10 misverstanden over garantie op online koopjes

© CIDimport

10 misverstanden over garantie op online koopjes

Geplaatst: 3 november 2010 - 12:18

Aangepast: 20 september 2022 - 07:48

Redactie ID.nl

Liegen over garantieregels. Online en offline maken winkels zich hier regelmatig schuldig aan. Onlangs bleek nog uit veel elektronicawinkels garantierechten ten onrechte inperken.

10 misverstanden over garantie op online koopjes

Liegen over garantieregels. Online en offline maken winkels zich hier regelmatig schuldig aan. Onlangs bleek nog uit veel elektronicawinkels garantierechten ten onrechte inperken. Van verzendkosten. E-shoppers vragen zich intussen af waar ze recht op hebben. Hoe zit het als u iets via internet in het buitenland koopt? En waar moet u naartoe als uw spullen stuk gaan? En moet u nu echt alles in originele verpakking met aankoopbon terugsturen? Hoog tijd voor licht in de duisternis: we zetten we tien hardnekkige misverstanden voor u op een rij.

10 misverstanden over garantie op online koopjes-16325055

© CIDimport

1 Online shoppen is goedkoper, zeur dus niet over garantie

Onzin. Online en offline gelden precies dezelfde garantieregels. De manier van bestellen en de prijs maken niets uit. Volgens de wet hebt u namelijk recht op een goed product. Dit betekent dat het bij normaal gebruik moet voldoen aan wat u er redelijkerwijs van mag verwachten. Is dat niet het geval, dan hebt u recht op reparatie, of vervanging. Vergeet verder niet dat u na een online aanschaf altijd recht hebt op een wettelijke bedenktijd van zeven werkdagen na ontvangst van het product. In die tijd mag u iets zonder verplichtingen terugsturen.

2 Garantie heb je in soorten en maten, net wat je koopt

Nee, we kennen twee soorten garantie: wettelijke garantie én (extra) garantie die een winkelier of fabrikant verstrekt. In het eerste half jaar na uw (online) aanschaf hebt u wettelijk recht op garantie als iets kapot gaat. Of dat komt door verkeerd gebruik, moet uw webshop maar aantonen. Daarna hebt u recht op garantie zolang u mag verwachten dat het product mee zou moeten gaan. De ‘bewijslast' is wel omgedraaid: u moet verborgen gebreken aantonen. Een webwinkel of fabrikant mag altijd extra garantie bovenop de wettelijke garantie verstrekken. Maar de voorwaarden mogen nooit ongunstiger zijn dan die van de wettelijke garantie.

3 Je hebt altijd recht op garantie

Ook niet juist. U hebt weliswaar recht op een goed product. Maar als u het door uw onvoorzichtigheid of gewoon door slijtage kapot gaat, hebt u geen recht op (wettelijke) garantie.

4 Een webshop mag reparatiekosten berekenen

Meestal niet. Als iets buiten uw schuld kapot gaat en dat gebeurt binnen de wettelijke of afgesproken garantietermijn, moet de webwinkel uw product (gratis) repareren of vervangen.
Maar ook na verloop van de (extra) garantieperiode kunt u vaak nog om garantie vragen, vooral bij duurzame consumptiegoederen.

U hebt namelijk recht op een goed product. Wat dat precies is, ligt niet haarscherp vast en dus ontstaat er helaas nog vaak discussie over. Het hangt onder meer af van het soort product, de aanschafprijs, het merk of wat de fabrikant over de levensduur belooft. Maar stel dat u twee jaar garantie krijgt op een laptop en hij gaat na 2,5 jaar stuk. Dan kunt u vaak toch garantie claimen, omdat u van een laptop een langere levensduur mag verwachten.

Soms moet u wel een deel van de kosten betalen voor een eventueel vervangende, nieuwe laptop. Omdat u hem lang prima hebt kunnen gebruiken en hij door reparatie langer meegaat.

5 Garantie komt van de fabrikant, daar moet je garantie claimen

Nee, garantie claimt u in eerste instantie bij uw webshop. U mag niet zomaar doorgestuurd worden naar een andere leverancier of naar de fabrikant. Wel is het zo dat fabrikanten de garantie soms op zich nemen, maar vraag altijd eerst de verkoper om een oplossing. Bewaar uw aankoopbon, het bewijs van uw koopovereenkomst. Ook een bankafschrift mag als aankoopbewijs dienen!

6 Als u in het buitenland koopt, hebt u geen recht op garantie

Dat is niet zo. In de Europese lidstaten geldt in ieder geval een wettelijke garantie van twee jaar. Maar verder kunnen garantieregels verschillen (zie kader). Garantie in het buitenland kan dus wel degelijk problemen opleveren, los van barrières als taal en afstand. De Europese Commissie werkt daarom aan nieuwe consumentenrechten om regels gelijk te trekken. Doel is dat iedereen die over de grens winkelt precies weet waar hij aan toe is. Ons advies: waar u ook koopt, controleer vooraf de garantievoorwaarden! Geen zin? Lees ze toch.

 

7 Terugsturen kan alleen in originele verpakking

Klopt niet. Als u iets wilt terugsturen, mag de verkoper u vragen het product onbeschadigd en in originele verpakking te retourneren. Hij mag niet eisen dat de verpakking ongeopend en helemaal onbeschadigd blijft. Hij moet bovendien zorgen voor een verpakking die zich eenvoudig laat openen en hersluiten. Vergeet bij het terugsturen niet om een bewijs van terugzending te vragen!

8 Verzendkosten zijn voor de koper

Online kopen betekent dat u met verzendkosten zit u als iets ter reparatie wilt terugsturen. De koper wordt vaak gevraagd die kosten te voldoen. Als u gebruikmaakt van uw bedenkrecht (zie boven) was dat lange tijd terecht, tot een recente uitspraak van het Europese Hof. Nu hoeft u niet langer verzendkosten te betalen. Bij een ondeugdelijk artikel zijn de verzendkosten binnen de garantieperiode dus voor de verkoper. Is een product lang weg ter reparatie, dan hoort men u een vergelijkbaar artikel uit te lenen.

9 Als u online koopt, kunt u de garantie beter uitbreiden

Waarom? Volgens de wet hebt u namelijk ook zonder uitgebreide garantie recht op een goed product. Waarom zou u zich extra beschermen tegen iets waar u al recht op hebt? Interessant wordt het pas als u veel ruimere garantierechten krijgt.

10 Krijgt u geen garantie, geef het dan maar op

Onjuist. Haak niet bij voorbaat af bij problemen. Achterhaal waar u recht op hebt (vraag 1 t/m 9). Is een webwinkel lid van Thuiswinkel.org, dien daar een klacht in. Deze branchevereniging kan een winkel tot actie manen. Als een webwinkel is aangesloten bij de Geschillencommissie, kunt u daar uw geschil voorleggen en een advies krijgen. Met vragen en klachten over garantie kunt u verder terecht bij ConsuWijzer, het informatieloket van de overheid voor consumenten.

Via ConsuWijzer kan door toezichthoudende instanties (zie kader Consumentenautoriteit) actie worden ondernomen tegen webwinkels die de regels aan hun laars lappen. Als u elders in Europa problemen hebt, kunt u een beroep doen op het europees Consumenten Centrum. Hier en over de grens kunt u verder altijd naar de rechter stappen. Juridisch advies kunt u inwinnen bij het Juridisch Loket. Weet wel dat een juridisch geschil veel tijd en geld kan kosten.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 12, jaargang 2010.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten