Kleine lettertjes op de pc? Dat kan groter!

© CIDimport

Kleine lettertjes op de pc? Dat kan groter!

Geplaatst: 19 oktober 2010 - 11:04

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:37

Redactie ID.nl

Soms zijn kleine priegelletters op websites net wat te priegelig om ze te kunnen ontcijferen. Of kan het in Word allemaal best een tandje groter.

Soms zijn kleine priegelletters op websites net wat te priegelig om ze te kunnen ontcijferen. Of kan het in Word allemaal best een tandje groter. Gelukkig is dat met moderne software geen enkel probleem! In dit artikel tonen we u een aantal manieren om het voortaan gróóts te zien!

Kleine lettertjes op de pc? Dat kan groter!-16325121

© CIDimport

Ctrl + draaiwiel

De allersimpelste manier om een pagina die u in beeld hebt te vergroten, is het indrukken van de Ctrl-toets en vervolgens het wieltje van uw muis draaien. Vooruit vergroot het beeld, achteruit verkleint. Deze truc werkt in veel programma's, waaronder de Office-onderdelen als Word en Excel en de browsers Firefox en Internet Explorer. In de laatste twee kunt u in plaats van het draaiwieltje ook de toetsen - of + gebruiken. De - verkleint, de + vergroot. Met deze toetsen gaat het aanpassen van het beeld in grote stappen; met het muiswieltje kunt u preciezer werken. Natuurlijk kunt u in Word de lettergrootte aanpassen om beter leesbare tekst te krijgen.

Nadeel is dan weer wel dat er ook koeienletters op papier worden afgedrukt, iets wat lang niet iedereen op prijs stelt. Vandaar dat de paginagrootte (of beter: de vergroting) naar smaak aangepast kan worden. In Word 2007 klikt u in het lint op Beeld en daarna op de knop In/-uitzoomen. In het venster dat daarop opent kunt u kiezen uit een aantal voorgedefinieerde vergrotingen (probeer eens paginaof tekstbreedte, dat scheelt vaak al een hele hoop), terwijl u in het veld achter Percentage net zo ver kunt gaan als u wilt. Let wel: deze vergroting past alléén de paginavergroting aan, de lettergrootte in het document zelf (en dus op de uiteindelijke afdruk) blijft netjes onaangetast.

Staploos zoomen

Veel meer software beschikt over dergelijke vergrotingsopties, vaak te vinden in het menu Beeld. Ook in Internet Explorer vinden we de vergrotingsopties hier, in het menu Beeld onder In- en uitzoomen. U kunt hier een voorgedefinieerde vergrotingsfactor kiezen, maar ook kunt u 'staploos' in- en uitzoomen met de toetscombinaties Ctrl - en Ctrl +. Om weer terug te keren naar de normale weergave kiest u als vergrotingsfactor voor 100% in het genoemde menu.

Vergrootglas

Veel, maar niet alle software ondersteunt vergroten. Zo kunnen menu's soms net wat te priegelig zijn of zijn andere onderdelen van het scherm niet geweldig te bekijken. Tegenstrijdig genoeg heeft dat deels te maken met de steeds verder toenemende resolutie van beeldschermen: de hogere resolutie zorgt voor kleinere menu's, pictogrammen en meer. Dat is aan te passen, maar voor een enkel keertje is dat ook niet je van het. Gelukkig beschikt Windows over een ingebouwd vergrootglas, te vinden in het menu Start onder Bureauaccessoires en Toegankelijkheid.

Nadat het vergrootglas is gestart kunt u in het hoofdvenster middels het selectiemenu achter Schaal de gewenste vergrotingsfactor -bijvoorbeeld 3x - aangeven. Het bovenste deel van het scherm wordt ingenomen door een balk die een strook onder de muisaanwijzer vergroot weergeeft. Zo kunt u makkelijk door menu's met kleine letters navigeren, of precieze fotobewerkingsklusjes nauwkeurig uitvoeren. Door op de knop Verbergen te klikken wordt de vergrootglassoftware geminimaliseerd naar de taakbalk. Vergrootglas afsluiten doet u door op het bekende afsluitknopje te klikken, waarna alles weer terugkeert naar het oude.

Virtueel vergroten

Er bestaat ook een 'echt' virtueel vergrootglas voor onder meer Windows. Kost u niks want de software is Open Source en dus door iedereen vrijelijk te downloaden en gebruiken. Start de browser en ga naar magnifier.sourceforge.net. Ga naar de downloadpagina en klik op de link Vmg3.4_install.exe, wanneer u Windows 2000 of recenter heeft. Voor een oudere versie van Windows kiest u Vmg3.3.2_install.exe. Op de nieuw geopende pagina dient u waarschijnlijk nog op de link direct link te klikken om de download echt te starten. Na downloaden klikt u op het binnengehaalde bestand waarna de installatiewizard start.

Het vergrootglas is helaas nog niet in het Nederlands verkrijgbaar, maar het werkt allemaal zo simpel dat dit de pret niet kan drukken. Kies als installatietaal voor English, accepteer de licentieovereenkomst en klik een paar keer op Next. Aan het eind start de software; mocht dat bij u niet gebeuren dan is het virtuele vergrootglas terug te vinden in het menu Start onder Alle programma's en Virtual Magnifying Glass. Na starten van de software ziet u direct een vergrootglaasje op het scherm, door de muis te bewegen kunt u elk gewenst deel van het scherm vergroten. Meer of minder vergroting gewenst? Draai simpelweg aan het muiswiel. Om het vergrootglas tijdelijk uit te schakelen klikt u één keer met de linker muisknop.

Het vergrootglas weer inschakelen is al bijna even simpel. Rechts onder in de systeemwerkbalk vindt u een nieuw pictogram in de vorm van een ietwat gestileerd rechthoekig vergrootglas. Door hier een keer met de linker muisknop op te klikken activeert u het vergrootglas weer. Een klik met de rechtermuisknop levert een contextmenu op waarin u onder meer de horizontale en verticale afmetingen van het vergrootglas kunt aanpassen. Het kan namelijk handig zijn om bij zeer hoge resoluties (denk aan Full HD) het vergrootglas zelve ook wat groter te maken.

Groter in Windows

Windows biedt zelf ook wat mogelijkheden om standaarditems als menuteksten en pictogrammen wat groter af te beelden. Met name Windows Vista en opvolger Windows 7 zijn in dat opzicht ideaal; pictogrammen worden niet brokkelig als ze groter worden gemaakt. Tegelijkertijd zijn de instellingen net wat moeilijker te vinden dan in XP, vandaar dat we ons nu concentreren op Windows Vista. Klik allereerst met de rechtermuisknop op een leeg stukje bureaublad, selecteer in het daarop geopende contextmenu de optie Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. In het venster dat u nu ziet vinden we verschillende aanpasbare onderdelen. Een van de dingen die nogal eens uit het zicht willen verdwijnen zijn de muiscursors.

De pijltjes, selectiegereedschappen en handjes zijn soms net een tandje te klein. Klik op de link Muisaanwijzers om dit euvel te verhelpen. In een wederom nieuw geopend venster ligt het tabblad Aanwijzers bovenop, selecteer hier in het selectiemenu onder Schema (bijvoorbeeld) de optie Windows Aero (extra groot) (systeemschema).

Mocht u om wat voor reden dan ook geen Aero gebruiken, dan zijn er ook andere extra grote muisaanwijzers in de lijst te vinden. Klik op OK als u een keuze gemaakt hebt, de muispijl is nu in ieder geval alvast een stuk groter! Weer terug in het onderliggende scherm kunnen we ook de standaardtekstgrootte in Windows aanpassen, klik hiervoor op de link Lettertypen groter of kleiner maken (DPI). Klik in het dialoogvenster Gebruikersaccountbeheer op Doorgaan. In een nieuw geopende venster kunt u dan kiezen voor de optie Grotere schaal , mocht zelfs dat niet voldoende zijn dan kunt u een eigen, nog hogere waarde opgeven door op de knop Aangepaste DPI te klikken. Maak het ook weer niet té gek want het moet natuurlijk nog wel allemaal op het scherm passen. Klik op OK als u de instellingen hebt aangepast en start Windows opnieuw.

Het aanpassen van de pictogramgrootte op het bureaublad is heel eenvoudig. Sluit (als u in de vorige stap geen herstart hebt gedaan) het voorkeurenvenster. Klik dan wederom met de rechtermuisknop op een leeg stukje bureaublad en kies in het contextmenu onder Beeld op Grote pictogrammen. Zoals u ziet worden alle pictogrammen netjes vergroot getoond, met name pictogrammen van Windows zelf en die van recente software zien er vergroot zo mogelijk nog mooier uit dan ze al waren. Oudere pictogrammen zien er iets vager, maar in ieder geval flink groter uit. Met alle beschreven methoden is het mogelijk om ofwel delen van of meer permanent het hele besturingssysteem uit te vergroten. Voor welke methode u kiest is grotendeels een kwestie van persoonlijke smaak. Probeer ze dan ook gerust allemaal eens uit

Tip: toetszoomen

Veel programma's bieden de mogelijkheid om middels sneltoetsen te zoomen, dat werkt vaak net wat makkelijker dan het menu. Bij Firefox en Internet Explorer kunt u inzoomen door op Ctrl en + te drukken, uitzoomen gaat via Ctrl en -. In Microsoft Office werkt het zo mogelijk nog simpeler: houd de Ctrl-toets ingedrukt en draai aan het muiswieltje. De draairichting bepaalt of u gaat in- of uitzoomen. Een of beide genoemde opties werkt/werken in veel andere software ook.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 01, jaargang 2010

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten