Gebruik Facebook neemt vooral af vanwege wantrouwen 2018-11-19T10:24:02

Vertalen met QTranslate

Zoek anoniemer met proxy-functie Startpage

Gebruik Facebook neemt vooral af vanwege wantrouwen

Gebruik Facebook neemt vooral af vanwege wantrouwen Bron: Newcom Research

Wanneer Nederlanders Facebook minder gebruiken dan voorheen, heeft dat vaak te maken met wantrouwen richting het sociale netwerk. De verspreiding van nepnieuws via dit kanaal speelt daar ook in mee.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van Newcom Research. Men ondervroeg krap 1200 Nederlanders en daarvan gaf een kwart aan Facebook de afgelopen zes maanden minder te zijn gebruiken. Die daling is hoger dan bij Instagram (10 procent), Twitter (10 procent) en Snapchat (7 procent). 

Meer vertrouwen in traditionele media

Van die Facebook-verlaters zegt 35 procent: 'Ik vertrouw dit platform niet'. 28 procent vindt dat er te veel nepnieuws op te lezen is. Op sociale media in het algemeen valt op dat het wantrouwen hoog is. Slechts 21 procent van de ondervraagden zegt hierin vertrouwen te hebben. Dit terwijl radio (64 procent), tv (62 procent) en kranten (57 procent) het meeste vertrouwen genieten.

Positief over LinkedIn

Van de verschillende soorten sociale media vertrouwen Nederlanders LinkedIn het meest, dit platform scoort een rapportcijfer van 5,6. Facebook moet het stellen met een 4,7 en het Chinese Wechat krijgt het laagste cijfer, een 3,0. 61 procent zegt zich zorgen te maken over nepnieuws op sociale media. Op de vraag of men nepnieuws herkent, zegt slechts 40 procent volmondig 'ja.'


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord