Facebook onder vuur voor beïnvloeden van nieuws 2016-05-10T15:50:06

Bloggen met Blogger (1)

Een derde Nederlandse pc's draait Windows 10

Facebook onder vuur voor beïnvloeden van nieuws

Facebook onder vuur voor beïnvloeden van nieuws

Er is commotie ontstaan over Facebook, dat gebruikers bewust bepaalde politieke verhalen voorschotelde. Daardoor zouden Facebookers alleen verhalen te zien krijgen die Facebook wilde laten zien.

Dat blijkt uit onderzoek van technologie-site Gizmodo. Die interviewde diverse medewerkers van het sociale netwerk die speciaal waren aangenomen om Facebooks eigen nieuwssectie te cureren. DIe feature zit voorlopig overigens nog niet in de Nederlandse Facebook.

Belangriijk nieuws

Facebook heeft voor Amerikaanse gebruikers een sectie met 'trending news', nieuws dat op dat moment belangrijk is. Dat wordt deels gevuld door een slim algoritme dat kijkt naar de meest gelezen verhalen, maar er zit ook een team redacteuren achter het nieuws die zelf beslissen welke onderwerpen belangrijk zijn. In theorie moeten die onderwerpen neutraal zijn en zo breed mogelijk uitgemeten worden.

In de praktijk gebeurde het echter vaker dat de redacteuren nieuws kozen dat voornamelijk links georiënteerd was. "Afhankelijk van wie er die dag dienst had waren het vooral progressieve verhalen, in plaats van conservatieve", zegt één van de redacteuren.

Dat betekent dat Facebook-gebruikers voornamelijk verhalen kregen te lezen die dezelfde politieke kleur hadden als de redacteuren, en die was grotendeels hetzelfde.

Beïnvloeding

Het is niet de eerste keer dat Facebook onder vuur is komen liggen over zijn controversiële algoritme. Vorig jaar werd ook al bekend dat Facebook door verschillende experimenten een verkiezing kon manipuleren. De site liet bepaalde gebruikers alleen berichten over verkiezingen in de buurt zien, en andere gebruikers juist geen van zulke berichten. De eerste groep bleek veel sneller naar de stembus te stappen.

Discussie

Daardoor is nu discussie ontstaan over de rol van Facebook in het maatschappelijk debat. Daar komt namelijk ook bij dat Facebook de afgelopen week een flink aantal foto's en posts heeft verwijderd waarin kritiek op de Turkse premier Erdogan stond - veelal door andere gebruikers die een post aanmerkten als ongepast. Dat gebeurde vandaag bijvoorbeeld nog bij een PvdA-kamerlid.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.



Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord