Supercomputers van een exaflop op komst 2013-11-04T16:41:02

Cybercriminelen zetten nep-systeem scanners in

Avondklok voor Zuid-Koreaanse gamers

Supercomputers van een exaflop op komst

Supercomputers van een exaflop op komst

IBM heeft een nieuwe techniek ontwikkeld onder de naam CMOS Integrated Silicon Nanophotonics.

IBM heeft een nieuwe techniek ontwikkeld onder de naam CMOS Integrated Silicon Nanophotonics. De techniek zou voor een enorme prestatieverbetering moeten zorgen voor supercomputers.

De eerste supercomputers die gebruik zullen maken van deze techniek worden voor 2020 verwacht. Het huidige maximum van een supercomputer ligt op ongeveer 2 petaflops wat neerkomt op tweeduizend biljoen calculaties per seconde.

Met de doorbraak van IBM is (optische) communicatie binnen supercomputers over meerdere golflengten tegelijkertijd mogelijk. Hierdoor kan een snelheid worden behaald van een miljoen biljoen calculaties per seconde: een exaflop. De supercomputer die dergelijke snelheden zullen halen worden daarom ook ‘exascale computers' genoemd.

De technologie kan gewoon op standaard chips worden toegepast waardoor de fabricagekosten meevallen. IBM heeft tien jaar aan deze specialisatie gewerkt en verwacht dat de technologie naast supercomputing ook in netwerkproducten kan worden toegepast.

Dergelijke rekenkracht is bijvoorbeeld nodig voor het maken van complexe berekeningen op het gebied van klimaatveranderingen.

[Via Computerworld.nl]


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord