23 beveiligingstips

© CIDimport

23 beveiligingstips

Geplaatst: 30 november 2012 - 12:42

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:18

Redactie ID.nl

Criminelen bedenken dagelijks nieuwe manieren om uw computer, tablet of smartphone te belagen. Met de 23 tips op deze pagina houdt u ze buiten de deur.

1. Uit, dat netwerk

23 beveiligingstips-16431803

© CIDimport

Er zijn tegenwoordig nog maar weinig mensen die zonder hun smartphone de deur uit gaan. Deze kleine apparaten zijn heel praktisch in gebruik, omdat ze toegang bieden tot diverse applicaties en we er allerlei persoonlijke gegevens op kunnen opslaan. Om die reden vormen ze echter ook een interessant doelwit voor hackers. U kunt de beveiliging eenvoudig verbeteren door draadloze verbindingen zoals Bluetooth en WLAN uit te schakelen en deze pas te activeren als dat nodig is. Een extra voordeel van het uitschakelen van de draadloze functie is dat de batterij langer meegaat.

2. Beveilig alle internet-geschikte apparaten

Beveilig alle apparaten waarmee u het internet op gaat.  Gebruik in plaats daarvan een oplossing die al uw Internet-geschikte apparaten beveiligt. Kaspersky One Total Security combineert geavanceerde beveiliging voor pc's, Mac's, tablets en smartphones.

  

3. Houd uw smartphone in de gaten   

23 beveiligingstips-16431807

© CIDimport

Veel mensen gaan tijdens de feestdagen op reis en bijna iedereen neemt een internet-geschikt apparaat mee, meestal een smartphone. Om een ​​stressvrije reis te garanderen, is het raadzaam deze kleine toestellen altijd goed in de gaten te houden. Houd het nummer van uw mobiele aanbieder bij de hand, zodat u de SIM-kaart kunt blokkeren als u uw telefoon toch kwijt raakt. Omdat smartphones vaak gevoelige informatie bevatten, raden we u aan beveiligingssoftware te gebruiken. Hiermee voorkomt u dat dieven toegang krijgen tot uw gegevens.

4. Beveilig de computers van uw kinderen

Zelfs als uw kinderen alleen op kindvriendelijke websites surfen en u een oogje in het zeil houdt, dient u de computer van de kinderen nog steeds goed te beveiligen. Waarom? Virussen kunnen uw pc ook besmetten zonder een bezoekje aan illegale of sekssites. Sterker nog, gerenommeerde websites zijn vaak het doelwit van hackers. Het is daarom essentieel dat alle computers in uw huishouden worden beschermd door antivirussoftware.

5. Versleutel belangrijke gegevens

Vooral voor laptopgebruikers die veel reizen is het raadzaam hun gegevens te versleutelen. Mocht uw laptop dan in verkeerde handen vallen, heeft de dief weliswaar de beschikking over uw hardware, maar heeft hij geen toegang tot uw gevoelige informatie. Hetzelfde geldt voor smartphones, die in toenemende mate worden gebruikt om vertrouwelijke gegevens op te slaan.

6. Installeer updates zo snel mogelijk

23 beveiligingstips-16431810

© CIDimport

Helaas is software nooit 100% foutloos, en zwakke plekken in Windows of Firefox kunnen uw computer blootstellen aan extra risico's. De meeste fabrikanten brengen echter snel updates uit die ontwikkeld zijn om deze fouten te herstellen. Gebruikers dienen deze zo snel mogelijk te installeren met behulp van de automatische instellingen in Windows en Mac OS X. Vooral oudere versies van Adobe Reader, Java en webbrowsers zijn aanvalsdoelen.

7. Back-ups zijn belangrijk

De meeste computers zijn meer waard dan hun eigenaars zich realiseren. En dan hebben we het niet over de geldwaarde van de processor of de harde schijf, maar over de emotionele waarde van de gegevens die er op staan. Plakten we de familiefoto's vroeger netjes in albums, tegenwoordig staan de foto's in virtuele mappen op onze harddisks. Net zoals de video's van onze kinderen, gekochte muziek en allerlei andere belangrijke gegevens. De meest effectieve manier om gegevensverlies te voorkomen is door regelmatig een back-up te maken.

8. Gebruik Facebook veilig

23 beveiligingstips-16431813

© CIDimport

Ondanks de duidelijke voordelen en populariteit van sociale netwerken, is de veiligheid van Facebook een uitdaging voor elke gebruiker. Waarom? Facebook brengt voortdurend nieuwe functies uit en activeert deze zonder dat gebruikers het merken. De meeste mensen beseffen pas weken later dat deze functies gevoelige informatie kunnen misbruiken. Onze tip: U hoeft Facebook of andere sociale netwerken niet te vermijden, maar ga wel voorzichtig om met uw persoonlijke gegevens. Controleer wat andere mensen kunnen zien, en deel gegevens slechts met mate. Sociale netwerken zijn bijvoorbeeld geen plaats voor telefoonnummers. Onthoud altijd dat hoewel individuele gegevens op zich onschadelijk kunnen zijn, ze heel veel over u kunnen onthullen als ze worden gecombineerd.

9. Winkel veilig online

Hoe kreeg iedereen vroeger al die inkopen voor de feestdagen op tijd in huis? Tegenwoordig hebben we bijvoorbeeld Bol.com om ons te helpen. Maar let op: houd altijd rekening met de gevaren van dit comfortabele online winkelen met uw creditcard. Hoe vaker u uw creditcardgegevens invoert op verschillende sites, hoe groter de kans dat ze in verkeerde handen terecht komen. Gebruik altijd een versleutelde verbinding tijdens de overdracht van gevoelige gegevens. Dit wordt aangegeven door "https" aan het begin van een internetadres. Doe alleen online aankopen via uw computer thuis en bijvoorbeeld niet op een hotspot tijdens een reis. Gebruik bij voorkeur beveiligingssoftware die aanvullende beveiligingsmechanismen bevat om online shoppers te beschermen.

10. Databeveiliging op Dropbox en vergelijkbare sites

23 beveiligingstips-16431816

© CIDimport

Gebruikers die vanaf verschillende locaties toegang willen tot hun gegevens, hebben de keus uit een breed scala van zogenoemde "cloud opslagdiensten". Gebruikers kunnen bestanden uploaden naar sites zoals Dropbox en deze dan later openen vanaf een andere computer. Hoewel dit een snel en gemakkelijk proces is, moeten gebruikers hierbij wel de veiligheid in het oog houden. Het is uiteraard verstandig dat gebruikers beveiligde toegangswachtwoorden kiezen om hun opslagaccounts te beschermen. Een wachtwoord met minstens 8 karakters, bestaande uit symbolen en getallen en zowel hoofd- als kleine letters, is essentieel. Het is ook een goed idee om belangrijke bestanden te versleutelen alvorens ze te uploaden. Hiermee wordt voorkomen dat uw geüploade bestanden worden gelezen, zelfs als ze op een of andere manier in de verkeerde handen vallen.

11. Gebruik veilige wachtwoorden

Webmailprogramma's, Facebook-toegang, online bankieren... internetgebruikers loggen bijna overal in met hun gebruikersnaam en wachtwoord. Het probleem is dat u niet hetzelfde wachtwoord moet gebruiken voor verschillende diensten. Wachtwoorden zoals "123456", "qwerty", "abc123" of "ikbenhet" zijn volledig nutteloos, omdat ze binnen enkele seconden te kraken zijn.  Wachtwoorden die ten minste acht tekens bevatten (meer is aanbevolen), met hoofdletters en kleine letters plus speciale tekens en cijfers in een zo onwaarschijnlijk mogelijke combinatie, zijn veiliger. Tenzij u een fotografisch geheugen hebt, bent u waarschijnlijk echter niet in staat om meer dan vijf van dergelijke wachtwoorden te onthouden. Daarom kunt u gebruik maken van een wachtwoordbeheerprogramma, waarmee u uw wachtwoorden veilig opslaat en met één muisklik inlogt. 

12. Beveiliging onder Windows 8

Gebruikers die hebben gewacht op de release van Windows 8 om zichzelf te trakteren op een nieuwe computer of tablet mogen in alle opwinding niet de veiligheid uit het oog verliezen. Hoewel Windows diverse ingebouwde beveiligingsfuncties heeft, blijken deze uit eerdere ervaringen vaak onvoldoende te zijn. Ofwel: een eigen anti-viruspakket is geen overbodige luxe.

13. Veilig werken op vakantie

23 beveiligingstips-16431819

© CIDimport

Hoewel werk en vakantie eigenlijk niet samen gaan, is het een feit dat steeds meer mensen werken tijdens hun vakantie. Laptops en smartphones helpen hen om vrijwel constant contact te houden met hun bedrijf. Onze tip: Onbeveiligde hotel hotspots zijn geen geschikte plaatsen om in te loggen op bedrijfsnetwerken. Het gebruik van een mobiele verbinding is in dergelijke gevallen een beter alternatief. Omdat de kosten hiervan in het buitenland snel kunnen oplopen, is het opzetten van een VPN-verbinding via de hotspot een goed alternatief. Als dit niet mogelijk is, bieden veel hotels gebruikers de mogelijkheid om met behulp van Ethernetkabels in de kamer verbinding te maken met het internet.

14. Veilig mobiel bankieren

Wie had dat ooit gedacht? Actieve smartphonegebruikers controleren hun banksaldo vaker. De huidige mobiel bankieren-apps laten gebruikers echter veel meer doen dan alleen een blik werpen op hun rekeningen. Ze kunnen er bijvoorbeeld ook automatische incasso's mee instellen of overboekingen accepteren. Wees hier wel voorzichtig mee. Mobiele banktransacties moeten alleen worden uitgevoerd via een goed beveiligde smartphone.

15. Pas op voor koopjes

23 beveiligingstips-16431823

© CIDimport

Dankzij online shopping sites zijn we allemaal koopjesjagers geworden. Hoewel dat natuurlijk geen slechte zaak is, worden verleidelijke aanbiedingen vaak gebruikt als manier om winkelend publiek naar dubieuze transacties te lokken. Onze tip: Laat u niet afleiden door megakoopjes. Winkel in plaats daarvan alleen op vertrouwde sites. Controleer de contactgegevens van de online winkel en kijk of er beoordelingen zijn door andere gebruikers. Liever een paar koopjes mislopen dan slachtoffer worden van gegevensdiefstal.

16. Voorbereiden op verlies van smartphone

23 beveiligingstips-16431826

© CIDimport

Elk jaar overkomt het talloze gebruikers: smartphones en tablets worden verloren, achtergelaten of gestolen. Wat moet u doen? Neem geen risico: bereid u voor. Er zijn beveiligingspakketten die uw gegevens beschermen, zelfs als uw toestel in verkeerde handen valt. Ook kunt u sms-opdrachten gebruiken om de huidige locatie van uw telefoon te bepalen en de inhoud ervan op afstand te wissen.

17. Pas op voor gevaarlijke snelkoppelingen

Soms gaan dingen gewoon niet snel genoeg voor techneuten. In sociale netwerken zijn verkorte URL's daarom standaard. In plaats van een lang webadres toont de site alleen een verkorte link, die de gebruiker doorstuurt naar het eigenlijke adres. Nog sneller gaat het als zogenoemde "QR" (Quick Response) codes worden gebruikt. Smartphones "scannen" deze vierkante codes en gebruiken ze om gebruikers naar websites te leiden. Wees echter wel voorzichtig. Het is onmogelijk om van tevoren te zeggen waar een verkorte link of QR-code u naar toe voert. Zorg er daarom altijd dat u uw systeem hebt beveiligd.  

18. Tweemaal zo veilig met twee-factor authenticatie

De meeste internetdiensten worden beveiligd via gebruikersnamen en wachtwoorden. Sommige bieden echter een extra beveiligingsniveau: twee-factor authenticatie. Google-accounts gebruiken dit systeem bijvoorbeeld al enige tijd. Het gaat om een ​​beveiligings-app voor iOS en Android, die elke minuut een beveiligingscode genereert. Gebruikers moeten de huidige beveiligingscode invoeren in aanvulling op hun gebruikersnaam en wachtwoord.

19. Beveiligde snelkoppelingen op kantoor

Op kantoren is het rond de feestdagen vaak net wat hectischer dan normaal. Iedereen wil snel projecten afronden en een leeg bureau hebben. Juist in deze chaos is het belangrijk om aandacht te schenken aan de beveiliging van uw werk-pc. U wilt tenslotte niet dat anderen er toegang toe hebben terwijl u niet achter uw bureau zit. Gelukkig hoeft u niet elke keer uit te loggen als u even opstaat: de sneltoets ‘Windows+L’ activeert snel de screensaver. Deze is alleen uit te schakelen met uw wachtwoord.

  

20. Gebruik browser plug-in blockers  

Plug-ins voor Flash, PDF's en Java zijn populaire manieren om browsers aan te vallen. Er is echter een handige manier om uzelf te beschermen zonder dat u plug-ins hoeft te vermijden. Deze oplossing staat bekend als "Click to Play"; - een techniek die gebruikt wordt in browsers zoals Firefox en Chrome. Als gebruikers een website bezoeken, worden plug-ins niet automatisch gestart. In plaats daarvan geven tijdelijke plaatshouders aan waar de content een plug-in vereist. Gebruikers kunnen dan een context menu gebruiken om de plug-in te starten. Het voordeel van deze methode is dat het beschermt tegen automatische exploits. U kunt click-to-play in Firefox activeren via "about: config" en het inschakelen van "plugins.click_to_play". Om click-to-play te activeren in Chrome opent u het configuratiemenu via de adresbalk met chrome://chrome/settings/content. Scroll omlaag totdat u de lijst met plug-ins ziet. Hier kunt u de optie ‘run automatically’ aanpassen naar ‘click-to-play’.

21. Gebruik toegangsbeveiliging voor tablets

Tablets zoals de Apple iPad zijn enorm populair, en hun eigenaren surfen er vaak mee op het internet. Ze installeren daarnaast een groot aantal apps. Het is echter essentieel om stil te staan bij de beveiliging van het apparaat. Dieven kunnen er zo mee aan de haal gaan, en wie ze mee naar het werk neemt moet ze ook beschermen tegen nieuwsgierige collega's. Om die reden moet u een toegangspincode instellen, of (beter nog) een sterk wachtwoord. Na een minuut van inactiviteit vergrendelt het apparaat zichzelf. Belangrijk: Stel een restrictieve toegangsblokkade in. Hierdoor zal het apparaat automatisch alle opgeslagen gegevens verwijderen als te vaak de verkeerde pincode wordt ingevoerd.

22. Mac-beveiliging

Sommige geruchten zijn zo hardnekkig dat mensen ze uiteindelijk gaan geloven. Veel gebruikers gaan er bijvoorbeeld vanuit dat Mac-eigenaren zich geen zorgen hoeven te maken over bescherming tegen virussen. Onze tip: Laat niets aan het toeval over. Hoewel het aantal virussen voor OS X veel lager is dan het aantal Windows-virussen, bestaan ze wel degelijk. Denk er ook aan dat het dieven die op zoek zijn naar wachtwoorden of bankgegevens niets kan schelen of hun slachtoffers Mac of Windows-gebruikers zijn.

23. Beveiliging voor sofasurfers

Hoewel het internet de tv nog niet heeft verdrongen, maakt surfen via een tablet tegenwoordig net zo goed deel uit van een ontspannen avondje als het traditionele 'met chips op de bank voor de tv'. Het is echter belangrijk om ook hier voorzichtig mee om te gaan. Tablets vormen een aantrekkelijk doelwit voor datadieven, dus beveiliging is absoluut noodzakelijk.

Met dank aan Kaspersky Labs, www.kaspersky.nl

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten