook wordt er steeds meer gebruik gemaakt van internet bij het solliciteren. Zo’n 28% van de Nederlanders heeft online een subsidie, uitkering of belastingverlaging ontdekt.

Dankzij internet is 56% van de Nederlanders beter op de hoogte van overheidsinformatie, geeft 58% aan via internet meer contact te hebben met familie en vrienden en heeft 33% online nieuwe vrienden gemaakt. Zo’n 77% maakt gebruik van ten minste één sociaal netwerk, waarbij Facebook met 68% veruit het populairste is.

Digitale kloof tussen internetgebruikers

Niet iedereen profiteert even veel van internet. Terwijl hoogopgeleiden veelal internet gebruiken voor informatie, studie en carrière, gebruiken mensen met een lagere opleiding het internet vooral voor games, chatten en filmpjes kijken. Voorzitter van Digivaardig & Digiveilig spreekt van een digitale kloof. “Wie digitale vaardigheden niet blijft ontwikkelen, mist razendsnel de boot”, aldus de voorzitter.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord