Laat Chrome nu controleren of je wachtwoorden veilig zijn 2021-01-22T10:35:10

Logo ontwerpen met Inkscape

PowerPoint: objecten uitlijnen

Laat Chrome nu controleren of je wachtwoorden veilig zijn

Laat Chrome nu controleren of je wachtwoorden veilig zijn

Wachtwoorden zijn alleen nuttig als ze niet zomaar te raden of te kraken zijn. De nieuwste versie van Chrome kan controleren of je wachtwoorden sterk genoeg zijn en je aansporen om onveilige wachtwoorden te wijzigen. Dat werkt als volgt.

Het controleren van wachtwoorden maakt deel uit van Chrome-versie 88. Voer in de adresbalk van de browser chrome://settings/help in en druk op Enter. De meest recente versie van Chrome wordt nu automatisch gedownload, mocht je nog achterlopen. Herstart de browser om de update door te voeren.

Voer nu op dezelfde manier chrome://settings/ in en kijk bij Automatisch Invullen, Wachtwoorden. Klik hier op Wachtwoorden controleren. Het proces duurt slechts enkele seconden. Hierna zie je precies welke wachtwoorden aan vernieuwing toezijn. Dit dien je verder zelf aan te passen op de site waarbij je het account hebt aangemaakt.

Zwakke of zelfs gehackte wachtwoorden

Zoals je in Google's voorbeeld hierboven zien, maakt Chrome onderscheid tussen twee soorten wachtwoorden. Zwakke wachtwoorden zijn degene die eenvoudig te raden zijn, bijvoorbeeld omdat ze te kort zijn of geen speciale tekens bevatten. Daarnaast komen er met een beetje pech ook gehackte wachtwoorden bovendrijven.

Deze wachtwoorden voldoen op zichzelf mogelijk wel aan de veiligheidseisen, maar zijn in verkeerde handen gekomen. Dit gebeurt onder meer wanneer hackers toegang tot websites hebben gekregen en er met de accountgegevens vandoor zijn gegaan. Verander ook deze wachtwoorden zo snel mogelijk. 

Gebruik je hetzelfde wachtwoord nog op andere plaatsen, wijzig deze daar dan eveneens. 

Tips voor veilige wachtwoorden

Een van de manieren waarop je jezelf van veilige wachtwoorden kunt verzekeren, is door een wachtwoordmanager te gebruiken. Dit is overigens een van de onderwerpen die uitgebreid aan bod komen in onze cursusbundel Beveiliging en Privacy

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord