De 25 favoriete tools van de FAQman 2013-11-04T16:59:33

Android wel en iPhone niet: Porno

Feestdagen-bereik online winkels niet optimaal

De 25 favoriete tools van de FAQman

De 25 favoriete tools van de FAQman

In zijn dagelijkse praktijk heeft de FAQman een vrij forse gereedschapskist opgebouwd met daarin wel honderden hulpprogramma's. We hebben de FAQman wat moeilijke keuzes laten maken en alhier presenteren we z'n 25 favoriete tools. Snel lezen, zodat ook ú uw voordeel met deze handige utilities kunt doen.

In zijn dagelijkse praktijk heeft de FAQman een vrij forse gereedschapskist opgebouwd met daarin wel honderden hulpprogramma's. We hebben de FAQman wat moeilijke keuzes laten maken en alhier presenteren we z'n 25 favoriete tools. Snel lezen, zodat ook ú uw voordeel met deze handige utilities kunt doen. Over handig gesproken: ze staan in alfabetische volgorde, zodat opzoeken nóg makkelijker wordt!

1. Advanced SystemCare

Niveau:Eenvoudig
Kwaliteit: 5 sterren
Website: www.iobit.com

Met behulp van Advanced SystemCare Free kunt u uw Windows-computer met één druk op de knop laten controleren, repareren, optimaliseren en beschermen. Is uw pc traag? Heeft u last van vastlopers? Crasht er regelmatig een programma? Dan is het tijd om Advanced SystemCare Free aan het werk te zetten! Tijdens de controleslag die volgt, wordt niet alleen gekeken naar concrete fouten, nee, er wordt ook gekeken of de huidige systeeminstellingen optimaler kunnen worden ingeregeld. En voordat u de gevonden fouten laat verbeteren, moet u beslist eens kijken naar de aanbevelingen die Advanced SystemCare Free doet, want dan neemt u ook meteen een kijkje achter de (Register-)schermen van Windows. Dat wil zeggen, Advanced SystemCare Free laat u zien wat de huidige instellingen zijn én wat de toekomstige instellingen zouden moeten worden.

2. Attribute Changer

Niveau: Eenvoudig
Kwaliteit: 5 sterren
Website: www.petges.lu

De utility Attribute Changer is in eerste instantie een uitbreiding van het contextmenu van de Windows Verkenner. Als u een map of een bestand met de rechter muisknop aanklikt, dan kunt u vanaf nu de bijbehorende attributen wijzigen met behulp van een overdadig hulpprogramma. U gaat namelijk aan het werk met een speciaal dialoogvenster, waarmee u werkelijk alle kenmerken kunt aanpassen. De attributen die zoal u kunt fijnregelen zijn Read-only, Hidden, Archive, System, Compress en Index. Ook kunnen de datum en de tijd worden aangepast voor de eigenschappen: Created, Modified en Accessed. Verder is het mogelijk om alle bestanden die in een subdirectory staan in één keer aan te passen. Daarbij kunt u ook gebruik maken van filters, waarmee u aangeeft dat bepaalde bestanden wel of niet moeten worden meegenomen tijdens het aanpassen van de attributen ervan.

3. AusLogics Disk Defrag

Niveau: Eenvoudig
Kwaliteit: 4 sterren
Website: www.auslogics.com

Vergeleken met de processor en het RAM-geheugen van uw pc, is de harde schijf supertraag. Steeds als de harde schijf wordt gebruikt, gaat dat ten koste van de verwerkingskracht van uw Windows-computer. Dat geldt in het bijzonder voor de pc met weinig RAM-geheugen die daarom veelvuldig gebruik moet maken van het virtueel geheugen op de harde schijf. Naarmate u langer met een harde schijf werkt, raakt deze meer-en-meer vervuild. Onder invloed van (1) het creëren van nieuwe bestanden, van (2) het uitbreiden van bestaande bestanden en van (3) het verwijderen van oude bestanden, ontstaan er allerlei gaten op de harde schijf. En laten die gaten er (op het moment dat ze worden hergebruikt) nu óók nog eens de oorzaak van zijn dat bestanden meer en meer versnipperen. Met behulp van een defragmentatie-programma is het mogelijk om de versnipperde bestanden weer netjes te maken. Alle losse stukken worden dan her en der van de harde schijf geplukt en op een andere plek worden de eerder nog versnipperde bestanden dan weer compleet achter elkaar gezet. Door dat te doen, kan de harde schijf die bestanden vervolgens in één keer en dus supersnel behandelen. Enfin, u installeert de tool AusLogics Disk Defrag als u de harde schijf van uw Windows-computer snel - en zonder langdurige analyse - wilt opschonen. U zult ervaren dat AusLogics Disk Defrag de versnipperde bestanden 1-voor-1 afhandelt, wat zoveel betekent als dat u het proces probleemloos kunt afbreken als dat onverhoopt nodig is!

4. AusLogics Registry Cleaner

Niveau: Eenvoudig
Kwaliteit: 5 sterren
Website: www.auslogics.com

De gebruikelijke Register-hulpprogramma's houden zich voornamelijk bezig met het opschonen van het Register van Windows. De systeemtool AusLogics Registry Defrag gaat een stapje verder en - let op - defragmenteert het Register van Windows ook nog eens. Dit betekent dat het Register van Windows wordt gereorganiseerd, waarbij alle loze en dus onnodige ruimte wordt weggelaten. Daardoor wordt het Register van Windows een stuk kleiner gemaakt en dat scheelt nogal wat inleestijd tijdens - onder andere - het starten van Windows. U kunt AusLogics Registry Defrag uiteraard eerst een veilige analyse laten uitvoeren, waarbij u vanzelf ziet hoeveel opslagruimte er kan worden teruggewonnen. En dat is nog niet alles, want AusLogics Registry Defrag weet achteraf óók te melden hoeveel sneller het Register van Windows in de toekomst kan worden benaderd!

5. AVG AntiVirus Free Edition

Niveau: Eenvoudig
Kwaliteit: 5 sterren
Website: free.grisoft.com

Een goede virusscanner hoeft niet duur te zijn. Sterker nog, een goede virusscanner is zelfs 'voor gratis' te vinden op internet. Surft naar de website 'free.grisoft.com' om kennis te maken met AVG AntiVirus Free Edition. Het installeren van AVG AntiVirus Free Edition is overigens iets dat u eigenlijk meteen moet doen, nadat Windows nét nieuw op de pc is gezet. Als u het volgens de regels der kunst doet, dan zorgt u er voor dat u AVG AntiVirus Free Edition reeds heeft gedownload en ingebrand op een CD-schijfje. Windows worden dan geïnstalleerd zonder dat de netwerkkabel is aangesloten en direct na de installatie van Windows wordt de virusscanner op de computer gezet. Alleen op deze manier heeft u geregeld dat de Windows-computer vanaf het allereerste ogenblik goed is beveiligd tegen besmettingen van buitenaf!

6. BackUpTime

Niveau: Eenvoudig
Kwaliteit: 5 sterren
Website: www.cezeo.com

Het probleem met het backuppen van uw gegevens is dat u het nooit volhoudt als het niet automatisch wordt gedaan. Immers, als u tientallen keren een backup heeft gemaakt die u toch nooit nodig heeft gehad, dan is het rap gedaan met uw animo... Herkent u dit? Dan moet u het backupprogramma BackUpTime maar eens op uw pc installeren. Als u dat heeft gedaan, dan beschikt u namelijk over een handige taakplanner waarmee u héél gedetailleerd kunt aangeven (1) welke gegevens u (2) wanneer en op (3) welke manier naar (4) welk opslagapparaat wilt wegschrijven. Opgemerkt dat BackUpTime veel meer kan dan backuppen alleen. Het programma kent diverse opdrachten, waarvan het kopiëren en het ZIP'pen van bestanden er slechts twee zijn. Ook kan er een externe taak worden uitgevoerd en kunt u mappen laten leegmaken. Het kopiëren van mappen en bestanden kan van en naar locale harde schijven, geheugenkaarten, netwerkvolumes, enzovoort. De meest complexe taken kunnen worden gepland, waarbij u aanvangstijden op allerlei manieren kunt instellen. Door het combineren van verschillende opdrachten (kopiëren plus weggooien = verplaatsen), kunt u werkelijk alles laten doen.

7. Batch File Renamer

Niveau: Gemiddeld
Kwaliteit: 4 sterren
Website: www.ezyware.com

Met behulp van het programma Batch File Renamer kunt u in één keer een groot aantal bestanden van een nieuwe naam voorzien. Dat is voornamelijk handig als u veel JPG-bestanden heeft overgeheveld van de digitale fotocamera - of de geheugenkaart - naar uw locale harde schijf. Zoals u weet, zijn de bestandsnamen die door een digitale fotocamera worden toegekend aan de foto's volledig nietszeggend! Om nog maar te zwijgen over de doublures die op uw harde schijf - weliswaar in verschillende mappen - zullen ontstaan. Met als gevolg dat u door de bomen het bos niet meer kunt zien... Welnu, met behulp van Batch File Renamer kunt u de te herbenoemde bestanden selecteren, waarbij u gebruik kunt maken van een handige filterfunctie die werkt met wildcards en jokers. Vervolgens kunt u evenzo handig aangeven wat de nieuwe bestandsnamen moeten worden, waarbij u - als u dat wilt - ook de extensies kunt veranderen én kunt doornummeren. Tevens is er een functie aanwezig waarmee u ongewenste lettertekens in de geselecteerde bestandsnamen kunt vervangen. Ook handig is het direct kunnen wijzigen van diverse bestandsattributen!

8. CCleaner

Niveau: Eenvoudig
Kwaliteit: 5 sterren
Website: www.piriform.com

De afkorting 'CCleaner' staat voor 'Crap Cleaner' en daarmee wordt aangegeven dat Windows grondig kan worden opgeschoond door dit hulpprogramma. Dat opschonen zorgt er - zoals verwacht - voor dat de pc sneller gaat draaien; daarnaast worden uw (internet-)sporen uitgewist. Niet alleen Windows en de standaard Windows-applicaties worden gereinigd door CCleaner, ook een aantal bekende hulpprogramma's zoals Microsoft Office, Mozilla Firefox en Nero Burning Rom wordt onder handen genomen. U zult merken dat CCleaner onderscheid maakt tussen tijdelijke (= misbare) bestanden en het Register van Windows. De reden? Het verwijderen van tijdelijke bestanden is in principe ongevaarlijk, maar wijzigingen in het Register kunnen grote gevolgen hebben voor het correct functioneren van Windows. Even opgepast dus...

9. Defraggler

Niveau: Gevorderd
Kwaliteit: 4 sterren
Website: www.piriform.com

Het hulpprogramma Defraggler presenteert zich aanvankelijk als een normaal defragmentatie-programma... Dat wil zeggen, als u uw harde schijf laat analyseren, dan krijgt u daarna het gebruikelijke grafische overzicht te zien. Op het moment dat u even verder kijkt, dan zult u merken dat Defraggler echter óók een lijst met losse bestandsnamen toont! Die lijst met losse bestandsnamen kunt u laten sorteren, waarna u vanzelf een aantal files zult herkennen. En nu is het de truc om op zoek te gaan naar een bestand (meerdere bestanden mag ook) dat vaak door u wordt geraadpleegd. Zo'n vaak geraadpleegd bestand is namelijk een stuk sneller in te lezen als het niet is gedefragmenteerd! Enfin, u selecteert zo'n vaak geraadpleegd bestand, waarna Defraggler laat zien hoe ernstig het is versnipperd. Vervolgens hoeft u slechts met de rechter muisknop te klikken om alleen dat ene bestand te laten defragmenteren!

10. Disk Redactor

Niveau: Gemiddeld
Kwaliteit: 4 sterren
Website: www.cezeo.com

Als u bestanden naar de Prullenbak van Windows overhevelt, dan zijn die bestanden (zoals het hoort) nog niet verdwenen. Als u de Prullenbak van Windows leegmaakt, dan zijn die bestanden evenwel nog steeds niet verdwenen! Zonder dat u daar erg in heeft, staan alle verwijderde bestanden nog gewoon op de harde schijf, want slechts de logische verwijzing in de tabel die de bestanden beheert is weggehaald! De oude bestandsinformatie wordt namelijk pas overschreven op het moment dat de betreffende opslagruimte nodig is om nieuwe bestanden neer te zetten. Enfin, als u wel eens een 'File Recovery'-herstelprogramma heeft gebruikt, dan weet u precies wat we bedoelen... Toch? Om er voor te zorgen dat de weggegooide bestanden écht worden weggegooid, zult u de niet-gebruikte opslagruimte moeten overschrijven met onzin - bijvoorbeeld nullen - waar de herstelprogramma's zich vervolgens de tanden op stukbijten. Een tool waarmee u dat doet, heet een WIPE-tool en het alhier gepresenteerde programma Disk Redactor is daar een mooi voorbeeld van.

11. Duplicate File Finder

Niveau: Gemiddeld
Kwaliteit: 3 sterren
Website: www.brooksyounce.com

Als u Duplicate File Finder - na de installatie ervan - start, dan moet u met behulp van de knop 'Add Path' aangeven welke map u wilt doorzoeken op doublures. Uiteraard kunt u ook de wortelmap van een harde schijf of een netwerkvolume instellen... Meteen daarna drukt u op de knop 'Start Search', om te beginnen met het doorzoeken van de even eerder ingestelde map. Hoewel? U kunt ook méérdere mappen tegelijkertijd laten onderzoeken, waardoor u op verschillende opslagvolumes kunt kijken of dezelfde bestanden meerdere keren voorkomen. We vragen u even om geduld, want afhankelijk van de hoeveelheid mappen en bestanden die moeten worden onderzocht, kan Duplicate File Finder wel even bezig zijn met het in kaart brengen van alle gegevens. Als de gegevens van de mappen en de bestanden zijn ingelezen, dan zal Duplicate File Finder alles sorteren op aanmaakdatum. Dat is logisch, wat het meest recente bestand is vaak het bestand dat u zult willen bewaren. Vervolgens gaat Duplicate File Finder pas écht aan de slag, want bij het byte-voor-byte vergelijken van de bestanden komt nogal wat meer kijken! Naast de bestandsnamen en de bestandsgroottes zullen dus óók de bestandsinhouden met elkaar worden vergeleken.

12. Emsa Register DLL Tool

Niveau: Gevorderd
Kwaliteit: 4 sterren
Website: www.e-systems.ro

De gevorderde Windows-gebruikers hebben vast wel eens van de opdracht 'REGSVR32' gehoord, want daarmee kunnen de DLL's - dat zijn softwarebibliotheken die worden gebruikt door verschillende programma's - worden aangemeld én afgemeld bij het besturingssysteem. Bijzonder ingewikkeld en daarom presenteren we de utility Emsa Register DLL Tool, want daarmee kun u op een snelle en visuele manier de DLL-, OCX- en EXE-systeembestanden onderzoeken én registreren bij Windows. Opgemerkt dat u zulks pas doet als u daarop wordt gewezen door - bijvoorbeeld - een helpdesk of een artikel uit de Knowledge Base van Microsoft. Een tweede optie van Emsa Register DLL Tool is het kunnen vergelijken van systeembestanden en dat kan van pas komen als er gelijknamige DLL's op uw harde schijf worden aangetroffen; meestal staat er eentje in een programmamap en ook staat er eentje in de Windows-systeemmap. En welke is dan de meest recente van de twee? Een derde optie is het kunnen uitbreiden van het contextmenu van de Windows Verkenner en als u dat doet, dan zorgt Emsa Register DLL Tool er voor dat u de te registreren systeembestanden met een klik van de rechter muisknop kunt bedienen.

13. FreePortScanner

Niveau: Gevorderd
Kwaliteit: 5 sterren
Website: www.networksecurityhome.com

Een fileserver is geen webserver en een webserver is geen mailserver... Zo gezegd, klikt dat heel logisch maar u heeft pas zekerheid als u keihard controleert welke poorten een netwerkserver heeft openstaan. Als u de utility FreePortScanner gebruikt, dan kunt u zelf instellen welke poortnummers u wilt controleren, waarbij u uiteraard een vast toegekend IP-adres controleert. De meeste poortnummers liggen voor de hand, maar afhankelijk van (1) de serversoftware die u heeft geïnstalleerd en afhankelijk van (2) de manier waarop u die serversoftware heeft ingericht kunnen ook minder bekende poortnummers worden gebruikt. Welnu, die minder bekende poortnummers kunt u dan toevoegen aan de checklist. Vervolgens zal FreePortScanner tegen het ingestelde IP-adres gaan praten, waardoor u even later precies weet wat de status van de netwerkserver in kwestie is, waarna u de poorten die abusievelijk zijn geopend alsnog kunt afsluiten. En als u een totaaloverzicht van een bepaalde netwerkserver te zien wilt krijgen, dan scant u de poorten 1 tot en met 65535, waarbij u alleen de geopende poorten laat zien. Ook dan kunt u achteraf de juiste maatregelen treffen.

14. FreshUI

Niveau: Gevorderd
Kwaliteit: 5 sterren
Website: www.freshdevices.com

Met behulp van FreshUI kunt u niet alleen de grafische interface van Windows 'tweaken'. Het programma heeft ook veel mogelijkheden aan boord waarmee u de hardware en het besturingssysteem kunt versnellen. In geval van de hardware is het de bedoeling dat u precies weet wat de eigenschappen van uw processor en uw moederbord zijn, want anders kunnen er gekke dingen gebeuren! In geval van het besturingssysteem moet u geheel zelfstandig beslissen welke functionaliteit voor u van levensbelang is, om zodoende de onbelangrijke zaken achterwege te laten. Gaandeweg kunt u dan alle schroefjes op de juiste manier aandraaien met - hopelijk - als gevolg een snellere dan wel aangenamere Windows-computer.

15. GSpot

Niveau: Gemiddeld
Kwaliteit: 5 sterren
Website: gspot.headbands.com

Het grote probleem bij het afspelen van - in het bijzonder - videofragmenten, is dat u nóóit precies weer wat de mediaspeler nú weer voor z'n kiezen krijgt. Zo is het AVI-bestandsformaat zeer verraderlijk, want het is steeds maar weer afwachten welke videocodec er is gebruikt om het filmpje van dienst te comprimeren. En dan kan het gebeuren dat de mediaspeler - helaas - moet passen, omdat de gewenste videocodec nog niet op uw Windows-computer aanwezig is. Een mogelijke oplossing is dan uiteraard het installeren van een uitgebreid codec pack, maar daarmee haalt u ook een groot aantal audiocodecs en videocodecs binnen die u nóóit nodig zult hebben! Het is dan beter om de hulp van GSpot in te roepen. GSpot gaat u vertellen over welke codecs uw pc beschikt en tevens kunt u onderzoeken welke codecs er nodig zijn om een bepaald multimediabestand te kunnen afspelen. Alleen datgene wat u nodig heeft kunt u dan downloaden en installeren.

16. Hardware Monitor

Niveau: Gevorderd
Kwaliteit: 4 sterren
Website: www.cpuid.com

Afhankelijk van het merk en type hardware waarmee uw pc is opgebouwd, zal de tool Hardware Monitor u weinig of juist veel te vertellen hebben. U zult zien dat Hardware Monitor contact gaat zoeken met zoveel mogelijk sensors die de pc inwendig controleren. Denkt u niet alleen aan de temperatuur van de processor, maar ook aan de temperatuur van de videokaart en de temperatuur van harde schijf. Indien het wordt ondersteund door de hardware, dan komt u ook de gebruikte voltages te weten, alsmede de rotatiesnelheid van de diverse ventilators. Om te weten te komen of de pc hardwarematig nog steeds in goede conditie verkeert.

17. One Click App Killer

Niveau: Gemiddeld
Kwaliteit: 3 sterren
Website: download.cnet.com

Als u veel experimenteert met allerlei programma's, dan is One Click App Killer beslist een aanrader. Als u tijdens uw experimenten namelijk te maken krijgt met een vastloper, dan kan One Click App Killer het mankerende programma snel en pijnloos verwijderen uit het geheugen van Windows. Het is de bedoeling dat u One Click App Killer via het 'Start'-menu van Windows activeert, waarna u zult merken dat de muisaanwijzer een andere gedaante aanneemt. Vervolgens beweegt u de muisaanwijzer naar het venster van de vastgelopen applicatie, waarna een klik van de linker muisknop doet wat nodig is... We raden u aan om One Click App Killer op te nemen in de werkbalk Snel starten van de Taakbalk van Windows, want het is wel zo makkelijk als u deze tool direct onder handbereik heeft!

18. Privacy and Registry Cleaner

Niveau: Gevorderd
Kwaliteit: 5 sterren
Website: www.cleanersoft.com

Als u op zoek bent naar een grondig schoonmaakprogramma voor Windows, dan wilt u zéker de utility Privacy and Registry Cleaner willen installeren en proberen! Daarbij kunt u niet alleen de rommel van Windows zélf opruimen, maar ook de rommel van Internet Explorer, Outlook Express, Microsoft Office, enzovoort... Binnen Windows komen niet alleen de tijdelijke bestanden aan bod, maar ook de 'geschiedenissen' die worden opgebouwd door de zoekfunctie, door de onlangs geopende bestanden, door 'Uitvoeren', door het 'Start'-menu, enzovoort. Ook kan een groot aantal applicaties van derden worden opgeschoond. Speciale aandacht wordt besteed aan Internet Explorer, want daarvan kunt u heel gedetailleerd instellen welke onderdelen wel en welke onderdelen niet mogen worden gecleand. Bij het opschonen van het Register kan worden aangegeven welk type fouten u denkt te gaan herstellen.

19. Recuva

Niveau: Eenvoudig
Kwaliteit: 5 sterren
Website: www.piriform.com

Ook al is er nog niets aan de hand, tóch moet u de utility Recuva maar eens installeren op uw Windows-computer! Als u dat doet, dan beschikt u over een hulpprogramma waarmee u snel en makkelijk een weggegooid bestand weer kunt terughalen. In deze is het belangrijk om Recuva al te hebben geïnstalleerd vóórdat het ooit nog eens misgaat... Immers, als u Recuva installeert nadat u het - voor u zo belangrijke - bestand heeft weggegooid, dan is er een kans aanwezig dat de installatie van Recuva de gegevens overschrijft die u eigenlijk wilt terugwinnen. Enfin, als Recuva wordt gestart, dan is een druk op de knop 'Scan' reeds voldoende om te weten te komen welke weggegooide bestanden u gedeeltelijk of helemaal kunt herstellen. Het is mogelijk om (met behulp van vinkjes) meerdere bestanden tegelijkertijd terug te halen, maar ook kunt u slechts één bestand weer netjes maken.

20. Revo Uninstaller

Niveau: Eenvoudig
Kwaliteit: 5 sterren
Website: www.revouninstaller.com

Programma's die u binnen Windows installeert, kunnen achteraf op verschillende manieren worden verwijderd. Vaak vindt u een 'UnInstaller' in het 'Start'-menu en anders is er wel de 'Configuratiescherm'-utility 'Programma's en onderdelen' waarmee u kunt doen wat nodig is om de software weg te gooien... Lukt het u - om wat voor reden dan ook - echter niet om een programma te verwijderen, dan is er nog altijd de tool Revo Uninstaller waarmee u het ook eens kunt proberen. Als u Revo Uninstaller in gebruik neemt, dan gaat het verwijderen van ongewenste software sowieso een heel stuk vlotter dan u gewend bent. En dat is nog niet alles, want u kunt ook wat meer gedetailleerde informatie opvragen over de op uw Windows-computer geïnstalleerde programma's. Als u later besluit om bepaalde software van uw systeem te verwijderen, dan heeft Revo Uninstaller een groot aantal handigheidjes aan boord, waardoor het mogelijk wordt om installaties écht ongedaan te maken.

21. ShellExView

Niveau: Gevorderd
Kwaliteit: 4 sterren
Website: www.nirsoft.net

Als u het contextmenu van - onder andere - de Windows Verkenner gebruikt, dan krijgt u te maken met allerlei handige (...) opties. Als Windows 'vers' is geïnstalleerd, dan horen de opties die u te zien krijgt allemaal bij het besturingssysteem zélf. Als u meer en meer programma's toevoegt aan Windows, dan zullen de contextmenu's worden voorzien van steeds meer extra mogelijkheden, waarvan het nog maar de vraag is of u ze écht nodig heeft... De tool ShellExView laat u precies te zien welke extensies er zoal binnen Windows zijn geïnstalleerd én op welk moment ze actief kunnen worden. Meer weten? Dan kunt u zich verdiepen in de afzonderlijke extensies door ze aan te klikken met behulp van de rechter muisknop, waarna u de contextmenu-optie 'Properties' (= eigenschappen) raadpleegt. En als u dan naar de eigenschappen van zo'n extensie kijkt, dan wordt helemaal duidelijk wat die extensie voor uw Windows-systeem betekent. U kunt ongewenste extensies laten uitschakelen door ShellExView.

22. SpaceMonger

Niveau: Eenvoudig
Kwaliteit: 5 sterren
Website: www.sixty-five.cc

De harde schijven worden - zoals u weet - steeds goedkoper en steeds groter, met als gevolg dat we alles bewaren dat we tegenkomen op onze digitale snelweg. Uiteindelijk is zelfs de grootste harddisk helemaal vol gespoeld en dan zullen we een helaas een grote schoonmaak moeten houden. En dat is meteen het moment waarop u de utility SpaceMonger moet installeren. SpaceMonger inventariseert de door u geselecteerde partitie en als dat wat later is gebeurd, dan krijgt u een uniek dialoogvenster te zien waarin op een duidelijke manier is te zien waar alle opslagruimte is gebleven. En uiteraard krijgt u ook te zien hoeveel opslagruimte er nog over is... U kunt items aanklikken om ze te verwijderen, om ze te openen, om op ze in te zoomen (= een map dieper), enzovoort. Een harddisk opschonen? Dat doet u vanaf nu met behulp van SpaceMonger!

23. Swiss File Knife

Niveau: Gevorderd
Kwaliteit: 4 sterren
Website: stahlworks.com/dev

De tool Swiss File Knife spreekt u aan via de DOS-opdrachtregel van Windows. U praat dan tegen de executable 'SFK.EXE' aan, waarbij u door middel van paramaters uw opdrachten aan het programma doorgeeft. U kunt 'SFK.EXE' gewoon los op een geheugenstick neerzetten, waardoor u het programma op iedere PC kunt gebruiken, zonder dat het eerst hoeft te worden geïnstalleerd. Als u op de DOS-opdrachtregel het commando 'SFK <ENTER>' geeft, dan krijgt u precies te zien wat de mogelijkheden zijn. De tool Swiss File Knife kunt u gebruiken om het bestandssysteem te doorzoeken en ook kunt u er bestanden handig mee converteren. Het is zelfs mogelijk om gegevens via FTP te verzenden. Enzovoort, enzovoort. Swiss File Knife is helaas niet bedoeld voor de beginnende Windows-gebruiker...

24. Ultimate Boot CD

Niveau: Gevorderd
Kwaliteit: 5 sterren
Website: www.ultimatebootcd.com

Van de Ultimate Boot CD heeft u vooral plezier als u deze niet nodig heeft. Dat wil zeggen, als u de Ultimate Boot CD gaat gebruiken, dan is er iets goed mis met Windows! Voordat u met de Ultimate Boot CD kunt werken, zult u een ISO-imagebestand op een CD-plaatje moeten branden en daarvoor kunt u dan de bekende brandprogramma's gebruiken. Staat de Ultimate Boot CD eenmaal op het CD-plaatje, dan moet u in de BIOS-setup van uw moederbord nog even instellen dat er - voordat de harddisk wordt geprobeerd - vanaf de CD-/DVD-speler mag worden geboot. En als u in de toekomst nog eens met Windows in de problemen komt, dan neemt u de Ultimate Boot CD erbij. Afhankelijk van de aard van de problemen kunt u doen wat nodig is om te redden wat er te redden valt... Denkt u aan het controleren van de hardware, aan het repareren van de hardware, aan het veiligstellen van de inhoud van de harde schijf, aan het herstellen van het bestandssysteem, aan het weer netjes maken van de boot-procedure, enzovoort!

25. VLC Media Player

Niveau: Eenvoudig
Kwaliteit: 5 sterren
Website: www.videolan.org

Laten we beginnen met het noemen van enkele (...) bestandsformaten waarmee de 'VLC Media Player' overweg kan zonder dat u daarvoor extra audiocodecs en videocodecs hoeft te installeren: MPG, AVI, ASF, WMV, WMA, MP4, MOV, 3GP, OGG, OGM, MKV, WAV, AAC, FLV en MID. Zoals gezegd, slechts enkele bestandsformaten... Ook worden de meest gebruikte audiocodecs en videocodecs meteen meegeleverd en dat betekent dat de VLC Media Player in staat is om 99 van de 100 multimediafragmenten direct af te kunnen spelen! Voor wat betreft de aanvoer van die multimediabestanden doet de VLC Media Player ook al niet moeilijk. Het mag vanaf de locale harde schijf, maar het mag ook vanaf het netwerk of internet. Tijdens de installatie van de VLC Media Player moet u even opletten, want het programma neem graag alle bestandstype-associaties over en dat is niet altijd even prettig...


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord