ADV: Dit is waarom je volgende printer gebruikmaakt van vaste inkt 2015-09-06T15:03:53

Review: Acer Liquid Jade Z

Review: Polar A300

ADV: Dit is waarom je volgende printer gebruikmaakt van vaste inkt

ADV: Dit is waarom je volgende printer gebruikmaakt van vaste inkt

Vergeet inkt en toners. Wie slim is, kiest de volgende keer voor een printer die werkt met vaste inkt. Daarmee heb je schitterende afdrukken met veel minder afval.

Een groot nadeel van laser- en inkjetprinters is de enorme hoeveelheid afval die overblijft. Het begint al bij het uitpakken waarbij met name bij toners veel verpakkingsmateriaal, plastic zakken en strips direct kunnen worden weggegooid. En ook wanneer ze leeg zijn, groeit de afvalberg. Toners en cartridges kunnen weliswaar een aantal maal opnieuw gevuld worden, maar uiteindelijk belanden ze toch bij het chemisch afval.

Kan dat niet beter? Jazeker, een speciale techniek die gebruiktmaakt van ‘vaste inkt’ levert in zowel zwart/wit als kleur net zulke goede afdrukken als de beste lasers en inkjets, maar dan zonder dat de gebruiker met allerlei rotzooi wordt opgescheept. En omdat je er misschien nog nooit van gehoord hebt, beantwoorden we hierbij de meestgestelde vragen.

Hoe werkt dat, vaste inkt?

Hoewel je misschien nog nooit gehoord hebt van vaste inkt, is deze techniek al zo'n 25 jaar geleden uitgevonden. Er wordt hierbij gebruikgemaakt van blokjes niet-giftig, op hars gebaseerd, polymeer dat je het beste kunt vergelijken met een kleurkrijtje. De blokjes zijn – net als toners en cartridges voor lasers en inkjets – beschikbaar in de kleuren cyaan, magenta, geel en zwart. Via een speciaal procedé tijdens het printen wordt de vaste inkt gesmolten en op het papier overgebracht, waarbij deze direct intrekt zonder uit te vloeien, zoals bij een inkjetprinter wel het geval is. De inkt koelt daarna direct af en hecht permanent met het papier. Doordat de afdruk in één keer op het papier komt en er geen droogtijd is, duurt het totale printproces slechts 5 seconden.

Is de printkwaliteit wel goed?

De kwaliteit van afdrukken die met vaste inkt worden gemaakt, is gelijk en vaak beter dan die van bijvoorbeeld een kleurenlaser. De printkwaliteit is ook vaak consistenter omdat er – in tegenstelling tot bijvoorbeeld een inkjet – geen speciaal papier nodig is. De afdrukken zien er bijvoorbeeld net zo mooi uit op medium papier als op kringlooppapier. Het papier hoeft ook niet hagelwit of glad te zijn. De afdrukken met vaste inkt verbleken na verloop van tijd niet en de inkt gaat ook niet barsten. Je hoeft ook niet bang te zijn dat inkt bij warm weer smelt en dat de pagina's aan elkaar gaan plakken. Kortom, met de printkwaliteit zit het dik in orde.

Hoezo is vast inkt duurzamer!?

Er is bij vaste inkt geen extra verpakking nodig, zoals bij tonercartridges. Dat zorgt niet alleen voor tot wel 90% minder printafval, maar er zijn ook minder bronnen nodig voor de productie en het vervoer van de wasblokjes. De vaste blokjes worden gemaakt van niet-giftige wassen, harsen en verfstoffen en bevatten zo'n 30% biologisch hernieuwbaar materiaal. Ze geven niet af, lekken niet en kunnen in principe bij het 'normale' afval.

Dit laatste zal overigens niet snel gebeuren, want de speciale wasblokjes verdwijnen in hun geheel tijdens het printen. Bij andere printers hou je niet alleen een cartridge over, maar hier blijft ook vaak inkt of gekleurd poeder in achter.

Ook het vullen gaat eenvoudiger. Nieuwe inktblokjes worden in de printer in genummerde sleuven geladen en er kunnen zelfs tijdens het printen gewoon nieuwe blokjes worden bijgeplaatst.

Hoe komt het dat ik niet eerder van vaste inkt heb gehoord?

Printen met vaste inkt laat zich misschien het beste vergelijken met elektrisch rijden: de techniek bestaat allang, maar de noodzaak en de voordelen beginnen nu pas tot ons door te dringen. Printers die vaste inkt gebruikten, waren in het begin relatief duur en met elke generatie vaste inkt is de technologie verder verbeterd. Inmiddels zijn de nieuwste modellen heel betaalbaar en ook prima geschikt voor thuisgebruikers en kantoor aan huis. Op dit moment is Xerox de enige aanbieder van printers die werken met vaste inkt.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord