© CIDimport

De beste pdf-tools

Geplaatst: 19 oktober 2010 - 11:22

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:36

Redactie ID.nl

De meesten van u gebruiken ongetwijfeld Adobe Reader voor pdfbestanden. Maar waarom eigenlijk? Dit programma belast het systeem zwaar en nestelt zicht in het startmenu.

 

De meesten van u gebruiken ongetwijfeld Adobe Reader voor pdfbestanden. Maar waarom eigenlijk? Dit programma belast het systeem zwaar en nestelt zicht in het startmenu. Het kan gelukkig ook anders! Maak kennis met vier alternatieven.

 

De beste pdf-tools-16325119

© CIDimport

Foxit Reader

Met de gratis versie van Foxit Reader hebt u nagenoeg dezelfde mogelijkheden als Adobe Reader, maar er zijn twee belangrijke verschillen. De software heeft een bestandsgrootte van slechts 6,73 MB en neemt daardoor weinig ruimte in op uw harde schijf. Daarnaast slurpt het veel minder werkgeheugen op. Tijdens de installatie geeft het programma aan dat het extra onderdelen op uw pc plaatst, zoals een toolbar en een eigen zoekmachine in de browser. Kies voor Custom, indien u dat niet wilt. Voor de ongewenste onderdelen haalt u dan de vinkjes weg. U stelt eenvoudig in dat Foxit standaard alle pdf-documenten opent. Het programma bevat nuttige functies, zoals het toevoegen van aantekeningen in bestaande documenten. U klikt in het menu op Comments en Note Tool. Vervolgens plakt u een 'geel briefje' in het document en typt u een opmerking. U kunt tevens rechtstreeks teksten toevoegen via de Typewriter Tool. Ook de mogelijkheid om bepaalde gedeeltes van een bestand te selecteren is handig. Op die manier kopieert u bijvoorbeeld gemakkelijk afbeeldingen en foto's naar andere applicaties. U vindt deze optie bij Tools en Snapshot. Tenslotte is er ook ondersteuning voor tabbladen, waardoor u binnen één venster meerdere documenten opent. Er is helaas nog geen Nederlandse versie beschikbaar.

Informatie: www.foxitsoftware.com

OS: XP, Vista en Win7

Sumatra PDF

Hebt u helemaal geen extra functies nodig, maar wilt u gewoon een tool die zo snel mogelijk pdf-bestanden opent? Installeer dan SumatraPDF. Met een bestandsgrootte van slechts 1,66 MB is dit open source-programma verreweg het kleinste dat er bestaat voor dit doel. Wat betreft de functies, moet u er niet te veel van verwachten. Zo ondersteunt dit pakket geen miniatuurweergave van de verschillende pagina's. Ook het toevoegen van aantekeningen is niet mogelijk. Een pluspunt is daarentegen dat het pakket volledig Nederlandstalig is. Bovendien kopieert u het exebestand gemakkelijk naar een usbstick of andere datadrager, zodat u altijd een pdf-lezer bij de hand hebt.

Informatie: blog.kowalczyk.info/software/sumatrapdf/index.html

OS: XP, Vista en Win7

PDF-Xchange Viewer

Naast het lezen van pdf-documenten, beschikt de gratis versie van PDFXChange Viewer over meer geavanceerde mogelijkheden. Tijdens de installatieprocedure, selecteert u de Nederlandse taal. Direct na het starten merkt u dat de software over zeer veel opties beschikt. De interface is namelijk nogal druk door de overvolle werkbalken. Op allerlei manieren kunt u het geopende document bewerken, bijvoorbeeld door het toevoegen van simpele objecten zoals pijlen, vierkanten, stempels en overige figuren. Binnen een document is het mogelijk om bijlagen te plaatsen. De software zet dan wel een watermerk op de pagina's. U bent genoodzaakt de betaalde versie aan te schaffen, als u dat wilt voorkomen. Uiteraard kunt u ook aantekeningen maken en typt u gemakkelijk teksten over het document heen met de Typemachine-functie (teksten aanvullen is niet mogelijk). Ook het onderstrepen, doorhalen, markeren of gummen van woorden is geen probleem voor dit programma. Handig is dat u eenvoudig een document of een deel ervan opslaat in een afbeeldingsformaat. In het menu Voorkeuren geeft u bij Prestaties aan hoe zwaar de software uw computer mag belasten. Het programma is weliswaar Nederlandstalig, maar helaas is niet alles goed vertaald.

Informatie: www.docu-track.com/home/prod_user/PDF-XChange_Tools/pdfx_viewer

OS: XP, Vista en Win7

PDF Split and Merge

Is het wel eens voorgekomen dat u maar enkele pagina's van een pdf-bestand wilt mailen? Met het Nederlandstalige PDF Split and Merge lost u dat probleem eenvoudig op. Als u pdf-documenten wilt splitsen of samenvoegen is dit het programma bij uitstek, aangezien dat de voornaamste functie is van deze tool. Nadat u het hebt opgestart, opent u gemakkelijk een bestand via de knop Open binnen het menu Grafisch rangschikken. Alle pagina's verschijnen als miniatuurweergaven in beeld. U wijzigt de volgorde of verwijdert bepaalde pagina's met de knoppen aan de rechterkant. Met de sneltoets Shift+cursor links/rechts selecteert u meerdere pagina's tegelijk. Onderaan slaat u het nieuwe document als doelbestand op met behulp van de knop Voer uit. Bij het menu Grafisch samenvoegen van documenten voegt u meerdere documenten toe. Ook selecteert u diverse pagina's uit verschillende documenten waarvan u uiteindelijk één bestand creëert. Overige functies zijn roteren en splitsen van (on) even pagina's. De interface voelt wat ongemakkelijk aan, maar u beleeft er veel plezier aan zodra u weet hoe alle functies werken. De software is niet geschikt om te gebruiken als pdf-lezer, omdat u niet soepel door de pagina's van een bestand kunt navigeren.

Informatie: www.pdfsam.org

OS: XP, Vista, MacOS en Linux

Adobe Reader SpeedUp

Bent u erg gehecht aan Adobe Reader en wilt u niet op alternatieve software overstappen? Maak het uzelf gemakkelijker en installeer de tool Adobe Reader SpeedUp. Dit hulpmiddel zorgt ervoor dat het pdf-programma geen overbodige geheugenvretende plugins opstart, waardoor het veel sneller werkt. Zeker bij grote bestanden, duurt het normaal gesproken even voordat het beeld verschijnt. Dat is nu verleden tijd. U downloadt de tool vanaf www.softpedia.com/get/Office-tools/PDF/Adobe-Reader-SpeedUp.shtml. Na het opstarten, kiest u de Nederlandse taal. In het volgende scherm hebt u de keuze uit verschillende Versnellingsopties. Selecteer SpeedUp - Snel en klik op Start. Sluit tenslotte af met Beëindig en constateer het snelheidsverschil bij het openen van pdf-bestanden.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 4, jaargang 2010.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten