Phonebloks verovert de wereld 2014-01-21T10:57:54

Meer dan 100.000 Instagram-wachtwoorden gestolen met nep-app

Populaire Android passeert marktaandeel van tachtig procent

Phonebloks verovert de wereld

Phonebloks verovert de wereld

De Nederlandse product-ontwerper Dave Hakkens bedacht een modulaire smartphone die iedereen wil kopen, ook al bestaat hij nog niet: Phonebloks.

“Elk jaar worden miljoenen telefoons weggegooid omdat ze kapot of verouderd zijn. Het complete toestel wordt weggegooid vanwege één simpele reden: telefoons zijn niet ontworpen voor een reparatie of upgrade,” zegt product-ontwerper Dave Hakkens. Hij studeerde deze zomer ‘met lof’ af aan de Design Academy Eindhoven op een simpel idee: een smartphone die u eenvoudig zelf kunt repareren door het kapotte onderdeel te vervangen. Dat kan omdat de telefoon bestaat uit één basis-moederbord waarop u naar wens onderdelen kunt prikken.

Helemaal je eigen telefoon

‘Phonebloks’ bestaat nog niet. Het is alleen maar een idee, ontstaan uit onvrede met onze wegwerpmaatschappij. Een idee dat wellicht niet snel zal worden opgepikt door een smartphone-fabrikant, omdat telefoons er langer door meegaan, waardoor fabrikanten niet meer elke twee jaar een nieuw exemplaar aan hun clientèle kunnen slijten. Dat is namelijk nog een voordeel van Phonebloks: u kunt de telefoon upgraden zodra dat nodig is. En inrichten precies zoals u dat wil.

Zoals in het filmpje wordt gezegd waarmee Phonebloks wordt geïntroduceerd op de site van Dave Hakkens: “U kunt de blokken kiezen die u wilt, de merken steunen waarvan u houdt, of zelf uw eigen blokken ontwerpen.” Als u alles in de cloud opslaat, kunt u uw opslagmodule bijvoorbeeld vervangen door een groter batterijblok. En als u van fotograferen houdt, koopt u een grotere camera en klikt die op uw Phonebloks vast. Dat maakt het voor kleinere bedrijven relatief eenvoudig om smartphone-onderdelen te maken en verkopen. Waardoor u als consument kunt kiezen uit een keur aan losse onderdelen om uw telefoon te repareren, upgraden of personaliseren. Wat wilt u nog meer?

Thunderclap

Om Phonebloks te doen slagen moeten gezworen concurrenten samen aan tafel om te zorgen dat al hun onderdelen samenwerken. Maar waarom zouden ze dat doen? Hakkens zag dat er maar één oplossing was: laten zien dat de markt voor een modulaire smartphone gigantisch is. Daarom startte hij een project op www.thunderclap.it. Via zo’n ‘ThunderClap’ kunnen initiatiefnemers een oproep doen aan iedereen om op een afgesproken dag en tijdstip een update op Twitter of Facebook te posten met hun project als ‘hash tag’, waardoor dat al snel ‘trending topic’ is. Dat posten of tweeten gaat overigens automatisch: als supporter geeft u ‘Thunderclap’ toestemming om eenmalig een update namens u te plaatsen.

De Thunderclap van Phonebloks verliep fantastisch: Hakkens haalde het gestelde doel van 750.000 updates al eind september, lang voor de daverende phoneblok-‘ThunderClap’ op 29 oktober. Hakkens formeert momenteel een team van experts, van technisch onderzoekers tot juridisch specialisten. De meeste van die deskundigen hebben zich spontaan gemeld zodra ze over Phonebloks hoorden. Samen smeden ze plannen om Phonebloks realiteit te laten worden. Met een klein beetje mazzel heeft u hem dus over één, twee jaar in uw zak: uw eigen in elkaar geklikte Lego-telefoon.

Tekst: Jolein de Rooij

Dit artikel komt uit Computer Idee 24, jaargang 2013.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord