Muziek delen over je thuisnetwerk

© CIDimport

Muziek delen over je thuisnetwerk

Geplaatst: 19 december 2012 - 13:44

Aangepast: 27 augustus 2022 - 05:02

Redactie ID.nl

Uw wilt overal in uw huis toegang tot uw muziekbibliotheek?Muziekspelers iTunes en Windows Media Player leveren tal van mogelijkheden om uw hele collectie over het thuisnetwerk te streamen.

Muziek delen over je thuisnetwerk-16393135

© CIDimport

Met een draadloos computernetwerk en steeds meer mediatoestellen in huis spreekt het voor zich dat u ook uw muziek (en video’s) wilt delen over dat netwerk. Er zijn verschillende manieren om dat te doen.

Ten eerste is er de methode die werkt met Apple’s muziekprogramma iTunes, dat standaard geïnstalleerd staat op iedere Mac en gratis te downloaden valt naar Windows. Muziek delen met iTunes heeft een aantal voordelen – zo kunt u muziek delen met uw iOS-apparaten – maar bevat ook een aantal restricties: u kunt maximaal vijf computers selecteren om muziek op te delen, en iedere gebruiker moet over hetzelfde Apple ID beschikken. Niet ideaal voor kinderrijke gezinnen dus. We behandelen ook een minder beperkende manier om muziek te delen via iTunes.

In het tweede deel van deze workshop laten we zien hoe u met velen geniet van één muziekbibliotheek via Windows Media Player 12, dat delen met meerdere apparaten mogelijk maakt en waarmee uw muziekbibliotheek zelfs via internet te benaderen is.

 

iTunes

Apples iTunes groeide enkele jaren geleden uit tot dé muziekwinkel op internet. Voor de iTunes Store bestond het muziekprogramma als onderdeel van iLife, en iets later als standaardtoepassing in Mac OS X. Met iTunes hebt u twee verschillende mogelijkheden om muziek te delen.

Met iTunes kunt u op twee manieren een muziekbibliotheek met huisgenoten delen. De eerste methode is thuisdeling. Die optie houdt in dat u ieder toestel waarop uw muziekbibliotheek wordt ontvangen, moet worden geactiveerd, en dat het aantal pc’s of Macs waarop dat gebeurt beperkt is tot vijf. Maar u kunt wel meerdere kanten uit met Thuisdeling: er kan bijvoorbeeld muziek worden gekopieerd van de ene muziekbibliotheek naar de andere (gewoon slepen), en uw bibliotheek is ook beschikbaar op iPhone, iPad of iPod Touch. De andere optie, gewoon gedeelde muziek instellen, is de oudste optie van de twee, en houdt gewoon in dat uw muziekbibliotheek beschikbaar is voor iedereen die iTunes op zijn computer gebruikt en op hetzelfde netwerk zit. Opgelet: dat laatste geldt ook voor wie iTunes op een laptop heeft staan, en ermee naar een ander netwerk (zoals dat van u arbeidsplaats) gaat.

 

 

Thuisdeling instellen

We concentreren ons op de geavanceerdere optie: Thuisdeling. Dat stelt u in via het menu Geavanceerd in iTunes. Daar kiest u Schakel thuisdeling in. Vervolgens wordt u naar een volgend iTunes-scherm geleid, waar u uw Apple ID en wachtwoord invoert. Klik vervolgens op Stel thuisdeling in, en sluit af met Gereed. Als uw computer niet is gemachtigd met uw Apple ID, dan is dit het moment waarop iTunes u vraagt om zo’n machtiging. Deze stap dient u uiteraard te herhalen voor iedere computer in uw netwerk die met iTunes werkt.

 

Muziek ontvangen via thuisdeling

Het mooie is dat u de muziek niet eens fysiek op een nieuwe computer in het netwerk hoeft te hebben staan om het te kunnen afspelen. U kunt het simpelweg overzetten via thuisdeling: gewoon nummers van uw gedeelde bibliotheek verslepen naar de fysieke bibliotheek op de nieuwe computer, en klaar is Kees. Een ander toestel waarop u thuisdeling kunt inschakelen is uw iPhone of iPad. Dat gaat via Muziek (of, bij oudere versies van iOS, IPOD), waar u onderaan voor Meer kiest, en vervolgens Gedeeld. Daar selecteert u de deelbare bibliotheek die op het netwerk staat, en u kunt bij alle muziek. Zeker voor de draagbare apparaten waarop u geen extra geheugen kunt inprikken, is dit een erg prettige methode om geheugen op het apparaat uit te sparen voor andere zaken.

 

 

Bibliotheek centraliseren

Wanneer uw muziekbibliotheek op een computer staat die niet altijd aanstaat, betekent dit automatisch dat hij niet altijd toegankelijk is. Niet handig! Daarom is de beste oplossing om uw collectie op een centrale netwerkschijf te plaatsen die vanuit het hele netwerk te bereiken is.

Kopieer hiervoor al uw muziekbestanden fysiek naar dat apparaat, waarna u de map met alle muziek activeert als uw centrale bibliotheek. Dat gaat in iTunes via Voorkeuren – geavanceerd, waar u Locatie map ‘itunes media’ instelt op de nieuwe locatie. Stel vervolgens alle computers in huis in op die nieuwe opslaglocatie, en vink Kopieer bestanden naar ‘itunes media’ bij toevoegen aan bibliotheek aan: op die manier komen nieuwe nummers automatisch in de centrale bibliotheek terecht. Herhaal dit voor elke computer waarop u iTunes hebt draaien om te kunnen tappen uit één enkele bibliotheek. Maar houd thuisdeling toch nog aan: handig om muziek te delen met thuisgebruikers die liever hun muziek op hun eigen computer hebben staan.

 

 

Gedeelde muziek instellen

Tot slot nog de allereenvoudigste (maar ook minst flexibele) manier om muziek te delen via iTunes: gewoon de bibliotheek op uw computer deelbaar maken voor alle andere iTunes-gebruikers op het netwerk waarop u zit. Kies opnieuw Voorkeuren in iTunes, maar klik deze keer op de tab Delen. Daar selecteert u het vakje Deel mijn bibliotheek in mijn lokale netwerk, waarna uw muziek dus gewoon te zien is voor anderen die iTunes gebruiken en op hetzelfde netwerk zitten. U kunt uw bibliotheek desgewenst beveiligen met een wachtwoord, een vakje lager: vink daar Vraag om wachtwoord aan, en voer er eentje in.

 

WINDOWS MEDIA PLAYER 12

Wie uitsluitend met Windows werkt, heeft in principe voldoende aan Media Player 12, de mediaspeler die automatisch voorgeïnstalleerd is in Windows 7. Ook die heeft een aantal mogelijkheden die thuisdeling onder iTunes niet heeft, zoals het delen van bestanden en streams met onder meer gameconsoles en andere apparaten die Media Player 12 herkent als mogelijke media-extensies.

 

 

Muziek delen inschakelen

Eerst stellen we Media Player 12 zo in dat hij zijn bibliotheek deelt met anderen. Dat doen we via de menubalk bovenaan: klik daar op Streamen, waarna u Apparaten automatisch toestaan mijn media af te spelen aanvinkt. Kies in één moeite door ook Externe besturing van mijn speler toestaan aan. Die twee selecties maken het mogelijk om media naar een ander toestel te streamen, of ze op te halen bij deze pc. Onder Meer streamingopties kunt u desgewenst apparaten toestaan of blokkeren. Voor Microsoft-vriendelijke toestellen die in uw muzieknetwerk staan, zoals een Xbox 360-gameconsole, kunt u ook wat diepere instellingen invoeren (zoals alleen muziek die u zelf een welbepaald aantal sterren hebt gegeven) via Aanpassen.

Vanaf het moment dat u alle andere pc’s in uw netwerk hebt ingesteld voor het streamen van muziek, krijgt u natuurlijk ook toegang tot muziek op andere apparaten. U vindt de muziekbibliotheek in uw bronnenlijst aan de linkerkant van het scherm, onder Andere bibliotheken.

 

Muziek streamen naar een toestel

Met de vorige stap hebt u gezorgd dat Media Player 12 alle netwerk-pc’s en -toestellen die volgens het protocol van dlna (Digital Living Network Alliance) werken, herkent als media waar muziek naartoe kan worden gestreamd. Om een stream op te zetten, kiest u rechts op het scherm Afspelen met, waarna u een aangesloten mediatoestel selecteert. Afspelen met is eerder bedacht voor toestellen die geen eigen computerinterface hebben, maar toch op een netwerk kunnen worden aangesloten. Er zullen ook toestellen zijn die u niet in die Afspelen met-lijst vindt: alleen dlna-apparaten die ook de Digital Media Renderer-substandaard gebruiken, worden door dit systeem herkend. Er is bijvoorbeeld een groot verschil tussen de twee grote gameconsoles: de Xbox 360 wordt automatisch herkend als een toestel waarnaar u rechtstreeks een stream kunt opzetten, de PlayStation 3 niet. Die laatste (en de Xbox 360 ook) kan wel vanuit zijn eigen interface bij alle muziek in uw bibliotheek. Een vereiste is natuurlijk wel dat u uw computer laat aanstaan.

 

 

Muziek delen via het internet

Ook is het mogelijk de Windows Media Player 12-bibliotheek af te spelen via internet. Dat gaat helaas niet via de webbrowser: de twee computers in kwestie moeten Windows-pc’s zijn, ze moeten beide Windows Media Player 12 hebben, en streamen moet op beide computers ingeschakeld staan. Maar wanneer die hordes zijn genomen, is deze optie bijzonder handig voor als u buitenshuis of op reis bent, en toch (liefst met een wifi-verbinding, anders gaat het in de papieren lopen) toegang hebt tot het internet. U moet daarvoor wel uw Windows Media Player instellen. Klik opnieuw op het menu-item Streamen, en kies daar Internettoegang tot media op computers thuis toestaan. Er verschijnt een dialoogvenster, waarin u wordt gevraagd om de mediatoegang te koppelen aan een Windows Live-ID. Dat is uw ticket voor online toegang tot uw media thuis. We gaan ervan uit dat u al over zo’n Windows Live-account beschikt (uw oude Hotmail-account werd jaren geleden al overgezet naar de dienst), maar anders moet u dit uiteraard nog aanmaken. Klik op Een online-id koppelen, waarna u nogmaals Online-id koppelen aanklikt onder uw profiel. Voer daar uw Windows Live-gegevens in, en u bent vertrokken. Opgelet: u moet deze stap uiteraard herhalen voor de computer waarop u de stream wilt ontvangen.

 

Muziekbibliotheek op centrale schijf

Net als bij iTunes is de beste optie om uw muziek binnen een netwerk te delen door alle fysieke bestanden op een centrale schijf te plaatsen. Op die manier hebt u altijd de toegang tot uw muziek, ook al staat de pc uit. De map waarop uw bestanden staan, kan desnoods handmatig worden bereikt door een nieuw toestel dat u in uw netwerk plaats. Niets houdt u overigens tegen om dezelfde map te gebruiken in iTunes, zodat u de twee systemen door elkaar kunt gebruiken. Kopieer gewoon alles naar de netwerkschijf, en voeg die locatie toe aan uw bibliotheek via het menu-item Organiseren, waar u Bibliotheken beheren en vervolgens Muziek kiest, en vervolgens de nieuwe locatie aangeeft via Toevoegen.

Als uw volledige bibliotheek op de externe schijf staat, kunt u ook de lokale bibliotheek verwijderen. Dat betekent niet dat de fysieke bestanden worden gewist: die kunt u gewoon laten staan als backup. Net als bij iTunes kunt u deze optie combineren met de geavanceerdere deelmogelijkheden, zoals het delen van muziek via dlna. Ook blijft het raadzaam om de netwerkschijf via een usb-kabel fysiek aan te sluiten op uw pc (afbeelding 9).

Tekst: Clickx

 

 

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 18, jaargang 2012

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten