Review: Sony KD-55X8505C 2015-10-20T07:24:33

Audio in tabbladen Chrome nu te dempen

Google: Je fotografeert vooral pizza's en huisdieren

Review: Sony KD-55X8505C

Android nu ook op tv

Review: Sony KD-55X8505C

Dit jaar komen zowel Sony als Philips met televisies die op Android TV draaien. Dit nieuwe smart tv-platform belooft een slimme integratie van live televisiekijken met online apps zoals YouTube en UitzendingGemist. De daadwerkelijke levering van de televisies heeft even op zich laten wachten, maar de modellen van Sony liggen inmiddels in de winkel en die van Philips zouden nu ook leverbaar moeten zijn.

Planken

De door ons geteste Sony KD-55X8505C is een 139,7 centimeter-model (55 inch) uit de ultra hd-range, een televisie met extra hoge resolutie dus. Onze tests laten zien dat de beeldkwaliteit van dit model érg goed is, maar wij waren vooral benieuwd naar de nieuwe software. De look en feel van Android TV is namelijk heel anders dan wat we tot nu toe van Sony gewend waren. Het hoofdscherm bestaat uit verschillende ‘shelves’ (planken) met aanbevolen programma’s, apps, games, aansluitingen en instellingen. Boven in beeld vinden we altijd prominent de zoekknop, waarmee het mogelijk is om zowel gesproken als getypte zoekopdrachten in te voeren. De zoekfunctie maakt het mogelijk om algemene zoekopdrachten uit te voeren waarbij gebruikgemaakt wordt van Googles zoekdienst, maar het is ook mogelijk om – bij apps die dat ondersteunen – naar content binnen apps te zoeken.

De eerste shelf met content onder het zoekvak bevat ‘recommendations’, waarbij u persoonlijke suggesties krijgt voor films, series, apps en games die mogelijk bij uw interesses aansluiten. Deze suggesties worden door Android TV gedaan op basis van het gebruik van de tv. Onder de algemene recommendations (aanraders) vindt u een shelf met ‘Featured Apps’ die door de televisiefabrikant ingevuld kan worden. Sony vulde deze balk op het moment van onze test met links naar ‘Sony Select’, een eigen mini-appstore met aangeraden apps, maar ook met links naar Netflix, Videoland, NOS, NOS Sport en enkele andere populaire apps.

Vervolgens toont Sony een shelf met alle ingangen en aansluitingen waar de televisie over beschikt, gevolgd door een rij met iconen van alle apps die daadwerkelijk op de tv geïnstalleerd zijn, waarbij de meest recent gebruikte apps direct links staan.

De kracht van Google TV zit hem (in potentie) in het grote aanbod van apps. Hoewel lang niet alle normale Android-apps ook op Android TV beschikbaar zijn, is het aanbod wel groot en bovendien groeiend. Voor wie er waarde aan hecht, zijn er bovendien veel spellen beschikbaar. Sony installeert zelf Asphalt 8, een moderne racegame. Helaas draait deze in een lage resolutie en bovendien niet vloeiend, dus echt goede reclame is dit niet. Wat wél heel goed werkt is de Google Cast-functie. Hiermee kunt u – net als met een Chromecast dongel – bij smartphone- en tabletapps die dit ondersteunen direct audio en video afspelen op uw televisie. Vanuit de YouTube- of Netflix-app op uw device selecteert u dus eenvoudig een video, waarna deze direct op de tv afgespeeld kan worden.

Ruwe kantjes

Helaas is de Android TV software nog niet helemaal stabiel. Wij testten de televisie eind juli, en de op dat moment beschikbare software had nog vervelende bugs. Tijdens onze test weigerde de televisie bijvoorbeeld meerdere keren om van kanaal te wisselen en ook kregen we regelmatig pop-ups te zien met meldingen dat een bepaalde service was vastgelopen. Hopelijk lossen Sony en Google dit snel op, want dat een televisie problemen heeft met zappen is op zijn zachtst gezegd niet handig.

Conclusie

Sony’s KD-55X8505C is een prima ultra hd-televisie die gebruikmaakt van Android TV. Dit nieuwe platform heeft potentie, maar was op het moment van testen nog niet stabiel.

Pluspunten:

Beeldkwaliteit, Google Cast-functie, aanbod van apps.

Minpunten:

Stabiliteit van de software.

Adviesprijs: € 1.799,-

Voor meer informatie: www.sony.nl


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord