Tien onbekende softwarejuweeltjes

© CIDimport

Tien onbekende softwarejuweeltjes

Geplaatst: 19 oktober 2010 - 09:42

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:37

Redactie ID.nl

Zo nu en dan komen we juweeltjes van programma's tegen, die we u niet willen onthouden.

Zo nu en dan komen we juweeltjes van programma's tegen, die we u niet willen onthouden. een overzicht van de beste gratis software, waarvan u waarschijnlijk nog nooit hebt gehoord.

 

Tien onbekende softwarejuweeltjes-16325131

© CIDimport

1: Gegevensbescherming met Comodo Backup

Niemand hoeft u meer te vertellen hoe belangrijk het is om backups te maken. Toch lopen nog altijd veel computergebruikers tegen de lamp en verliezen ze op een knullige manier belangrijke gegevens. Comodo Backup helpt u deze ellende te voorkomen. In het Nederlandstalige programma doorloopt u zes stappen, waarna er een complete backup van de gewenste gegevens wordt gemaakt. Aan het begin geeft u aan van welk onderdeel u een kopie wilt maken. U selecteert bijvoorbeeld (een deel van) een harde schijf of enkele persoonlijke mappen. De software beschikt over de nodige geavanceerde functies, zoals: filters toevoegen, verouderde bestanden verwijderen, mappen synchroniseren en automatisch backuppen. Ook is het mogelijk om een kopie op een ftp-server te plaatsen. Als de taak is afgerond stuurt de software indien gewenst een bevestigingsmail naar één of meerdere personen via een door u aangemaakte adreslijst. U kunt verder gebruik maken van zipcompressie en de gegevens beveiligen met een wachtwoord.

Website: www.comodo.com

OS: XP, Vista en Win7

2: Bestanden Hernoemen met File Renamer Basic

Fotografieliefhebbers herkennen het vast wel. U hebt honderden kiekjes gemaakt en die hebben allemaal de naam P1010567.JPG, P1010568.JPG, enzovoorts. Het kost teveel tijd om de bestandsnamen handmatig te wijzigen. Gebruik daarom File Renamer Basic. In een handomdraai hernoemt u de naam van maximaal duizend bestanden per keer. Als u het programma voor het eerst opent, zult u even moeten wennen aan de drukke interface. Allereerst zoekt u in het linkergedeelte de juiste gegevens die u wilt bewerken. Hiervoor kunt u filters gebruiken, waardoor u de gegevens sneller vindt. Onderin hebt u diverse mogelijkheden om de naam van de bestanden te wijzigen. U kunt bijvoorbeeld een algemene naam voor alle foto's in een map verzinnen, waaraan het programma voor iedere individuele foto een cijfer- en/of lettercombinatie koppelt. Achter de optie Sample File Name bekijkt u hoe de naam van het bestand verandert. Bovenin kiest u er eventueel voor om de bestanden naar een andere locatie te kopiëren of verplaatsen.

Website: www.sherrodcomputers.com/products_filerenamer.cfm

OS: XP en Vista

 

3: Harde-schijfinformatie met JdiskReport

Als een harde schijf enige tijd in gebruik is, raakt u mogelijk het overzicht kwijt over uw informatie. Zeker door de steeds grotere opslagcapaciteit van tegenwoordig is die kans erg groot. Met JdiskReport ziet u in een oogopslag welke bestanden en mappen de meeste ruimte innemen op uw harde schijf. Nadat u het programma hebt geopend, geeft u aan welke harde schijf of partitie u wilt scannen. Dit doet de software opvallend snel. Over 250 GB doet het ongeveer twee minuten. Na afloop van de scan verschijnt er een cirkeldiagram dat alle mappen en bestanden in kaart brengt met de bijbehorende capaciteit die ze in beslag nemen. Via de linkerkant selecteert u ook submappen, waardoor u exact achterhaalt waar de opslagvreters zich bevinden. Handig is ook de mogelijkheid om de vijftig grootste bestanden te bekijken. Voor nog meer duidelijkheid past u ook de kleuren in het cirkeldiagram aan. Met behulp van deze tool kunt u heel gericht actie ondernemen om uw computer op te schonen.

Website: www.jgoodies.com/freeware/jdiskreport

OS: XP, Vista en MacOS

4: Specifieke fotokenmerken met ExifPro Image Viewer

Alweer een onmisbaar programma voor fanatieke (hobby)fotografen! In het exif-formaat van fotobestanden vindt u metadata met informatie uit digitale camera's. Het bevat onder andere gegevens over datum, tijd, cameramodel, belichtingstijd, diafragma, brandpuntafstand, zoomfactor en soms zelfs gps-coördinaten. De meeste commerciële fotobewerkingspakketten bieden een mogelijkheid om deze informatie te bekijken. Hebt u geen zin om veel geld te betalen, maar wilt u toch over die informatie beschikken? ExifPro Image Viewer is de oplossing! Neem overigens ruim de tijd voor het programma, omdat het door de veelheid aan extra functies even duurt voordat u het onder de knie hebt. De informatie uit het exif-formaat bekijkt u via View en Info Pane. U gebruikt alle onderdelen in het programma zonder beperkingen. Eventueel kunt u wel een licentie kopen voor 19 euro. U hebt dan geen last meer van een opstartscherm waarin u wordt gevraagd zich te registreren.

Website: www.exifpro.com

OS: XP en Vista

5: Weg met die browser met GMDesk

De online applicaties van Google zijn fantastisch, alleen gebruikt niet iedereen ze graag in een webbrowser. Hebt u ook Gmail, Google Agenda, Google Docs en Google Maps liever in een standaard venster? Installeer dan de nuttige tool GMDesk. Hiermee gedragen de applicaties zich als normale programma's in het besturingssysteem. Overigens is het noodzakelijk dat u Adobe AIR op uw computer installeert voor de juiste werking van het programma. Tijdens de installatie wordt u hier netjes op gewezen. Als u GMDesk start, verschijnt de inlogpagina van Gmail. Wanneer u wilt dat een andere applicatie als eerste opent, wijzigt u dat via Preferences. Verder navigeert u in het menu gemakkelijk naar een andere internetdienst van Google. Ten slotte kan deze tool ook overweg met Google Apps.

Website: www.robertnyman.com/gmdesk

OS: XP, Vista, MacOS en Linux

6: Alles georganiseerd met Chandler

Voor mensen met een drukke agenda is het programma Chandler ideaal. U kunt het zien als een gratis alternatief voor MS Outlook met veel overlappende functies. Chandler heeft echter wel een andere benadering, omdat het zich vooral richt op het plannen van taken die u in verschillende categorieën onderbrengt. Handig is dat u bij elke taak de status aangeeft met de knoppen Done, Now en Later. U voegt in de software gemakkelijk e-mailcliënts toe en de agenda deelt u eenvoudig met andere gebruikers door het universele ics-formaat. Onder andere Google, Sunbird, Windows Agenda, MS Outlook en Apple iCal maken hier gebruik van. Via Chandler Hub plaats u ook taken, afspraken of bijeenkomsten in een online account. Hierdoor bent u niet afhankelijk van de computer waarop u Chandler hebt geïnstalleerd maar regelt u overal agendazaken.

Website: www.chandlerproject.org

OS: XP, Vista, MacOS en Linux

7: Handig meethulpje BitMeter II

Als u wilt weten hoeveel internetverkeer er in en uit gaat, bent u bij BitMeter aan het goede adres. Na de installatie nestelt er een pictogram in het Systeemvak van het besturingssysteem. Vanuit deze plaats bedient u het programma. In een overzichtelijke grafiek ziet u nauwkeurig bijgewerkte statistieken van uw download- en uploadactiviteiten. Zelfs van de laatste paar maanden bekijkt u het internetverkeer terug. Uiteraard moet gedurende deze tijd het programma wel actief zijn. Vooral als u een abonnement hebt bij een internetprovider of een betaalde nieuwsserver met een downloadlimiet, voorkomt dit hulpmiddel dat u teveel verbruikt. U stelt namelijk eenvoudig in dat BitMeter een waarschuwing geeft als u over een limiet gaat. Het is ook mogelijk om met een internetverbinding via een webserver uw dataverbruik in de gaten te houden op afstand. Een leuke bijkomstigheid; de software is volledig Nederlandstalig en u past het uiterlijk van de interface op sommige plaatsen aan.

Website: http://codebox.org.uk/controller?page=bitmeter2

OS: XP, Vista, MacOS en Linux

8: Internetadres vrij? Domain Name Analyzer

Zoekt u de perfecte domeinnaam voor uw website? Dan moet u van goeden huize komen, aangezien er al miljoenen geregistreerd zijn. Met Domain Name Analyzer vindt u een vrije domeinnaam die het beste bij uw beoogde website past. Als u het programma opstart, klikt u in de menubalk op Domain List en Create Simple Domein Names. Er verschijnt dan een venster waar u een aantal potentiële websitenamen achter elkaar plaatst gescheiden met een komma. Rechts selecteert u de domeinnaam extensies, zoals .nl, .com, .eu of .org. Indien u op OK klikt, verschijnen alle potentiële domeinnamen in het hoofdscherm. U controleert eenvoudig de beschikbaarheid in het menu via Lookup en Lookup all (With Options). Binnen luttele seconden ziet u welke internetadressen er nog vrij zijn en onderin bekijkt u de whois-gegevens. Hierin vindt u allerlei gegevens over een geregistreerde domeinnaam, onder andere de naam en adres van de eigenaar. De software bevat ook een functie om met meerdere trefwoorden domeinnamen te bedenken.

Website: www.domainpunch.com/products/dna

OS: XP, Vista en MacOS

9: Altijd en overal afdrukken met PrinterShare

Via dit programma kunt u van elke printer gebruik maken die op een computer met een internetverbinding is aangesloten. Uiteraard moet de eigenaar van de printer wel toestemming geven en hetzelfde programma gebruiken. Overigens werkt het erg veilig, omdat printopdrachten versleuteld worden verstuurd. Verder is het wellicht een alternatief voor e-mail. Wilt u bijvoorbeeld dat een familielid een afgedrukte versie van uw boodschap ontvangt? U drukt het eenvoudig af op de printer van het betreffende familielid. Een voordeel is ook dat u bestanden van applicaties uitprint, zonder dat het noodzakelijk is dat de ontvanger dezelfde applicatie gebruikt, zoals MS Office. PrinterShare werkt erg eenvoudig. De software herkent automatisch printers die op de computer of het netwerk zijn aangesloten. Met een online account deelt u uw printer(s) met familie, vrienden en bekenden. U nodigt ze dan uit met een e-mailbericht, waarin ze een downloadlink van het programma ontvangen. In de freeware-versie print het programma overigens wel bij elke afdrukopdracht een advertentiepagina uit, maar als u zich registreert voor twintig dollar bent u daarvan verlost.

Website: www.printeranywhere.com

OS: XP, Vista en MacOS

10: Wisselend bureaublad met Wallpaper Juggler

Vindt u het saai om elke dag naar dezelfde bureaublad-achtergrond te kijken en hebt u geen zin om het iedere keer handmatig te veranderen? Download dan de lichtgewicht tool Wallpaper Juggler! Hiermee selecteert u één of meerdere mappen met wallpapers en het programma wisselt na een door u ingestelde tijd. U kunt bijvoorbeeld bepalen dat de afbeelding elk halfuur moet veranderen. De software geeft voor iedere wijziging een waarschuwing. Als u dat irritant vindt, zet u dat in het menu Preferences uit. Hierbij past de afbeelding automatisch de juiste resolutie van het beeldscherm toe. Hebt u niet genoeg wallpapers? Geen probleem, want met behulp van de software downloadt u gemakkelijk prachtige afbeeldingen van InterfaceLift of WallpaperStock. Overigens is installatie niet nodig. Wanneer u Juggler.exe start, is het programma direct actief.

Website: http://juggler.codeplex.com

OS: XP, Vista en Win7

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 26, jaargang 2009.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten