© CIDimport

Geef uw kat een camera

Geplaatst: 7 februari 2008 - 09:02

Aangepast: 27 augustus 2022 - 19:40

Redactie ID.nl

Altijd al willen weten wat uw kat zoal uitspookt buiten? Met een minicamera maakt uw kat zelf een fotoreportage van zijn of haar dagelijkse belevenissen.Nadat de ochtendbrokken zijn geconsumeerd, verlaat menig poezenbeest het territorium met onbekende bestemming. Via het kattenluik, op naar het avontuur! Naar de aard van die belevenissen kunnen de baasjes slechts gissen.

Altijd al willen weten wat uw kat zoal uitspookt buiten? Met een minicamera maakt uw kat zelf een fotoreportage van zijn of haar dagelijkse belevenissen.Nadat de ochtendbrokken zijn geconsumeerd, verlaat menig poezenbeest het territorium met onbekende bestemming. Via het kattenluik, op naar het avontuur! Naar de aard van die belevenissen kunnen de baasjes slechts gissen. Slechts een enkele keer, bijvoorbeeld als er een hap uit het oor is verdwenen of wanneer uw huisdier trots een dode muis of vogel aan u presenteert, wordt daarvan een tipje van de sluier opgelicht.
Maar wat als u uw spinnende metgezel zo gek krijgt een fotoverslag bij te houden? Dat geeft wellicht een wat bredere kijk op het leven van die langslaper. En hopelijk ook vanuit een - letterlijk - interessanter perspectief.

Aan de slag!

Geef uw kat een camera-15985267

© CIDimport

Onze testkat hield het ongeveer een half uur vol met de camera om zijn nek.Met de huidige generatie zeer compacte camera's is dat goed te doen. Afgelopen zomer zette een zekere J. Perthold daarvoor een handleiding op zijn homepage. Door de enorme publiciteitsgolf die daarop volgde, is de Vistaquest VQ1005 camera die hij daarvoor gebruikte inmiddels niet of nauwelijks meer te vinden. Gelukkig zijn er alternatieven, waarmee ook leuke resultaten zijn te behalen. Wij stuitten na enig speurwerk op een restpartij van de al wat oudere Digital Dream Enigma 1.3. Niet zo compact als het model van VistaQuest, maar voor 12 euro wel waar voor ons geld.

Automatisch afdrukken

Mocht uw kat onverhoopt geen geboren fotograaf zijn, kunt u gelukkig de hulp inroepen van elektronica. Met regelmatige tussenpozen maakt het een opname, tot het geheugen vol is of u de camera uitzet. Hoewel niet buitengewoon ingewikkeld, kan iedereen die wel eens een soldeerbout en een multimeter heeft gehanteerd de schakeling bouwen. Wanneer u hier klikt, kunt u een schema en een beknopte bouwbeschrijving van de KatCam-schakeling downloaden. Op dat schema ziet u de schakeling tweemaal afgebeeld. Bovenaan zoals hij er in het echt uitziet; eronder schematisch, zoals techneuten het graag zien. De benodigde onderdelen kunt u kopen in elke gespecialiseerde elektronicawinkel of op internet, bijvoorbeeld op Conrad.nl (onder Elektronica componenten). De componenten kosten samen nog geen twee euro, dus de verzendkosten zullen relatief hoog zijn. Een echt bezoekje aan een elektronicazaak is daarom misschien een betere optie.

Vergeet de batterijen niet!

Bij het maken en gebruiken van de katcam moet u op een paar dingen letten. Ten eerste natuurlijk dat de afmetingen en het gewicht ervan binnen de perken blijven, wil de fotograaf niet door alle vier zijn poten zakken. Als de camera licht genoeg is, kunt u het beste de originele behuizing gebruiken. Is die te zwaar, dan voorzichtig de printplaat eruit halen en overzetten in een lichtere verpakking. Wij gebruikten daarvoor een zeepdoosje, maar ook een niet-transparante behuizing met een gaatje waar de lens doorheen kijkt voldoet.
Verder kunt u het beste gebruikmaken van oplaadbare batterijen, in verband met de hogere capaciteit en natuurlijk om niet voor elke sessie nieuwe te hoeven kopen. Dat het niet verstandig is uw kat met nat weer op reportage te sturen, behoeft hopelijk geen nadere toelichting.

Techniek: de juiste weerstand

Sommige camera's schakelen zichzelf na een bepaalde tijd uit, om batterijen te sparen. Dit is alleen te voorkomen door binnen die tijd een foto te maken. Als onze schakeling voor uw camera te traag is, kunt u weerstand R1 vervangen door eentje met een lagere waarde, bijvoorbeeld 4,7 megaohm. De camera maakt daarmee iedere halve minuut een opname.
De schakeling start zodra u de camera aanzet, wat er in onze situatie toe leidde dat we de foto's niet meer van de camera konden krijgen. De overdracht naar de pc werd elke keer ruw onderbroken, zodra een puls werd afgegeven. De oplossing was het stilzetten van de schakeling door het verbinden van beide aansluitingen van C1.

Klaar? Actie!

Geef uw kat een camera-15985267

© CIDimport

Een kat als fotograaf? Dat kan verrassende foto’s opleveren!Activeer de gemodificeerde camera en pas zonodig de standaard instellingen aan, zoals compressie en gewenste resolutie. In ons geval maakte dat het verschil tussen 20 of 140 opnamen, waarbij we kozen voor het laatste. Niet dat snorremans dat volhield overigens; met zo'n loden last was het binnen het halfuur en 30 foto's bekeken. Maar misschien treft u een lichtere camera, waarmee uw huisdier wat langer kan rondsjouwen.

Geen kat? Neem een ballon!

Hebt u geen soldeerbout, of gewoon geen zin in dat klusje, dan kunt u voor kant-en-klare camera's à 45 euro + verzendkosten terecht op Mr-Lee-catcam.de. Hebt u geen kat -of, zoals de meeste redacteuren - een exemplaar dat principieel dienst weigert, dan is er nog geen man overboord. Wij noemen hier slechts de ballon- of vliegercam, maar er zijn beslist nog veel meer creatieve toepassingen te bedenken.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten