Microsoft waarschuwt voor gevaren van gezichtsherkenning 2018-07-18T09:44:11

Vergader-app Microsoft Teams voortaan deels gratis

Verbeterd toetsenbord voor vernieuwde MacBook Pro-modellen

Microsoft waarschuwt voor gevaren van gezichtsherkenning

Microsoft waarschuwt voor gevaren van gezichtsherkenning

Microsoft roept Amerikaanse beleidsmakers op om strengere wetten en regels op te stellen rond het inzetten van gezichtsherkenning. Het bedrijf waarschuwt voor de gevaren ervan en stelt dat voorzichtigheid geboden is.

Microsofts juridisch expert Brad Smith schrijft daarover in een uitgebreide blogpost. De technologie voor gezichtsherkenning wordt telkens accurater en tevens op grotere schaal ingezet. Volgens Smith zit daar nu geen rem op: ontwikkelaars blijven de techniek doorontwikkelen zonder zich over het ethische aspect te bekommeren. Overheden zetten gezichtsherkenning vervolgens in om op grote schaal privacy-inbreuk te maken zonder dat de bevolking er iets tegenin kan brengen.

Ethiek en techniek

Bij de Amerikaanse overheid ligt nu een belangrijke taak voor het reguleren van deze gegevensverzameling, zegt Smith. Zo moeten burgers beter beschermd zijn tegen softwarematige fouten, wanneer de techniek iemand ten onrechte identificeert. De vraag is ook of ieder individu apart toestemming hiervoor dient te geven en of ze hun eigen gegevens moeten kunnen terugvinden in een doorzoekbare database. En hoe beveilig je dat dan voldoende?

Microsoft wil in ieder geval het goede voorbeeld geven door de ontwikkeling van gezichtsherkenning binnen het bedrijf aan strengere eisen te laten voldoen. Zo is er vorig jaar binnen Microsoft speciaal een divisie opgericht die zich buigt over de ethiek van kunstmatige intelligentie en techniek, het Aether Committee. Zij werken samen met techneuten om ervoor te zorgen dat 'facial recognition' minder snel misbruikt kan worden.

Hoe zit het bij ons?

Interessant is dat Europa wat betreft deze vraagstukken voorloopt op de Verenigde Staten. In de nieuwe privacy-wet (Algemene Verordening Gegevensbescherming, ofwel AVG) valt gezichtherkenning onder het verzamelen van biometrische data, net zoals bijvoorbeeld een vingerafdruk. Bedrijven mogen de technologie alleen inzetten als ze gebruikers daar specifiek toestemming om vragen. Daarnaast moeten ze transparant zijn in wat er met die gegevens wordt gedaan.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord