'Social media helpt bedreigde talen overleven' 2014-07-30T12:29:23

20 miljoen kijkers voor gametoernooi

Instagram lanceert Snapchat-concurrent Bolt

'Social media helpt bedreigde talen overleven'

Jongere generatie neemt het over

'Social media helpt bedreigde talen overleven'

Sociale media als Facebook en Twitter kunnen bedreigde talen ervan weerhouden volledig uit te sterven, met name doordat de diensten in tientallen talen beschikbaar zijn.

Daarover schrijft nieuwswebsite NPR vandaag op basis van verschillende organisaties die zich sterk maken voor het behoud van zeldzame talen.

"Dat deze talen op het internet staan is superbelangrijk voor hun voortbestaan", aldus Anna Luisa Daigneault van de Living Tongues Institute for Endangered Languages. "Daardoor blijven mensen in contact met hun taal."

Facebook is in meer dan 70 talen beschikbaar, mede doordat communities vertalingen zelf kunnen doen. Daarvoor vragen ze een verzoek aan bij het sociale netwerk, die bij genoeg interesse de vertaaltools aanbiedt.

Ayamara en Anishinaabemowin

NPR brengt in kaart hoe verschillende groepen dat doen: zo wordt er gewerkt aan een vertaling in het Ayamara, een van de drie officiƫle talen van Boliviƫ. Daarbij is het soms lastig dat sommige woorden helemaal niet bestaan in Ayamara, zoals 'wachtwoord' en 'gebruiker.' In die gevallen moet er een nieuw woord worden verzonnen die in de huidige taal past.

Zo komt Facebook in de toekomst ook beschikbaar voor de 8000-10.000 indianen die nog Anishinaabemowin spreken. Projectleider Margaret Noodin legt uit dat social media belangrijk is om jongeren de taal mee over te laten nemen. Nu wordt deze vooral nog gesproken door mensen die ouder zijn dan 70.

Twitter

Twitter is ondertussen beschikbaar in 40 talen. De Amerikaanse professor Kevin Scannell werkt daar aan een twitterprofiel dat inheemse tweets in de gaten houdt, zodat de taal behouden blijft.

Toch vormen sociale media ook een gevaar voor bedreigde talen, verklaart Daigneault. Dat komt doordat Engels, Russisch en Chinees er erg dominant op aanwezig zijn.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord