Inzicht krijgen en besparen met Toon van Eneco 2015-12-22T13:10:35

Downloadtip: Monument Valley tijdelijk gratis op iOS

Kinderspeelgoedfabrikant VTech gehackt, gegevens miljoenen kinderen op straat

Inzicht krijgen en besparen met Toon van Eneco

Inzicht krijgen en besparen met Toon van Eneco

Toon® is een slimme thermostaat waarmee je meer inzicht krijgt in je energieverbruik en besparen eenvoudiger wordt. Maar is dat in de praktijk ook echt zo? Vijf leden van Techpanel gebruiken Toon al wat langer en delen hun ervaringen.

  Dit is een partnerproductie. Lees hier wat dit betekent.

 

Conclusie - Gebruikerspanel: “Slimme thermostaat Toon aanrader!”

Benieuwd wat er met slimme thermostaat Toon® van Eneco mogelijk is of vraag je je af of je er nu écht je energierekening mee kunt te verlagen? Wij ook! Daarom volgden we gedurende drie weken 5 leden van Techpanel die Toon al langer in huis hadden.

Huishoudens in Nederland zijn maandelijks al snel een paar honderd euro kwijt aan energie. Is het mogelijk om deze maandlasten te verlagen en tegelijkertijd het comfort in huis te verhogen? Wim den Besten, Rob van der Linden, John Kruithof, Freek Voogt en Alwin Hummels maken hiervoor gebruik van Toon; een geavanceerde thermostaat die veel verder gaat dan het regelen van de temperatuur in huis.

Energiegebruik inzichtelijk

Met heldere overzichten van het gas- en elektraverbruik per dag, week of bijvoorbeeld maand, is Toon erg handig voor wie zijn energiekosten wil verlagen. Alwin: “Door Toon weet je direct je actuele verbruik en zie je onmiddellijk een piek wanneer je bijvoorbeeld een kopje koffie aan het zetten bent.” Het feit dat Toon in combinatie met slimme stekkers kan worden gebruikt, maakt het nog eenvoudiger om te besparen. Deze meten namelijk het verbruik van aangesloten apparaten. Rob: “Twee van die stekkers hebben we ingezet om energievreters de deur uit te doen. Alles bij elkaar zijn we zo’n beetje 20% minder stroom gaan gebruiken.”

Toon App

Toon is niet alleen te bedienen via het aanraakscherm maar ook op afstand – desnoods buitenshuis – via een makkelijk te bedienen app (iOS/Android). John: “Ben je eerder of later thuis dan gepland, dan kun je ervoor zorgen dat je niet in een koud huis komt.” De app wordt constant verbeterd, toont heldere grafieken en geeft o.a. tips om verder energie te besparen. Freek heeft nog wel een suggestie voor verbetering: “Wellicht is het een goed idee om er ook wat gas gerelateerde tips in op te nemen.” Vrijwel iedereen heeft de app op smartphone of tablet.  John: “Het is echt een geweldige toevoeging aan het gebruiksgemak!”

Meer comfort, meer veiligheid

Minder energie verbruiken en tegelijkertijd een comfortabeler huis? Dat klinkt tegenstrijdig. Daarom wilden we hier in week 2 meer over weten. Wim legt uit dat Toon naadloos samenwerkt met onder andere Philips Hue-lampen. Naast de thermostaat en slimme stekkers is dus ook je verlichting hierdoor met Toon (o.a. op afstand via de app) in- en uit te schakelen. Het aantal uitbreidingen groeit bovendien nog steeds. Zo kan via het onderdeel Zon op Toon o.a. de opbrengst van eigen zonnepanelen worden gemonitord en is het inmiddels ook mogelijk om slimme rookmelders te koppelen. Wim: “Het is een veilig idee dat je een melding op je smartphone krijgt zodra er rook is gedetecteerd in het huis.”

Toon slaat aan

In de laatste week moeten de panelleden een uitgebreide vragenlijst invullen en cijfers geven. Met gemiddeld een 8,3 scoort Eneco Toon erg hoog. En ook de app mag er zijn met een 7,8. Bovendien is iedereen het er over eens dat het ‘zeer waarschijnlijk’ is dat ze anderen Toon zouden aanraden. Alwin: “Toon blinkt uit in gebruiksgemak en geeft duidelijk inzicht in je energieverbruik. Er zijn tal van leuke extra’s, zoals het vergelijken met andere Toon gebruikers in jouw postcode gebied. Zo worden we misschien allemaal bewuster en duurzamer. En bovenal is de besparing natuurlijk erg leuk voor je portemonnee.”

Meer weten over Toon? Kijk dan eens op eneco.nl/toon.

 

WEEK 3 - Toon van Eneco: tijd om de balans op te maken

De afgelopen weken hebben we de ervaringen kunnen lezen van vijf Techpanelleden die thuis Toon, de slimme thermostaat van Eneco, uitgebreid hebben getest. In dit derde en laatste deel maken we de balans op. “Zouden jullie anderen aanraden om Toon ook in huis te halen?”

Voor Techpaneltesters Wim den Besten, Rob van der Linden, John Kruithof, Freek Voogt en Alwin Hummels is het erop of eronder. Als ervaringsdeskundigen is het aan hen om aan de hand van een uitgebreide vragenlijst en het geven van cijfers een eindoordeel te vellen over Toon.

Geld en energie besparen

Misschien wel de belangrijkste reden om Toon in huis te halen, is energiebesparing. Maar doet Toon het op dit vlak beter dan andere slimme thermostaten? John: “Toon springt er duidelijk uit want door de vele mogelijkheden en statistieken laat hij niet alleen je verbruik zien, maar ook wat je op elektriciteit en gas bespaart.”

En dat dit een verschil maakt, blijkt uit de energierekening van Rob die met Toon 20% minder kwijt is aan stroom en 5% minder aan gas. En ook Alwin is tevreden: “Met Toon ben ik bewuster van mijn energieverbruik en heb ik al veel bespaard.” Wat betreft de Bespaarmogelijkheden scoort Toon dan ook hoog en krijgt hij van het panel een dikke 8,5.

Toon extra’s

Toon helpt niet alleen energie besparen maar vergroot ook de veiligheid en het comfort in huis. Zo werkt hij naadloos samen met Philips Hue-lampen, kunnen er slimme rookmelders op worden aangesloten en monitort het onderdeel Zon op Toon o.a. de opbrengst van eigen zonnepanelen. Ook de slimme stekkers die in combinatie met Toon kunnen worden gebruikt, worden echt als een waardevolle aanvulling gezien en krijgen van de panelleden gemiddeld een 7,5. Ze maken het mogelijk om aangesloten apparaten op afstand in- en uit te schakelen en meten tegelijkertijd het verbruik waardoor bijvoorbeeld energievreters gemakkelijk kunnen worden opgespoord. Alwin: “Wel mis ik hier nog een uitgebreide programmeerfunctie.”

Toon is niet alleen te bedienen via het aanraakscherm. Op afstand en zelfs buitenshuis kan dit ook met behulp van de speciale app die voor iOS en Android beschikbaar is. Deze wordt constant verbeterd en krijgt gemiddeld een 7,8.

Eindoordeel

Als de scores bij elkaar opgeteld worden, blijkt dat Toon erg hoog scoort: gemiddeld een 8,3. Alle leden van het panel achten het dan ook “zeer waarschijnlijk” dat ze Toon aan anderen zouden aanraden. Rob: “Ik wens nieuwe Toon-gebruikers heel veel duurzaam plezier toe. Maar bereid wel goed je demo voor, want de kans is groot dat je buren, familie en vrienden van je willen weten hoe hij werkt!”

Alwin: “Toon blinkt uit in gebruiksgemak en geeft duidelijk inzicht in je energieverbruik. Er zijn tal van leuke extra’s - zoals het vergelijken met anderen in jouw postcode gebied – en dat geeft inzicht. Zo worden we misschien allemaal bewuster en duurzamer. En bovenal natuurlijk is de besparing erg leuk voor je portemonnee.”

Meer weten over Toon? Kijk dan eens op eneco.nl/toon.

 

WEEK 2 - Slimme thermostaat Toon: gemakkelijk of ondoorgrondelijk?

De meeste thermostaten gaan niet verder dan op gezette tijden de verwarming in- of uitschakelen. Toon gaat verder en geeft inzicht in de energiekosten, helpt besparen en laat zich ook nog eens op afstand bedienen via smartphone of tablet. Zo kun je met Toon op afstand de thermostaat, verlichting en apparaten met je smartphone of tablet bedienen. Is dit nou echt makkelijk of is dit de zoveelste niet te doorgronden gadget? Techpaneltesters Wim den Besten, Rob van der Linden, John Kruithof, Freek Voogt en Alwin Hummels gebruiken Toon en delen hun ervaringen.

Baas over energieverbruik

Aangezien veel mensen tal van ongebruikte apps op hun smartphone of tablet hebben, zijn we erg benieuwd of Toon wel iets toevoegt. John: “De Toon app laat je het actuele verbruik zien en de hoeveelheid gas en stroom die je al verbruikt hebt. Ook zie je de huidige temperatuur in je woning en hoe laat hij naar het volgende programma overschakelt.” 

Er zijn nog veel mogelijkheden, weet Alwin te vertellen. “Ik gebruik de app bijna dagelijks om zo de verwarming - op afstand - te regelen. Bij het naar huis gaan kun je vooraf zien wat de temperatuur is in je woning en zo nodig aanpassen.” Groot voordeel is dat het op deze manier bij thuiskomst aangenaam warm is, zonder dat de verwarming de hele dag aan hoeft te staan. Bovendien kan bij langdurige afwezigheid - als men dit vergeten was - de verwarming op afstand worden uitgezet. Alwin: “Zo stook je niet voor niets en ben je goed bezig voor het milieu én je eigen portemonnee.”

Comfort verbeteren

Daarnaast is het met de app ook mogelijk om de verlichting en slimme stekkers in huis op afstand te bedienen. Toon is namelijk te koppelen aan Philips Hue-lampen of aan (groepen) apparaten door middel van slimme stekkers. Wim: “Het is erg makkelijk om, naast de thermostaat, op afstand de Philips Hue-lampen alvast aan te zetten en met de juiste kleur, zodat je in een warm en verlicht huis aankomt na je werk.” Rob: “De bediening van de slimme stekkers met deze app is echt reuze handig waarbij je met een druk op de knop van je telefoon stekkers in of juist uitschakelt. Simpel en doeltreffend.” John: “Je kunt door gebruik te maken van slimme stekkers bovendien ook aflezen hoeveel stroom er door een apparaat verbruikt wordt.” 

Meer met Toon

Toon is ook handig voor wie zelf stroom opwekt. Met de uitbreiding Zon op Toon is bijvoorbeeld direct te zien hoeveel energie de eigen zonnepanelen produceren. Daarnaast kan er ook een bijdrage worden geleverd aan de veiligheid in huis door Toon te koppelen aan een slimme rookmelder. Wim: “Inmiddels hebben wij ook slimme rookmelders voor Toon. Zowel mijn partner als ik zijn toegevoegd aan de contacten die gewaarschuwd worden. Het is een veilig idee dat je een melding op je smartphone krijgt zodra er rook is gedetecteerd in het huis.”
De Techpanelleden zijn het unaniem eens: Toon is zeer eenvoudig in het gebruik en de app heeft een duidelijke meerwaarde. En ook het feit dat het comfort in huis dankzij o.a. slimme stekkers en Hue-lampen verder kan worden verbeterd, wordt gezien als groot pluspunt.
In het volgende deel draait alles om harde cijfers. De Techpanelleden geven dan aan de hand van hun persoonlijke ervaringen Toon per onderdeel een rapportcijfer. Meer weten over Toon? Kijk dan eens op eneco.nl/toon.

 

WEEK 1 - Inzicht krijgen en besparen met Toon van Eneco

Veel huishoudens in Nederland zijn iedere maand honderden euro’s kwijt aan energie. Door een goed beeld te krijgen van je gebruik wordt het een stuk eenvoudiger om die kosten omlaag te krijgen. Wim den Besten, Rob van der Linden, John Kruithof, Freek Voogt en Alwin Hummels hebben de slimme thermostaat Toon al een tijdje in huis. Weet je met Toon nu écht meer en wordt het makkelijker om geld te besparen?

Meten is weten

Weet jij hoe hoog je maandbedrag moet zijn? Alwin gebruikte voor Toon ‘domme’ energiemeters om zijn verbruik in huis in te schatten. Dat is inmiddels wel anders want Toon laat het huidige, dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse verbruik zien én laat de totale kosten in energie en gas gesplitst zien. “Door Toon weet je direct je actuele verbruik en zie je onmiddellijk een piek wanneer je bijvoorbeeld een kopje koffie aan het zetten bent.”

Sluipverbruikers

“Ook het sluipverbruik is nu ineens veel zichtbaarder geworden.”, aldus Alwin. Het gevolg hiervan is dat energie besparen zo op een positieve manier wordt geprikkeld. “Gewoon dagelijks even op Toon kijken of er geen energieverbruikers aanstaan die niet echt nodig zijn”, zeg John. “Je krijgt bovendien aan het begin van de maand een overzicht met wat je hebt bespaard of meer hebt verbruikt. Echt super handig.”

Om een beeld te krijgen hoe goed of slecht je het doet, kun je met Toon vergelijken; bijvoorbeeld met je vooraf inschatte verbruik of het verbruik van vrienden die ook Toon hebben. Freek: “Het wordt dan een soort van sport om daar onder te blijven.”

Slimme stekkers

Toon werkt samen met slimme stekkers waarmee op afstand apparaten in- en uitgeschakeld kunnen worden en die tegelijkertijd het verbruik meten. Rob: “Daar hebben we er twee van en die hebben we ingezet om nog wat stroomvreters de deur uit te doen. Alles bij elkaar zijn we zo’n beetje 20% minder stroom gaan gebruiken.”

Wim: “Ik kwam er met die stekker achter dat alle apparatuur in het tv-meubel in stand-by samen 64 Watt gebruikte! Dit zette mij wel aan het denken. Bovendien kun je nu in één keer alles uitschakelen.”

Meer met de app

De gratis Toon app (iOS / Android) maakt bediening op afstand mogelijk maar laat ook historische grafieken zien. John: “Kom je eerder of later thuis dan gepland, dan kun je ervoor zorgen dat je niet in een koud huis komt.” Wim: “Je kunt lekker vanaf de bank met de iPad op schoot de overzichten bekijken of de verwarming een tikje hoger zetten. Daarnaast hebben wij via de app vanaf ons vakantie adres ‘s avond de lampen aangezet zodat het huis bewoond leek.” Ook geeft deze app praktische beginnerstips om te besparen. Freek: “Wellicht is het een goed idee om er ook wat gas gerelateerde tips in op te nemen.” Al met al scoort de Toon app goed. John: “Een geweldige toevoeging aan gebruiksgemak!”

In een volgende test gaat het Techpanel dieper in op het op afstand bedienen van apparaten en verlichting én de slimme rookmelder van Toon. Meer weten over Toon, kijk dan eens op eneco.nl/toon


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord