Drieslagfolder met Word 2014-09-03T10:49:45

Componeer uw eigen hit in Midi

Melissa viert tiende verjaardag

Drieslagfolder met Word

Drieslagfolder met Word

U kent hem wel: een smalle folder, in drieën gevouwen en boordevol informatie over uw club, de pas geopende schoonheidssalon of met het menu van een high tea. We laten zien hoe u zelf zo'n drieslagfolder maakt.

U kent hem wel: een smalle folder, in drieën gevouwen en boordevol informatie over uw club, de pas geopende schoonheidssalon of met het menu van een high tea. We laten zien hoe u zelf zo'n drieslagfolder maakt.

Marges en kolommen

 

U krijgt de werkwijze voor zowel Word 2003 als voor de nieuwste versie Word 2007 (die noemen we tussen haakjes). Op één kant van een liggende A4 komen drie kolommen. Iedere kolom wordt een bladzijde van uw folder. Open in Word een nieuw document en klik op Bestand, Pagina-instelling (in Word 2007: klik in het tabblad Paginaindeling op Marges en op Aangepaste marges), kies onder Afdrukstrand voor Liggend en zet de vier marges rondom op 1,5 cm. Voor drie kolommen klikt u op Opmaak, Kolommen (Word 2007: Kolommen, Meer Kolommen) en kiest u Drie. Tussen twee kolommen komt steeds een vouw. Om links en rechts van de vouw een marge te krijgen, moet de ruimte tussen de kolommen twee keer zo breed worden als de zijmarges. Kies daarom bij Afstand 3 cm (afbeelding 1).

 

Tekst en plaatjes

 

Om na het vouwen de folder goed te krijgen, is belangrijk wat u in welke kolom typt. Is de folder dichtgevouwen, dan ziet u het titelblad; de rechterkolom van het eerste blad. De achterkant van de folder is bladzijde 6, die komt hier in het midden. Die bevat adres, telefoonnummer en dergelijke. Als de lezer de folder openvouwt, moet hij/zij meteen pakkende informatie zien; die komt op bladzijde 5 (de linkerkolom). Op de andere kant van het papier komt de hoofdtekst, op bladzijde 2, 3 en 4.  Daar typt u het saaiere, informatieve deel. Kijk naar de rode paginanummers in afbeelding 2. U kunt het geheel opfleuren met digitale afbeeldingen en foto's. Die moeten niet breder zijn dan één kolom, dus maximaal 6,9 cm (zoals u in afbeelding 1 bij Breedte ziet). Wilt u de rechterkant van de tekst minder rafelig maken, dan laat u de tekst afbreken. Klik op Extra, Taal en Woordafbreking en schakel de optie Woorden in document automatisch afbreken in (Word 2007: tabblad Pagina-indeling, klik op Afbreken en Automatisch). Om de rechterkant van de gehele tekst strak te krijgen selecteert u alles (sneltoets: Ctrl + A) en klikt u op Uitvullen (sneltoets: Ctrl + J). Om de titel op de rechterkolom van het eerste blad te krijgen drukt u aan het eind van bladzijde 6 een aantal keren op Enter, maar als u aan de tekst ervoor iets toevoegt, zal de titel opschuiven. Voeg dus liever een zogeheten kolomeinde in. Plaats hiervoor de cursor aan het eind van de tekst op bladzijde 6 en klik op Invoegen, Eindemarkering en Kolomeinde (Word 2007: tabblad Pagina-indeling, Eindemarkeringen, Kolom). Of druk op de sneltoets Ctrl + Shift + Enter. Nu springt de titel naar de laatste kolom en blijft stevig op bladzijde 1. Eindigt uw tekst al op bladzijde 5, dan voegt u twee kolomeinden in.

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord