Maak van je tv een media-center met de Intel Compute Stick 2015-11-11T13:55:15

Logitech lanceert keyboard case voor iPad Pro

Kinderen leren programmeren met Star Wars

Maak van je tv een media-center met de Intel Compute Stick

Maak van je tv een media-center met de Intel Compute Stick

Niet iedereen heeft zin om elke vier of vijf jaar een gloednieuwe tv aan te schaffen om bij de tijd te blijven. Doorgaans werkt de tv namelijk nog prima, maar zijn de ‘smart’-zaken verouderd, omdat de fabrikant geen updates meer uitvoert. Zonde. Maar niet onoverkomelijk dankzij de nieuwe generatie mini-pc’s, zoals de Intel Compute Stick.

  Dit is een partnerartikel. Lees hier wat dit betekent.
 

Streaming media is bijzonder handig. En tegenwoordig goed mogelijk met apparaatjes als de Chomecast van Google, de Apple TV van Apple en bijvoorbeeld de Compute Stick van Intel. Het voordeel van de eerste twee is dat er een systeem op staat wat vaststaat. U kunt er niets aan veranderen, waardoor het uitermate stabiel werkt. Echter: sommige gebruikers willen juist eigen software installeren. En dat kan weer wel met de Compute Stick. Want daar draait gewoon Windows 10 op!
 

De basisDe Intel Compute Stick is bijzonder klein: ietsje groter dan een Google Chromecast. Hij heeft wel meer voeding nodig.

Om een tv om te bouwen tot multimedia-wonder, is een paar zaken nodig. We gaan er in dit verhaal vanuit dat u een flexibel, klein en zuinig platform zoekt. Een apparaatje als de Intel Compute Stick is dan een goede start. Er is een versie met Linux en een versie met Windows 10. Beide beschikken over dezelfde hardware: een Intel Atom Z3735F. Dit is een quad core atom (echte cores) met een snelheid van 1,33 GHz standaard en een boost van 1,83 GHz. Intel heeft de processor 2GB geheugen gegeven. De geïntegreerde grafische chip kan prima Full HD renderen, waardoor films spelen geen probleem is.

Alles bij elkaar gebruikt deze stick zo’n 6 tot 7 watt onder belasting.

Nu is dit natuurlijk geen beest van een processor, dus verwacht geen ‘lightning speed’ als u Windows start. Tevens zult u af en toe toch even moeten wachten als u applicaties start of installeert. Echter: surfen gaat prima en ook ons mediapakket Kodi draait uitstekend. Mede vanwege de vele optimalisaties die deze software in de loop der jaren heeft ondergaan. Het draait immers overal op. Inclusief een Rasberry Pi.
 

RandapparatuurZorg voor een fijn toetsenbord met geïntegreerde trackpad. Kies bij voorkeur voor een model met 5 GHz.

Met de stick bent u een heel eind, maar u bent er nog niet. U moet de Compute Stick nog kunnen bedienen. Daarvoor zijn talloze oplossingen, maar uit ervaring weten we dat een toetsenbord met geïntegreerde mouse-pad erg handig is bij een tv. Een losse muis werkt niet prettig en gaat dus irriteren.

Er zijn een paar modellen die prettig werken. Echter: wij raden met klem een draadloos systeem dat op 5 GHz werkt aan, omdat u dan de Wi-Fi-module in de Compute Stick niet in de weg zit. We weten van Rapoo dat de E9180P aan deze specificaties voldoet. Logitech werkt nog op 2,4 GHz wat in theorie kan storen.

Daarnaast is het handig om een gevoede usb-hub aan de Compute Stick te koppelen. Er is namelijk maar één usb-poort voor handen. Met de receiver van het toetsenbord bent u al direct klaar. Dat zou niet handig zijn natuurlijk.
 

Wi-FiZorg voor een heel stabiele en snelle Wi-Fi-verbinding, want anders krijgt u gegarandeerd stotteringen bij het kijken van films.

Tenslotte raden we het met klem aan om het draadloze netwerk onder de loep te nemen. De Compute Stick biedt alleen een draadloze koppeling met het thuisnetwerk. Dus als u full-hd video gaat streamen, is het noodzakelijk dat uw Wi-Fi op orde is.

Wij hebben in de testomgeving zowel een Ubiquiti-systeem als een Wi-Fi-systeem van Engenius voor handen. Dat heeft prima gewerkt. Ook bij zwaardere streams. Op de standaard Wi-Fi van de router van de provider verloopt het minder soepel. We zien regelmatig blokjes en ook het geluid wil nog weleens wegvallen.

Dat ligt overigens niet alleen aan die router. De Compute Stick biedt een Wi-Fi-verbinding op 2,4 GHz met maar één antenne. Dat heeft zo zijn invloed op bereik, bandbreedte en stabiliteit. Kortom: zorg voor een degelijk accesspoint als u hiermee gaat streamen.

 

BeginnenWij hebben goede ervaringen met JRiver en Kodi. Deze pakketten draaien prima op de Compute Stick.

U hebt nu de nodige spullen om te beginnen. Als u de Compute Stick voor het eerst aansluit, zal deze Windows 10 installeren. Dit proces is vrij eenvoudig, maar wij raden aan even goed op te letten bij het instellen van uw account. Zodra de Windows aan een netwerk gekoppeld is, zal deze u namelijk op een gegeven moment vragen om in te loggen op uw ‘Live-account’. Doe dit niet als u de Compute Stick alleen wilt gebruiken als mediacenter! U moet dan namelijk elke keer inloggen, wat niet handige is. Als u deze stap overslaat en geen wachtwoord invoert, kunt u de stick gewoon inschakelen en direct gebruiken.

Als Windows is geïnstalleerd, hebt u een paar keuzes in mediapakketten. Wij raden ofwel JRiver aan (betaald pakket), ofwel Kodi. Wat beter werkt, is geheel een kwestie van smaak. Beide pakketten hebben een uitstekende app (wij werken graag met Yatse voor Kodi in plaats van de standaard-app) en beide paketten presteren goed op de Compute Stick. Geen stotteringen of andere vervelende zaken.
 

Geluid

De Compute Stick heeft alleen hdmi-uit. Dat betekent dat zowel het geluid als het beeld via hdmi wordt verstuurd. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Wij hebben het geluid optisch vanuit de tv weer naar de receiver laten lopen. U kunt – indien mogelijk - ook de Compute Stick direct aan de hdmi-ingang van de receiver koppelen. Of daar de Wi-Fi-ontvangst optimaal is, is echter maar de vraag. Tijdens onze test was dat niet mogelijk vanwege matige ontvangst.


Overige toepassingen

Wat u verder nog kunt of wilt doen met de Compute Stick is natuurlijk geheel afhankelijk van de wensen en eisen. Feit is: de mediapakketten werken uitstekend op deze kleine stick. Surfen gaat ook goed en vlot genoeg. Net als Youtube of Quicktime-video.
 

Conclusie

De Intel Compute Stick kan van een standaard tv een volwaardige mediacenter maken. U zult er wel rekening mee moeten houden dat er slechts één usb-poort voor handen is, en dat de Compute Stick alleen via Wi-Fi werkt.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord