Hoe stel je Cortana in? 2015-07-30T17:01:06

Windows 10: Conclusie

Flexibele koptelefoon Torque T402v kan zowel op als over de oren

Hoe stel je Cortana in?

Hoe stel je Cortana in?

Windows 10 heeft een eigen slimme assistent, Cortana. Die werkt voorlopig echter alleen in het Engels, dus kun je er met een Nederlandse versie van Windows 10 niet meteen iets mee. Als je Engels goed genoeg is en je wil Cortana toch graag gebruiken, dan kun je dat gelukkig alsnog wel instellen. Dit is hoe je dat doet op Windows 10.

Let op: Als je deze stappen volgt, komt je besturingssysteem in het Engels te staan. Er is helaas (nog) geen manier om Cortana in het Nederlands te gebruiken.

Wat is Cortana?

Cortana is Microsofts eigen 'slimme assistent'. Cortana heeft wat weg van Google Now en Siri: Je kunt er opdrachten aan geven zoals het inplannen van een agenda-afspraak of het instellen van een herinnering. Ook kan Cortana via spraakcommando's zoeken in je documenten en op internet. Als je wil weten wat Cortana precies allemaal kan, kun je dit artikel lezen.


Cortana instellen

Om Cortana op je systeem te krijgen, moet je de regio van je computer instellen op Amerikaans. Cortana is alleen nog in het Engels beschikbaar en werkt alleen op Amerikaanse en Britse systemen. Je doet dat via het 'Actiecentrum', dat je kunt oproepen met dit icoontje onder in je taakbalk:

Ga in het menu naar 'Alle instellingen'. Je komt nu in het vernieuwde 'Instellingen'-menu uit. Klik daar op 'Tijd en taal'.

Klik op 'Regio en taal'. Hier kun je instellen welke taal je systeem krijgt.

Klik op het balkje waar Nederland staat, en scroll naar beneden. Selecteer daar Verenigd Koninkrijk of Verenigde Staten. Het maakt niet uit welke regio je kiest.

Om Cortana te activeren moet je systeem ook nog naar het Engels zetten. Je doet dat onder 'Talen'. Klik daar op 'Een taal toevoegen'.

Zoek in dit scherm naar 'Engels'. De talen staan in alfabetische volgorde, gesorteerd op de Nederlandse beschrijving.

Je ziet nu Nederlands en Engels onder elkaar staan. Klik op Engels en vervolgens op 'Als standaard instellen'.

Log nu uit. Je doet dat via het startmenu - als je niet precies weet hoe dat moet kun je ook onze workshop over het startmenu bekijken.

Als je opnieuw inlogt, staat je systeem in het Engels. Er is echter een grotere verandering: Je ziet linksonder een zoekbalk naast het startmenu staan. Daarmee kun je Cortana instellen.

Als je op de balk klikt, kun je linksboven kiezen voor de 'Settings'. Daarmee stel je Cortana in voor gebruik.

Als je vanaf nu op de Windows-knop drukt, kom je in het menu van Cortana terecht. Je krijgt dan informatie te zien zoals het weer, het nieuws, of agenda-afspraken die je nog hebt.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord