Providers werken niet mee aan 'boetes voor downloaden' 2015-12-01T17:09:29

Heb je deze 'cyber-verzekering' echt nodig?

OnePlus verkoopt voortaan iPhone 6-hoesjes

Providers werken niet mee aan 'boetes voor downloaden'

KPN, Ziggo en anderen geven geen adressen van downloaders

Providers werken niet mee aan 'boetes voor downloaden'

De Nederlandse providers zijn niet van plan om zomaar adresgegevens van downloaders weg te geven. Auteursrechtenorganisaties als Stichting Brein, of filmstudio's dreigen al weken met boetes en schikkingen voor downloaders, maar het lijkt nog lang niet zo makkelijk om achter de downloaders te komen. Dat blijkt uit een rondgang van Computer Idee langs de providers.

Nadat Tim Kuik van Stichting Brein vorige maand al dreigde met 'boetes' voor Popcorn Time-gebruikers is het nu de beurt aan Willem Pruijssers, de directeur van filmdistributeur Dutch Filmworks om te dreigen met boetes voor downloaders..

Namen en rugnummers (en ip-adressen)

In een interview met BNR zegt Pruijssers dat de filmstudio op eigen houtje ip-adressen heeft verzameld van downloaders, onder andere van films als 'Michiel De Ruyter'. "We gaan nu op zoek naar de personen achter dat ip-adres. Die kunnen dan een brief op de mat verwachten", zegt Pruijssers in het interview. Hij blijft daarbij vaag over wat voor brief dat is, maar heeft het over 'maatregelen' als waarschuwingen of zelfs schikkingen. Daarbij zou het gaan om geldbedragen van 'rond de 150 euro'.

'Samenwerken'

Om zo'n voorstel te kunnen sturen, heeft een filmstudio echter wel namen en fysieke adressen nodig. "We vragen aan de providers of zij die ons willen geven", zegt Pruijssers in het interview. Maar dat laatste gaat niet gebeuren, blijkt uit een rondgang.

KPN, Ziggo, Tele2 en Zeelandnet/Delta weigeren allemaal om aan zo'n verzoek mee te werken.

"Het is heel simpel: Ze kunnen het wel willen, maar zonder gerechtelijk bevel geven wij geen gegevens van klanten af", zegt een woordvoerder van Ziggo, de op één na grootste provider van Nederland.

KPN

Ook KPN geeft adresgegevens niet zomaar af, al zegt de provider ietwat omslachtig dat het wel zelf contact kan opnemen met een klant als er een klacht binnenkomt over iets illegaals. KPN verwijst daarbij naar de Gedragscode Notice-And-Take-Down (PDF) die het heeft ondertekend. De provider spreekt een klant dan echter alleen aan als er een gerechtelijk bevel ligt.

Kort maar krachtig

Tele2 en ZeelandNet/Delta geven korte maar krachtige antwoorden: "Nee, als een rechter dat niet heel expliciet heeft gezegd geven wij geen gegevens aan een private partij."

Providers XS4all en Caiway hebben nog niet kunnen reageren. We hebben hun wel om een reactie gevraagd.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord