Lekker lezen op internet 2013-11-04T16:43:16

Kleine lettertjes op de pc? Dat kan groter!

De beste pdf-tools

Lekker lezen op internet

Lekker lezen op internet

De vakantie komt eraan, en dat betekent: lekker veel lezen.

De vakantie komt eraan, en dat betekent: lekker veel lezen. Maar anno nu hoeven boeken en tijdschriften niet per se van papier te zijn, want internet biedt elke dag meer digitaal leesvoer.

Lekker lezen op internet

Digitale boeken

Afgelopen najaar werd met veel bombarie de Sony E-reader geïntroduceerd in samenwerking met Bol.com. Sindsdien biedt de internetwinkel een enorm aantal digitale boeken en dit blijft alsmaar groeien. Tien dagen na de introductie waren er al meer dan 150.000 e-readers verkocht. Dit bewijst dat de vraag groot is en daar spelen naast Bol.com vele andere aanbieders op in. De bekendste zijn de boekenketen Selexyz, Studon, Van Stockum, Libris en ebook.nl. Laatstgenoemde is overigens de oudste downloadwinkel van Nederland. Ebook.nl verkoopt zowel Nederlands- als Engelstalige boeken, waarbij de laatste categorie ruim in de meerderheid is. Leest u makkelijk Engels dan kunt u op het web ruimschoots terecht. Kijk maar eens op Ebooks.com, Feedbooks.com, Mobipocket.com, Fictionwise.com en Epubbooks.com.

E-boeken downloadt u tegen betaling en u zet ze vervolgens over op uw reader. Er zijn echter ook exemplaren die u kosteloos binnenhaalt. Zo vindt u bij Bookboon.com gratis reisgidsen en studieboeken en bij Realtimepublishers.com publicaties over informatietechnologie. Let wel op dat soms niet alle hoofdstukken beschikbaar zijn. Wat literatuur betreft, hebben bovengenoemde sites die Engelse proza aanbieden, eveneens vaak gratis stukken in de virtuele schappen staan, maar dit aanbod is beperkt.

Grote aantallen gratis boeken vindt u wel op Worldlibrary.net waar we bijvoorbeeld het verhaal van Robin Hood zo op het scherm toveren, Manybooks.net dat zo'n 25.000 klassiekers aanbiedt en Gutenberg.org waarop u tienduizenden boeken vindt die vrij zijn van kopijrechten.

Online boekenbon

Online boeken kunt u niet alleen downloaden en lezen, u kunt ze ook cadeau en wel bij Boekkado.nl. De bon, waarvan u het bedrag zelf bepaalt, stuurt u per post of email. Handig, als u erg snel een geschenk nodig hebt of als het u aan inspiratie ontbreekt. Helaas zijn er op moment van schrijven geen e-books in het assortiment, maar daar gaat het bedrijf snel wat aan veranderen.

Digitale blaadjes

Leesvermaak beperkt zich niet tot boeken. Loop een willekeurige tijdschriftenkiosk binnen en het royale assortiment aan bladen zal u meteen opvallen. De rekken barsten zowat uit hun voegen door de bergen opinie-, roddel-, interieur-, reis-, kook- en uiteraard computerbladen. Noem iets en het ligt er. Een digitale tegenhanger over elk onderwerp in de vorm van een mooi vormgegeven e-magazine is er nog niet. Maar ook hier zien we het aanbod in een rap tempo groeien. En terecht, want er zitten ware juweeltjes tussen. Het spel tussen tekst, geluid, foto's en videobeelden maakt er een heuse beleving van. Een genot om naar te kijken en om het te lezen.

Voor bedrijven is een e-magazine een mooi en voordelig middel om hun eigen handel te promoten. Het is dan ook niet gek dat grote namen hier gebruik van maken, zoals Bol. com, KLM en Marktplaats. Bol maakt Bomvol met informatie over onder andere nieuwe games en muziekalbums en er staat steeds een reportage over een bekend iemand in. Iflymagazine.nl van KLM is een kleurrijk werkje over reisbestemmingen en alles wat erbij komt kijken, zoals voorbereidingtips. In Magazine.marktplaats.nl leest u hoe u een vloer legt of een kastje in elkaar timmert.

Elke maand staan er handige klustips in, maar ook hoe u veilig op internet winkelt. Deze drie reuzen zijn niet de enige die een digitaal blad presenteren. Ook minder bekende spelers en bedrijven die inspelen op een specifiek product doen mee. Voor mensen met interesse in mobiliteit zet Nederland Bereikbaar Defilesoof.nl in elkaar. Hierin vindt u meer informatie over de aanpak van de fileproblematiek. House Vision, de aanbieder van vakantiehuizen, vermaakt u vijf keer per jaar met wat u zoal kunt doen tijdens uw vrije tijd. Te vinden op Housevisionemagazine.nl. Wie een mobieltje heeft van Samsung, krijgt meer informatie over dit merk in Samsungmagazine.nl. De fabrikant wil er echter ook ongetwijfeld potentiële kopers mee over de streep trekken. Tot slot is er nog een aangename tijdsbesteding voor de voetballiefhebber in de vorm van Eredivisielivemagazine.nl. Video's, wedstrijdstanden en evaluaties; het staat er allemaal in.

Er zijn echter ook initiatieven die op zichzelf staan, maar die zijn helaas nogal schaars. Foodinspirationmagazine.nl is alvast een zeer mooi voorbeeld en het zal zeker in de smaak vallen bij keukenprinsen en -prinsessen. Driewekelijks verschijnt er een nieuwe editie die al door 42.000 Bourgondiërs wordt gelezen. Ontvang de nummers in uw mailbox of surf naar de site om ze online te lezen.

Wees alert op bestandsformaten

Een e-book kopen is eenvoudig, maar let op het type, want het zou zomaar kunnen dat uw lezer slechts één formaat ondersteunt. De twee meest gangbare standaarden zijn mobipocket en epub. Amazon gebruikt op zijn Kindle de eerste en wil niet dat op hetzelfde apparaat zijn mobipocket en het concurrerende epub gelezen wordt. Dit betekent dat wanneer u uw reader van een update voorziet zodat het epub-boeken wel slikt, u uw hele verzameling mobipocket-bestanden niet meer kunt raadplegen. Het lijkt er echter op dat langzamerhand de epub-standaard het gaat winnen. Daarom raden wij u aan een e-reader te kopen die dit formaat leest. Voor de meeste modellen is pdf'jes weergeven geen probleem.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 02, jaargang 2010


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.

blog comments powered by Disqus


Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord