Tweede router in je netwerk installeren 2014-08-28T11:40:59

Mp3 uit Youtube-video halen

Antoni Gaudi Google Doodle

Tweede router in je netwerk installeren

Tweede router in je netwerk installeren

Wie een internetabonnement afsluit, krijgt van zijn provider in de meeste gevallen een modemrouter. Maar wat als u al een eigen router hebt – die helemaal naar uw wensen is afgesteld? Weggooien? Welnee: u hangt ze gewoon achter elkaar in één netwerk!

2 routersIedereen die een internetverbinding heeft, moet ook iets hebben wat ervoor zorgt dat het internet ook daadwerkelijk aangeboden kan worden aan de apparaten. Dat ‘iets’ is in ieder geval een modem. Dat is nodig om het signaal dat van binnen naar buiten gaat en van buiten naar binnen komt respectievelijk te coderen en te decoderen. Zonder een modem is het simpelweg niet mogelijk om chocola te maken van de stroom datapakketjes. Dit type apparaat wordt dan ook door alle providers aan u als consument geleverd op het moment dat u een internetaansluiting afsluit. Aangezien verschillende providers (althans, de kabelproviders) over het algemeen gebruikmaken van verschillende manieren van coderen en decoderen, heeft het niet veel zin om dit soort apparaten los te koop aan te bieden in winkels.

Kabel en adsl

Voor we verder gaan, moeten we hier eerst een onderscheid maken tussen de twee voornaamste manieren om internet aan te bieden in Nederland, namelijk via de kabel en via de telefoonlijn (adsl). Het is vrij lang zo geweest dat aanbieders van internet via de kabel (zoals UPC en Ziggo) alleen het modem leverden bij het afsluiten van een internetabonnement. Dit was op zich voldoende om te kunnen internetten. Het signaal dat na decodering uit het modem komt, wordt begrepen door bijvoorbeeld uw pc. U kunt dan echter slechts één apparaat tegelijkertijd met het internet verbinden. Hebt u naast een computer ook nog een laptop, smartphone, tablet, mediaspeler, nas, tv met netwerkaansluiting, of een ander apparaat dat op het netwerk aangesloten moet worden, dan hebt u iets nodig wat zorgt voor het regelen van het verkeer van al die verschillende datastromen. Met andere woorden: u hebt dan een router nodig. Welke router u kiest, mag u zelf weten. Het signaal dat door het modem uw thuisnetwerk ingestuurd wordt, wordt door alle routers ‘begrepen’.

Nat achter nat

Het twee keer achter elkaar door een router heen sturen van datapakketjes wordt ook wel ‘nat achter nat’ genoemd. Nat staat voor ‘network address translation’ en wordt in alle routers toegepast. Het houdt in ons geval in dat een router een enkel ip-adres omzet naar een hele reeks adressen. Die worden dan weer door de dhcp-server uitgedeeld op het moment dat apparaten aangesloten worden. 

Aanbieders van internet via adsl (bijvoorbeeld KPN, XS4All en Telfort), leveren eigenlijk al sinds jaar en dag een zogeheten modemrouter bij een abonnement. Zoals de naam al verklapt, zijn dat apparaten die zowel een modem als een router bevatten. U hoeft hier dus geen router meer bij te kopen om al uw netwerkapparaten op het netwerk aan te sluiten. Dit ene apparaat regelt alles. Bij kabelaanbieders zien we dit sinds kort echter ook steeds vaker voorkomen. Althans, bij twee grote spelers in deze markt, UPC en Ziggo, krijgt u tegenwoordig ook een modemrouter als u een abonnement afsluit.

Geen keuze meer?

Dat kabelaanbieders ook steeds meer richting het leveren van modemrouters lijken te gaan, is op zich wel begrijpelijk. Op deze manier kan de aanbieder veel efficiënter hulp bieden als er problemen zijn. De medewerker van de helpdesk weet dan meteen met welke hardware hij of zij van doen heeft. Als het probleem aan de routerkant ligt, is nu meteen duidelijk om welk apparaat het gaat, terwijl dat in de oude situatie soms pas na veel vragen duidelijk werd. Het implementeren van iets zoals IPv6, de nieuwe ‘taal’ die het internet gaat spreken, is op deze manier ook veel eenvoudiger geworden. Een router geschikt maken voor IPv6 vereist weliswaar niet veel meer dan een update van de firmware, maar het is nog maar de vraag of iedereen dat ook doet. Gebeurt dit niet, dan zijn websites die alleen een IPv6-adres hebben niet meer bereikbaar, omdat de router dat protocol niet ondersteunt. Met de routerfunctionaliteit in het modem geïntegreerd, kan de provider ervoor zorgen dat de gebruikers op tijd worden geïnformeerd dat er een update klaarstaat.

Voor u als consument zitten er echter wel degelijk nadelen aan deze trend richting modemrouters. Het mag dan prettig zijn dat de provider ervoor kan zorgen dat hij u goed kan helpen en dat belangrijke updates tijdig doorgevoerd kunnen worden, maar het zorgt er óók voor dat het lijkt alsof u nu niet meer zelf kunt kiezen welke router u gebruikt. Het zit immers allemaal al in de modemrouter. Dat kan erg vervelend zijn, bijvoorbeeld wanneer u net gewend bent aan uw router en alles precies zo hebt ingesteld als u dat zelf graag wilt. Het is nog maar de vraag of de routerfunctionaliteit die in de nieuwe modemrouter van de provider is geïntegreerd hetzelfde te bieden heeft als de router die u al hebt staan…

Adsl-modemrouter vervangen

Als u niet tevreden bent over de modemrouter die u van uw provider hebt gekregen, dan is wellicht uw eerste gedachte om het hele apparaat te vervangen door een ander exemplaar. Bij adsl-modemrouters is dat in principe mogelijk. Dit type verbinding werkt met een gebruikersnaam en wachtwoord dat u tijdens het installeren van de adsl-modemrouter in moet voeren. We hebben zelf wel eens een Speedtouch TG789vn van KPN vervangen door een AVM Fritz!Box 7390. Zelfs de ip-tv die bij het KPN-abonnement inbegrepen zat, werd goed doorgegeven. Voip-telefonie was helaas niet langer mogelijk met deze alternatieve modemrouter, maar voor de rest functioneerde hij prima. Iets waar u wel even op moet letten bij een poging om een modemrouter te vervangen is of u te maken hebt met een adsl- of een vdsl-exemplaar. Met vdsl zijn in theorie veel hogere snelheden mogelijk, wat resulteert in specifieke eisen voor de hardware. Een adsl-modemrouter kan niet overweg met een vdsl-signaal. Omgekeerd is dat over het algemeen wel het geval. De hierboven genoemde Fritz!Box 7390 kan bijvoorbeeld overweg met zowel adsl- als vdsl-signalen. Een modemrouter van een kabelprovider vervangen is niet mogelijk.

Lees verder op pagina 2

Zelf een router kiezen

Het is dus mogelijk dat u niet tevreden bent over de mogelijkheden die in uw modemrouter zitten en dat u het liefst uw huidige router zou houden, of een nieuw exemplaar wilt. Daarnaast is het ook mogelijk dat uw modemrouter nu op een wat vervelende plek staat, bijvoorbeeld de meterkast of de garage, waardoor sommige zaken niet goed werken. Denk hierbij aan het eenvoudig aansluiten en loskoppelen van apparaten, maar ook aan het bereik van het draadloze signaal van de modemrouter. Er zijn uiteraard meerdere oplossingen te verzinnen voor deze problemen, bijvoorbeeld een switch en/of een draadloos access point aansluiten. Een router biedt echter vaak beide, wat het aansluiten van een dergelijk apparaat op de modemrouter in theorie aantrekkelijk maakt.

Twee kapiteins op een schip

Het is echter raadzaam om, voor u tot actie overgaat, even na te denken over een dergelijke opstelling. Deze kan in potentie onbedoelde consequenties hebben. Routers zijn namelijk apparaten die normaal gesproken de spil in een netwerk zijn. Ze delen dan ook aan alle apparaten die erop aangesloten worden ip-adressen uit. De zogeheten dhcp-server die dit doet, is normaal gesproken erg handig. Dankzij dit onderdeel van de router hoeft u namelijk nooit zelf een ip-adres aan een netwerkapparaat toe te wijzen. Althans, niet als u dat niet wílt doen. Het is natuurlijk nog wel altijd mogelijk om een statisch ip-adres toe te wijzen aan een netwerkapparaat. Dit is een ip-adres dat altijd hetzelfde blijft en niet veranderd kan worden door de router. Dat kan handig zijn, bijvoorbeeld bij een nas die u altijd op hetzelfde ip-adres wilt kunnen bereiken. Ook dan ontkomt u overigens niet helemaal aan de dhcp-server die in de router zit, want het gekozen ip-adres moet binnen de grenzen van deze dhcp-server liggen. 

Een probleem dat kan ontstaan als u twee routers achter elkaar in een netwerk hebt, is dat er twee aparte netwerkjes ontstaan. De router die achter de modemrouter wordt geplaatst, hoort bij het netwerk van de modemrouter, want daar krijgt hij zijn ip-adres van. Met andere woorden, er wordt een kabel getrokken van een lan-poort van de modemrouter naar de wan-poort van de tweede router. De wan-poort is de poort waarop het ‘internet’ aangesloten wordt in een opstelling met een los modem en een losse router. Het feit dat de verbinding tussen modemrouter en router op deze manier wordt gelegd, betekent dat de tweede router niet ‘weet’ dat hij al in een lokaal netwerk zit. Hij behandelt het inkomende signaal alsof het van buiten het lokale netwerk komt. Dit betekent dat het door een firewall heen moet, waar het uiteraard al een keer doorheen is gegaan bij de modemrouter. Daarna gaat ook de tweede router adressen uitdelen. Op deze manier krijgt u twee netwerken die elkaar niet zien.

Binnen uw thuisnetwerk is het hebben van meerdere netwerken niet bepaald handig. Een apparaat dat op het netwerk van de eerste router aangesloten wordt, ziet apparaten die op de tweede router aangesloten zijn niet. Een nas die aan de eerste router hangt, kan bijvoorbeeld niet lokaal benaderd worden door een mediaspeler die verbonden is met de tweede router. Een andere vervelende consequentie van nat achter nat (zie kader) is dat het niet eenvoudig is om uw nas te benaderen van buiten het netwerk.

Tweede router als access point

Een van de mogelijkheden die u hebt om eventuele problemen van nat achter nat te vermijden, is het configureren van de tweede router als access point. Veel modellen kunnen dat tegenwoordig. De firewall wordt dan uitgeschakeld en ook de tweede keer nat wordt geschrapt. De tweede router wordt in een dergelijke opstelling onderdeel van het netwerk van de eerste. Dit is op zich een goede optie als u zowel een switch als een draadloos toegangspunt wilt hebben, maar daarvoor om welke reden dan ook geen gebruik wilt maken van de aansluitingen en de wifi van uw modemrouter. Dit is echter geen oplossing voor het probleem dat u wellicht hebt met de mogelijkheden van de modemrouter ten opzichte van uw eigen router of ten opzichte van de eisen die u stelt aan uw router. In dat geval is het de bedoeling dat de routerfunctionaliteit van de modemrouter grotendeels uitgeschakeld wordt en u dus eigenlijk alleen nog maar gebruikmaakt van het modemgedeelte van de modemrouter. Hoe u dat doet, leest u hieronder.

Haal de router uit je modemrouter

Haal het ‘router’ uit uw modemrouter

U kunt een modemrouter zó instellen dat u in feite alleen gebruikmaakt van de modemfunctionaliteit. We zouden graag laten zien hoe dat gaat met de modemrouters van de afzonderlijke providers, maar helaas, daarvoor hebben we véél te weinig pagina’s. Daarom beperken we ons hier tot een Ubee EVW3200, een model dat door Ziggo wordt geleverd bij bepaalde abonnementen. De stappen zijn voor andere modellen echter vergelijkbaar.

 

1. Stap 1: ip-adres

Allereerst moeten we op de interface van de modemrouter zien te komen. Hiervoor hebt u het ip-adres van de Ubee nodig. Daar kunt u heel eenvoudig achter komen door naar de Command Prompt te gaan. Onder Windows 7 kunt u hierheen navigeren door op de startknop te klikken en ‘Command Prompt’ in het zoekveld te typen. De toepassing staat in de folder Bureau-accesoires. Hebt u deze toepassing geopend, dan typt u ‘ipconfig’ in het voor sommigen waarschijnlijk vertrouwd ogende zwarte venster. Nadat u op de entertoets hebt gedrukt, verschijnt een lijstje ip-adressen. Het adres dat we hier zoeken staat achter ‘Default Gateway’. In ons geval is dat dus 192.168.178.1.  

 

2: geavanceerd

Open de browser en voer 192.168.178.1 in de adresbalk in. U komt nu bij de inlogpagina van de Ubee terecht. Standaard staan gebruikersnaam en wachtwoord respectievelijk op ‘ziggo’ en ‘draadloos’, maar u doet er uiteraard goed aan om hier iets anders voor te kiezen. Eenmaal in de interface van de Ubee aangekomen, kiest u rechtsboven voor ‘Geavanceerde Instellingen’. Standaard is er bij de meeste modemrouters van providers niet bijzonder veel in te stellen, dus een dergelijke stap zal waarschijnlijk ook bij andere modellen nodig zijn.

 

3: mac-adres

In de Ubee gaat u vervolgens naar de menu-optie ‘Static Lease’. Hiermee is het mogelijk om altijd hetzelfde (statische) ip-adres toe te wijzen aan de tweede router. Doet u dit niet, dan is de kans groot dat de tweede router regelmatig wisselende ip-adressen krijgt van de Ubee. Dit resulteert in een onbetrouwbaar en instabiel functioneren van de tweede router. Voor deze stap hebt u tevens het mac-adres van de tweede router nodig. Een mac-adres is een uniek adres dat op alle netwerkapparatuur wordt weergegeven. Vervolgens kiest u zelf het statische ip-adres. Let wel op dat deze zich in de zogeheten ip-range van de modemrouter bevindt. Een ip-range is het totale aantal ip-adressen dat kan worden uitgedeeld door een router. In ons geval kunnen we kiezen voor een waarde tussen 10 en 73. We kiezen voor 11. Het ip-adres 192.168.178.11 is vanaf nu voorbehouden voor het apparaat met het mac-adres dat we hier hebben ingevuld en zal zolang u het niet wijzigt, niet aan een ander apparaat toegewezen worden. Vergeet ook niet op ‘Apply’ te klikken.

Lees verder op pagina 3

 

4: veilig gebied

Het instellen van de Ubee is nu bijna klaar. Het enige wat nu nog echt nodig is, is de tweede router opnemen in een zogeheten dmz. Dmz staat voor demilitarized zone en houdt in dat apparaten die via deze methode op de Ubee aangesloten worden rechtstreeks verbinding maken met het internet, zonder dat ze eerst door de filters (firewall) van de router heen moeten. Die filters zijn helemaal niet nodig, want de tweede router heeft zelf een firewall. Op deze manier hebt u geen last van nat achter nat en zijn bijvoorbeeld nas-apparaten die aangesloten worden op de tweede router eenvoudig te benaderen van buiten het netwerk. Het enige wat u bij deze stap hoeft te doen is het ip-adres invullen dat u bij de vorige stap hebt gekozen en dat wordt toegewezen aan de tweede router.

 

5: uitschakelen

Om het niet onnodig druk te maken op het gebied van draadloze netwerken, is het ten slotte handig om ook meteen even de wifi uit te zetten op de Ubee. Hiervoor gaat u naar het tabblad ‘Wireless’ en kiest u ervoor om het draadloze signaal uit te schakelen. Dit doet u door ‘Disabled’ te kiezen uit het drop-down menuutje.

De tweede router fungeert na deze aanpassingen als hoofdrouter van uw thuisnetwerk. De modemrouter is door deze ingreep in essentie teruggebracht tot een modem. Het routergedeelte van de modemrouter is overigens niet helemaal uitgeschakeld. Alleen dat ene specifieke apparaat (de tweede router) omzeilt dit onderdeel. Het enige wat u nu nog moet doen is de tweede router op de modemrouter aansluiten. De kabel gaat bij de modemrouter in een lan-poort en bij de tweede router in de wan-poort.

Tekst: Sander Almekinders 

Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 3, jaargang 2013


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord