Artikel: Printer wordt apprinter

© CIDimport

Artikel: Printer wordt apprinter

Geplaatst: 13 december 2013 - 12:07

Aangepast: 27 augustus 2022 - 02:38

Redactie ID.nl

Printers worden steeds slimmer. Apps voor op smartphone of tablet maken het mogelijk om ook vanaf die apparaten de printer te bedienen. Op de printers zelf staan ook steeds vaker apps waarmee functies worden toegevoegd aan de apparaten. Computer Idee bekijkt dat eens van dichtbij.

Voor dit artikel hebben we gekeken naar wat de fabrikanten van consumentenprinters en all-in-ones op dat vlak te bieden hebben. Van Brother kregen we de MFC-J870DW opgestuurd, van Canon de Pixma MG7150 en van Epson de Expression Photo XP-950.

We bespreken in wat volgt niet zozeer de specifieke printers, maar richten ons met name op de apps waarmee ze bediend kunnen worden. We beoordelen uiteraard wel de gebruikservaring van dit specifieke onderdeel van de machines. We hebben een Android-tablet gebruikt voor deze test, maar het gros van wat we in dit artikel over de verschillende apps zeggen, geldt ook voor de apps zoals die op iOS te installeren zijn.

Drivers

In het algemeen is er een onderscheid tussen de apps die op een mobiel apparaat geïnstalleerd kunnen worden en apps die echt op de printer draaien. Apps die op een smartphone of tablet geïnstalleerd kunnen worden, vervangen in de regel simpelweg de software die anders op een pc of laptop geïnstalleerd moet worden. Mobiele besturingssystemen zijn niet voorzien van de mogelijkheid om er drivers op te installeren zoals dat op een ‘normale’ computer gebeurt. Het is niet zo dat een printer automatisch gedetecteerd wordt en dat vervolgens de driver of drivers op het systeem geïnstalleerd worden. In iOS zijn er enkele apps waaruit na het leggen van de verbinding rechtstreeks afgedrukt kan worden, maar veel verder dan Safari (de browser) en Mail (de e-mail-toepassing) gaat dat niet. In Android is deze functionaliteit helemaal afwezig.

Canon, Epson en HP bieden inmiddels de mogelijkheid om e-mails naar printers te sturen, waarna die de attachments bij die e-mails afdrukken. Dat zorgt ervoor dat u overal vandaan kunt afdrukken op compatibele printers. Het is daarbij niet (meer) nodig om extra toepassingen op een smartphone, tablet, of een pc te installeren. Bij Canon werkt dit nog behoorlijk omslachtig en is het alleen mogelijk vanaf e-mailadressen die u hebt geregistreerd. 

Apps op de tablet

Als u wat meer controle wilt hebben over het afdrukken, of als u bijvoorbeeld ook wilt kunnen scannen naar uw mobiele apparaat, dan is in het geval van een smartphone of een tablet een app nodig. Alle drie de fabrikanten waarvan we voor deze test modellen hebben bekeken, bieden dergelijke apps.

Canon pakt het wat merkwaardig aan, want deze fabrikant biedt maar liefst drie verschillende apps aan. Dat lijkt niet alleen wat overdreven, dat ís het ook. De Pixma Print-app is de meest basale van de drie. Als u die opstart, ziet u twee knoppen, een met ‘Fotoafdruk’ en een met ‘Scannen’. Meer is het niet. De Easy Photo Print-app biedt feitelijk dezelfde functies, maar ontbeert de mogelijkheid om de printerinstellingen in de app aan te passen. Het lijkt een eerdere versie van de Pixma Print-app. De derde app heet Mobile Printing. Hiermee is het ook mogelijk om documenten af te drukken en bent u niet beperkt tot foto’s. Ook is het mogelijk om in de app een webpagina te openen en die af te drukken. Op die manier omzeilt Canon het probleem dat de browsers die op Android-apparaten staan deze mogelijkheid niet bieden.

Brother heeft maar één app, iPrint & Scan, maar daarin zitten wel alle functies die in de drie Canon-apps bij elkaar zitten. Het enige wat ontbreekt, is een menu waarin printerinstellingen aangepast kunnen worden. Die moet u vooraf goed hebben gezet op de printer zelf.

Van Epson hebben we twee apps gevonden, Epson iPrint en Creative Print. De eerste is de algemene app. Het is de uitgebreidste en fraaist ogende van de drie merken. Zelfs zaken als firmware-updates en dns-instellingen kunnen via deze app ingesteld worden, al leidt de app u voor deze geavanceerdere mogelijkheden wel naar de webinterface van de printer. Echt in de app zit u dan natuurlijk niet meer. Met Creative Print biedt Epson een koppeling met Facebook en enkele wat meer creatieve mogelijkheden, waar we verderop nog even op terugkomen. Die mogelijkheden zijn echter ook gewoon aanwezig op de printer.

Artikel: Printer wordt apprinter-16254578

© CIDimport

De Mobile App van Canon is de meest complete van de in totaal drie die Canon aanbiedt.

Artikel: Printer wordt apprinter-16254581

© CIDimport

De app van Brother is niet bijzonder uitgebreid, maar wel erg duidelijk.

Artikel: Printer wordt apprinter-16254586

© CIDimport

De beste app voor gebruik op een tablet is die van Epson.

Apps op de printer

Fabrikanten leveren echter niet alleen apps voor op de tablet; op de printers zelf staat tegenwoordig ook duidelijk meer dan alleen het hoognodige. Op de Brother, de Epson en de Canon staan dan ook allerlei extra toepassingen. Veel daarvan hebben te maken met de netwerkmogelijkheden van de printers. Brother heeft op de MFC-J870DW een koppeling gemaakt met allerlei online- en clouddiensten, zoals Facebook, Picasa, Flickr, Google Drive, Evernote, Dropbox en SkyDrive, waarvandaan rechtstreeks bestanden kunnen worden afgedrukt. Bij de Canon Pixma MG7150 zien we dit soort koppelingen eveneens, al is het aanbod iets beperkter. Een toevoeging ten opzichte van de Brother is een koppeling met Twitter. U kunt met deze printer foto’s die worden getweet afdrukken. Epson biedt dit soort diensten vooralsnog niet aan.

Creatief

Een ander speerpunt van de toegevoegde toepassingen op de printers die we voor dit artikel hebben bekeken, is de creatieve mogelijkheden die ze bieden. Bij Brother is het bijvoorbeeld mogelijk om sjablonen van kaarten en kalenders af te drukken, maar ook sudoku’s printen behoort tot de mogelijkheden. Verder is het mogelijk om een deel van een scan te verwijderen door dat gedeelte voor het scannen met rood te omlijnen. Canon biedt op dit punt nog veel creatievere mogelijkheden. Met name Creative Park is erg interessant. Hiermee kunt u bijvoorbeeld patronen printen om 3D-modellen van te maken. Een tijger wordt in alle afzonderlijke stukjes afgedrukt, met de instructies hoe ze in elkaar gezet moeten worden, waarna ze uitgeknipt en aan elkaar gelijmd kunnen worden. Bij Epson doen ze het wederom wat rustiger aan op dit punt. Toch heeft ook die fabrikant enkele extra’s te bieden. U kunt bijvoorbeeld een wenskaart maken, al dan niet op basis van een eigen foto. Het is daarnaast ook mogelijk om een foto in te scannen en die om te zetten naar een kleurplaat. Alleen de contouren van de foto zijn dan nog zichtbaar.

Gebruiksgemak

Qua gebruiksgemak steekt de Canon met kop en schouders boven de andere twee uit. Het scherm waarop de apps bediend worden is groter en ondersteunt veegbewegingen. Zeker als u gewend bent aan een smartphone of tablet, werkt dat beduidend prettiger dan de schermen van de Brother en de Epson. Dat zijn weliswaar aanraakschermen, maar van ‘pagina’ veranderen gaat daar nog met knoppen naast het scherm (wel met touch overigens). De schermpjes staan verder ook erg vol.

Conclusie

Kijken we naar de drie slimme printers in dit artikel, dan zien we dat Canon de beste gebruikservaring biedt en ook een behoorlijk aantal extra mogelijkheden. Brother biedt dan weer de meeste extra toepassingen. Epson heeft de beste smartphone- en tablet-app. Alles bij elkaar vinden we het totaalplaatje van de Canon Pixma MG7150 het best kloppen.

Tekst: Sander Almekinders

Dit artikel komt uit Computer Idee 25, jaargang 2013.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten