Printen zonder piekeren: de handigste afdruktips

© CIDimport

Printen zonder piekeren: de handigste afdruktips

Geplaatst: 19 oktober 2010 - 12:38

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:36

Redactie ID.nl

Afdrukken zorgt helaas voor veel hoofdbrekens, zo blijkt uit vragen die Computer Idee regelmatig krijgt. Daarom behandelen wij hier de meest voorkomende problemen.

Afdrukken zorgt helaas voor veel hoofdbrekens, zo blijkt uit vragen die Computer Idee regelmatig krijgt. Daarom behandelen wij hier de meest voorkomende problemen. De onderwerpen lopen sterk uiteen, maar alle vragen hebben op een of andere manier dus wel met afdrukken te maken.

 

Printen zonder piekeren: de handigste afdruktips-16325114

© CIDimport

01. Afdrukken vanuit het Dos-venster

Gaat het om een printer die nog via een parallelle printkabel aan uw pc is gekoppeld, dan hoeft u bijvoorbeeld maar het commando dir > lpt1 uit te voeren om de inhoud van een map naar de printer te sturen. Met een usb-printer ligt dat wel even anders. Een oplossing die in de meeste gevallen vlot werkt, is Printfil (www.printfil.com/dutch.htm; gratis proefversie, 49 euro voor de Personal Edition). Voordat u zo'n commerciële oplossing overweegt, kunt u het echter ook als volgt proberen. Ga via het Windows Configuratiescherm naar het venster van Printers en faxapparaten / Apparaten en printers. Klik het pictogram van uw printer met de rechtermuisknop aan en kies Delen (geef hem een korte naam). Hebt u de printer eenmaal gedeeld, voer dan het volgende commando uit op de opdrachtregel:

net use lpt1 \\<computernaam>\<printersharenaam>

, waarbij u de laatste twee uiteraard door de correcte namen vervangt. Wanneer u nu een printopdracht naar de lpt1-poort stuurt, zal die wél uw printer bereiken. Plaatst u achter dit commando de parameter /persistent:yes, dan blijft uw pc de koppeling met de lpt1-poort ook na een herstart onthouden.

02. Printer één keer instellen

Op uw kleurenprinter wilt u natuurlijk niet alle afdrukken in topkwaliteit, of zelfs niet altijd in kleur. Liever dan telkens handmatig de instellingen voor elke afdruk te moeten aanpassen, installeert u uw printer verschillende keren, telkens met een ander afdrukprofiel. Het komt er eigenlijk op neer dat u dezelfde printer nogmaals installeert, maar dan wel met een andere naam - bij voorkeur een die de belangrijkste printerinstelling aangeeft (zoals printer-klad of printer-geenkleur). Zodra die 'nieuwe' printer is geïnstalleerd, opent u het venster Printers en faxapparaten / Apparaten en printers, klikt u met de rechtermuisknop op het bijhorende pictogram, kiest u Eigenschappen en past u de instellingen naar wens aan (normaliter kan dat met de knop Voorkeursinstellingen op de tab Algemeen). Let wel, sommige printersoftware voorziet zelf in een functie die u toelaat - bijvoorbeeld vanuit een pictogram in de Windows-taakbalk - op elk moment snel de instellingen à la carte aan te passen. Om deze functie te activeren dient u soms wel wat dieper te graven in de printersoftware. Raadpleeg hiervoor uw printerhandleiding.

 

03. Afdrukken naar pdf

 Er bestaat inderdaad software die zich als een virtuele printer in uw systeem installeert, waarna u die net als bij een echte, fysieke printer terugvindt in het dialoogvenster Afdrukken. Heel vaak zijn zulke virtuele printers precies bedoeld voor het creëren van pdf-bestanden. Een degelijke en gratis tool is Bullzip (www.bullzip.com). De installatie is rechttoe, rechtaan, maar u dient wel ook Ghostscript Lite mee te laten installeren en het is mogelijk dat om de Windows-installatieschijf wordt gevraagd. Na afloop vindt u Bullzip PDF Printer in het dialoogvenster Afdrukken terug, net zoals een fysieke printer dus. Via de knop Eigenschappen, Voorkeursinstellingen en/of Geavanceerd kunt u nog allerlei opties wijzigen, zoals de afdrukstand en de paginavolgorde van het pdf-document. Zodra het document klaar is, wordt het in uw pdf-lezer (Adobe Reader, wellicht) geopend vanwaar u het naar uw échte printer kunt sturen.

04. Opdracht annuleren

Afhankelijk van de concrete situatie belanden uw printopdrachten gewoonlijk in een wachtrij. Die kunt u dan opvragen door het printericoontje aan te klikken dat tijdens het verwerken van de opdrachten in de Windows-taakbalk verschijnt. Of u opent het venster Printers en faxapparaten / Apparaten en printers, waar u dubbelklikt op het bewuste printericoon. Nu hoeft u in dit venster maar de bewuste printopdracht te selecteren en die met de Delete-toets te verwijderen. Overigens, mocht uw printer onverwachts weigeren af te drukken, kijk in dit venster dan even na of er in het menu Printer geen vinkje staat bij Afdrukken onderbreken. U kunt afdruktaken vaak ook annuleren via een knop op de printer zelf, maar deze methode werkt doorgaans minder nauwkeurig. Toch nog dit: om sneller tot bij het venster Printers en faxapparaten / Apparaten en printers te komen, kunt u een link naar dit venster opnemen in het startmenu van Windows. Klik het menu met de rechtermuisknop aan en kies Eigenschappen. Op de tab Menu Start drukt u op de knop Aanpassen en vervolgens plaatst u op de tab Geavanceerd een vinkje bij de naam van het venster.

05. Via het web afdrukken

Dat kan, maar om dat op een eenvoudige manier te realiseren maakt u best gebruik van een handige dienst: PrinterShare (www.printershare.com). Het is een slimme combinatie van een webdienst en lokaal te installeren software. Deze laatste kunt u trouwens kwijt op Windows en Mac, evenals op enkele mobiele platformen (iPhone en Android). De werking is relatief eenvoudig: u creëert op uw pc eerst een account bij de dienst en geeft vervolgens aan welke van de aangesloten printers u wenst te delen. Om via het internet naar de gedeelde printer te kunnen afdrukken moet u - of een kennis - op die pc de software van PrinterShare geïnstalleerd hebben en over het account-id en het bijhorende wachtwoord beschikken. Voldoet u aan deze voorwaarden, dan hoeft u maar naar de virtuele printer PrinterShare af te drukken. Even later rollen de afdrukken dan uit uw gedeelde printer. Minpunt is wel dat elke printopdracht in de gratis versie vergezeld gaat van één extra reclamepagina - de commerciële versie is niet echt goedkoop: circa 28 euro per maand, voor vijf gebruikers.

06. Kleuren afstemmen

Een simpel ogend onderwerp met een complexe uitleg... We proberen het echter eenvoudig én gratis te houden. We raden u aan eerst (de kleuren van) uw monitor af te regelen - te kalibreren, zoals dat heet. Dat kan via het instellingsmenu dat zich op bijna alle beeldschermen via knoppen laat openen en bedienen. Enkele vuistregels: met het oog op digitale beeldbewerking kies u bij voorkeur een koel-neutrale kleurtemperatuur (color tone): circa 6500 K(elvin) of D65. Gebruik voldoende contrast, maar overdrijf niet met de helderheid. Houd tijdens deze afregeling een testplaatje in uw fotobewerkingsprogramma geopend, zoals de afbeelding op www.smugmug.com/help/calibration-1200.mg. Stel ook (de gammawaarde van) uw monitor af met het gratis QuickGamma (quickgamma.de/indexen.html - de help-functie bevat een beknopte handleiding). Overigens voorziet Windows 7 zelf in een eenvoudig kalibratietooltje (Kleuren kalibreren). Over nu naar de printer, waarop u het hierboven vermelde testplaatje kunt afdrukken - op de beoogde papiersoort. Speur de afdruk af naar onregelmatigheden en sleutel op basis daarvan de afdrukinstellingen bij. Hebt u eenmaal de juiste instellingen gevonden, dan kunt u dat afdrukprofiel eventueel als een 'nieuwe' printer vastleggen (zie ook 2).

 

07. Dubbelzijdig of verkleind afdrukken

Te beginnen met het dubbelzijdig - in duplex - afdrukken. De kans is groot dat uw printer precies in zo'n functie voorziet: raadpleeg de handleiding of speur het instellingenvenster van uw printer af. Blijkt dat niet het geval, dan kan het wellicht nog als volgt. Bij sommige printers verschijnt in het dialoogvenster Afdrukken namelijk de optie Handmatig dubbelzijdig. Activeert u deze optie, dan wordt eerst de ene kant van alle pagina's afgedrukt, waarna u zelf de stapel omdraait en opnieuw invoert, zodat de andere kant kan worden bedrukt. Of u kiest in het afdrukvenster voor Oneven pagina's in het vak Afdrukken. Na afloop draait u ook hier de stapel om en selecteert u deze keer Even pagina's. Over naar verkleind afdrukken. Sommige applicaties, waaronder MS Word, bieden zelf zo'n optie; u hoeft dan maar Afdrukken te kiezen en het gewenste Aantal pagina's per vel in te vullen. Lukt het niet vanuit uw toepassing, dan vindt u hieronder bij 08 wellicht nog een uitweg...

08. Printopdrachten bundelen

 De makkelijkste manier om dit te doen is met behulp van de tool FinePrint (www.fineprint.com, 36,66 euro). Die installeert zich net als Bullzip (zie 03) als een virtuele printer in uw systeem. Wanneer u nu iets naar deze printer afdrukt, verschijnt het programmavenster van FinePrint met een voorbeeld van de af te drukken pagina's. Op de tab Layout kunt u dan aangeven hoeveel pagina's u op eenzelfde papierzijde wil afdrukken. Klikt u een pagina in het voorbeeldvenster met de rechtermuisknop aan, dan kunt u die alsnog afzonderlijk afdrukken, maar ook verwijderen. Op de Jobs-tab vindt u dan alle doorgegeven printopdrachten terug, waar u die nog kunt verplaatsen of weghalen. Vanuit FinePrint drukt u de gewenste jobs/ pagina's dan naar de fysieke printer af. De gratis versie van FinePrint beperkt u tot 8 pagina's per keer en drukt onderaan de pagina's een reclameregeltje af. Vermeldenswaardig is verder nog het gratis GreenPrint World (www.printgreener.com). Ook die installeert zich als een virtuele printer. Documenten die u naar deze printer afdrukt, worden eerst aan een aantal - configureerbare - 'zuinigheidscriteria' getoetst, zoals het maximumpercentage witruimte op een blad. Documenten worden pas echt afgedrukt als ze deze toets doorstaan.

09. Logbestand bijhouden

Hiervoor zijn diverse betaalde hulpprogramma's beschikbaar, maar het kan ook met het gratis PaperCut Print Logger of met het krachtiger PaperCut NG - deze laatste is gratis tot 5 (netwerk)gebruikers (www.papercut.com/products/free_software). Blijven we even bij PaperCut NG. Na installatie kunt u de beheerconsole vanuit een browser bedienen - ook via het internet als u dat zo instelt. De tool haalt automatisch alle (netwerk)gebruikers op en u kunt per gebruiker zelfs instellen hoeveel die maximaal mag verbruiken - per printer kunt u namelijk de verbruiksprijs per pagina vastleggen en vervolgens aangeven wat het plafondbedrag voor elke gebruiker is.

10. Printer buiten pc om

 Daar bestaan verschillende oplossingen voor. Een echte netwerkprinter, voorzien van een (al dan niet ook draadloze) netwerkverbinding, is de meest comfortabele oplossing. Hebt u al een 'gewone' printer en bent u niet van plan die voor een (duurdere) netwerkprinter in te ruilen, dan kunt u een printserver inzetten. Ga eerst even na of uw huidige router geen printserver heeft ingebouwd. Ook heel wat nas-modellen bieden deze functionaliteit. Raadpleeg dus grondig de bijhorende handleiding. Een andere mogelijkheid is dat u een externe printserver aanschaft - hoewel die tegenwoordig vaak even duur zijn als een router met ingebouwde printserver (reken op circa 55 euro en meer).

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 06, jaargang 2010.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten