12 tips om goedkoper te printen 2013-11-04T16:59:40

Samsungs eco-telefoon met stappenteller

'Internetaanbieders moeten afknijpen altijd melden'

12 tips om goedkoper te printen

12 tips om goedkoper te printen

Voordeliger printen begint met bewustwording. En daarna begint het echte werk: ervoor zorgen dat u ook daadwerkelijk geld overhoudt. Met de onderstaande slimme tips kunt u al snel tientallen euro's per jaar besparen. Zelfs als u slechts enkele tips gebruikt, levert dat u al merkbaar voordeel op.

Voordeliger printen begint met bewustwording. En daarna begint het echte werk: ervoor zorgen dat u ook daadwerkelijk geld overhoudt. Met de onderstaande slimme tips kunt u al snel tientallen euro's per jaar besparen. Zelfs als u slechts enkele tips gebruikt, levert dat u al merkbaar voordeel op.

Tip 1: Gebruik de zuinige stand

Bij de ene printer heet de stand 'concept' of 'klad', bij andere printer spreek men van 'draft' of 'economy'. In alle gevallen wordt er minder inkt gebruikt waardoor u (veel) langer doet met een cartridge. En zolang het niet gaat om de uiteindelijke versie van een sollicitatiebrief of rapport is de kwaliteit prima. Tip: stel deze voordelige stand als 'standaard' in, zodat u voortaan automatisch voordeliger print.

Tip 2: Kies andere lettertypen

Met het Ecofont, dat u gratis kunt downloaden op www.ecofont.nl, gebruikt uw printer 20 procent minder inkt en blijven uw teksten toch behoorlijk goed leesbaar. Het geheim zit 'm in de witte stippen, die in de letters zijn opgenomen. Overigens kunt u ook voordeliger printen met de lettertypen die reeds aanwezig zijn op uw computer. Meestal gebruiken lettertypen zonder schreef – Verdana, Arial, Calibri – minder inkt dan die met schreef, zoals Times, Courier, Bookman.

Tip 3: Print meer op één pagina

Hoeveel print ik eigenlijk?

Hoeveel afdrukken maakt u met uw printer voordat u de cartridge moet vernieuwen? Surf naar www.papercut.com/products/free_software en download hier het gratis PaperCut Print Logger, dat het vanaf dan precies voor u zal bijhouden. Noteer wanneer u met een volle cartridge bent gaan printen en bereken – als deze eenmaal leeg is – aan de hand van het aantal door dit programma getelde pagina's wat uw gemiddelde paginaprijs is. Het elders genoemde GreenPrint kan dit ook; het rekent zelfs uit wat uw totale afdrukkosten zijn.
Een inkoppertje, maar wel één die vaak vergeten wordt. Geef even bij het printen aan dat u 2, 4 of zelfs 8 pagina's op één A4-tje wil en u bespaart veel inkt. Deze optie is met name handig wanneer u even een kladversie van een document of een PowerPointpresentatie wilt uitdraaien. Hebt u deze optie niet, dan zou u kunnen overwegen om het handige Clever-Print (www.abelssoft.net) aan te schaffen dat hetzelfde kan, en meer.

Tip 4: Print alleen het nodige

Wie een webpagina wil printen, drukt vaak ook de menubalken, reclameblokken en andere overbodige zaken af. Met GreenPrint (www.printgreener.com) wordt voorkomen dat bepaalde 'loze' pagina's uit de printer rollen of pagina's waar slechts een paar regels tekst op staan. Wie in Firefox eerst tekst selecteert, dan drukt op de knop Afdrukken en vervolgens kiest voor 'Selectie' krijgt een afdruk met alleen wat hij/zij wil.

Tip 5: Hervul uw cartridges

De printerfabrikanten willen natuurlijk dat u vooral hun merkcartridges koopt. Lege cartridges en zelfs toners van lasersprinters kunt u bij één van de vele refill-shops laten bijvullen voor een fractie van de prijs van een nieuwe. En wie nog voordeliger uit wil zijn, vult ze zelf bij. Maar wacht niet te lang met bijvullen, want lege cartridges drogen snel uit waardoor ze vaak niet meer zijn te (her)gebruiken. De meeste cartridges laten zich zo'n drie tot vier keer hervullen.

Tip 6: Neem imitatie-cartridges

Bij veel warenhuizen, hervulstations en online winkels kunt u imitatiecartridges kopen die soms de helft kosten van de originele. En de kwaliteit is eigenlijk meestal dik in orde, terwijl u nog eens extra kunt besparen wanneer u uw lege imitatiecartridges opnieuw laat vullen! Voor bijna alle bekende typen printers zijn dit soort namaakcartridges beschikbaar. En als u een nieuwe printer wilt kopen, is het slim om de beschikbaarheid van dit type cartridges van te voren te controleren.

Tip 7: Koop groot in

We hebben ontdekt dat cartridges en toners vaak in twee maten beschikbaar zijn. De grotere variant is weliswaar duurder, u haalt er ook veel meer pagina's uit. Daardoor bent u – zeker als u veel print – al snel voordeliger uit. Ook is er soms een verschil in het aantal pagina's dat u uit een originele cartridge/toner of imitatie kunt halen. Kortom, vergelijken loont. En natuurlijk laat u deze extra grote cartridge weer hervullen waardoor u dubbel profiteert! Zijn uw cartridges/toners er niet in grotere maten? Check dan even of de originele ook per twee of drie verkocht worden. Dat kan aanzienlijk in prijs schelen.

Tip 8: Gebruik de juiste printer

Wie veel afdrukken in zwart-wit maakt, kan dit het beste op een laser-printer doen. Hier zijn de kosten per pagina 3 cent of lager, terwijl de meeste inktjetprinters al snel boven de 5 cent zitten. Uiteraard kunt u deze cijfers beïnvloeden door imitatiecartridges te kopen of te hervullen. De kosten voor het afdrukken van een 10 x 15-foto in de hoogste kwaliteit zijn soms schrikbarend. Er zijn maar weinig printers die dit voor minder dan 50 cent per afdruk kunnen. De meeste (online) fotocentrales doen het voor minder dan 20 cent. Kijk, dat is pas geld besparen!

Tip 9: Zet uw printer uit

Apparaten die stand-by staan, zijn heuse stroomslurpers. Zo kwamen wij tot de ontdekking dat onze al wat oudere all-in-one maar liefst 15 watt gebruikt in de stand-by stand. Uitgaande van een energieprijs van 22 cent per kWh kost deze printer ons bijna 29 euro per jaar, ongeveer de kosten van een nieuwe cartridge. En dat zonder dat we ook maar één printje hebben gemaakt!

Tip 10: Druk minder af

Afdrukken is een beetje uit de tijd en vaak doen we het omdat we makkelijk vinden om op papier nog even iets na te lezen. Maar zeg eens eerlijk: hoe snel belandt zo'n printje in de papierbak? Ons devies: print minder en zet uw documenten desnoods om naar pdf-bestanden, het universele digitale formaat voor documenten. Dat kunt u doen met Adobe Acrobat of een gratis tool zoals CutePDF Writer (www.cutepdf.com).

Tip 11: Koop een andere printer

Uw oude printer houden is misschien wel duurder dan een nieuwe kopen. Nieuwe printers gebruiken over het algemeen losse inktpatronen voor de kleuren. Dat maakt het afdrukken vaak al direct voordeliger. Daarnaast kan het zijn dat de cartridges of toners (en dus ook de afdrukken) van een nieuwe printer veel voordeliger zijn dan die van uw huidige modelletje. Controleer eens wat de mogelijkheden zijn en maak uw keuze.

Tip 12: Koop uw papier voordelig in

Een pak papier uit het warenhuis of het fotopapier van de fabrikant is vaak hartstikke duur. Wie goedkoper wil printen, kijkt ook naar wat er door de printer gaat. Alle inktwinkels hebben alternatieven die stukken voordeliger zijn en vaak net zo goed.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 12, jaargang 2009.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord