Facebook aangeklaagd om misleidende vpn-app 2020-12-21T10:08:21

Razer Book 13 oogt zakelijk met een knipoog

Google voegt knap 3D-effect toe aan online foto's

Facebook aangeklaagd om misleidende vpn-app

Facebook aangeklaagd om misleidende vpn-app

De Australische consumentenrechtenorganisatie ACCC beticht Facebook ervan consumenten te misleiden met een vpn-app die veel meer data verzamelde dan strikt noodzakelijk was. De kwestie leidt nu tot een rechtszaak.

De ACCC grijpt enigszins laat in. De geniepige praktijken van Facebook kwamen begin 2018 al aan het licht. Destijds bood het de app Onavo Protect aan. Deze vpn zou je online privacy waarborgen, zoals veel vpn's beloven. Het tegenovergestelde bleek echter waar.

Facebook verzamelde juist allerlei gegevens van gebruikers, waaronder welke andere apps zij op hun smartphone openden. Die informatie zou het sociale medium inzicht geven in populaire concurrenten, met als doel potentiële overnames te 'scouten'. 

Kleine lettertjes

In de gebruiksovereenkomst van de app werd wel degelijk beschreven welke data er op de achtergrond werd verzameld, wat ook Facebooks verdediging is tegen de aantijgingen. De vraag is of dit voor de gemiddelde gebruiker duidelijk genoeg was.

Apple en Google zagen zich in ieder geval genoodzaakt om na de ophef de vpn-app uit de App Store en Play Store te verwijderen. Kort daarna stopte Facebook helemaal met het aanbieden ervan.

Mogelijk krijgt het verhaal nu alsnog een kostbaar staartje voor het bedrijf. De geldboete kan oplopen tot wel 10 miljoen dollar.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord