Vakantie? Smartphone mee!

© CIDimport

Vakantie? Smartphone mee!

Geplaatst: 18 november 2011 - 14:29

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:59

Redactie ID.nl

Reisgidsen en routekaarten meesjouwen tijdens de vakantie hoeft anno 2011 niet meer: een smartphone, mobiel internet en de nodige apps zijn genoeg om de reis vlekkeloos te laten verlopen. Of u nu de weg zoekt, een hotelletje wilt boeken of de leukste beziens-waardigheden wilt ontdekken: zolang u uw smartphone mee hebt, bent u onder de pannen!

Vakantie? Smartphone mee!-16432470

© CIDimport

Elke vakantie begint uiteraard met een goede voorbereiding. Voor wie een smartphone meeneemt op reis, bestaat die voorbereiding uit een aantal zaken. Zo is het verstandig om na te gaan of de kosten voor internationaal dataverbruik betaalbaar zijn, zodat er bij thuiskomst geen gepeperde rekening op de deurmat ligt. Als u regelmatig op reis gaat, neem dan een speciale databundel voor het buitenland. U bent dan namelijk goedkoper uit. De meeste telecomproviders bieden dergelijke abonnementen aan.

De capaciteit van de accu is een ander aspect om rekening mee te houden. Controleer vooraf hoe lang de accu meegaat. Zorg zo nodig voor een reserve-exemplaar of schaf een autolader aan.

Op reis

Om te illustreren welke apps u in bepaalde situaties kunt gebruiken, nemen we u mee op reis naar enkele landen in Europa. Stelt u zich het volgende eens voor. U vertrekt met de auto vanuit Nederland richting Frankrijk en overnacht een paar dagen in Parijs. Vervolgens reist u verder naar het zuiden, waarbij u een tentje neerzet aan de voet van de alpenreus Mont Blanc. Na een week rijdt u richting een klein dorpje in Italië waar u het comfort van een hotel opzoekt. Ten slotte keert u via Zwitserland en Duitsland weer terug naar Nederland. Onderweg overnacht u nog bij verschillende campings.

Zodra u de smartphone als navigatiemiddel wilt inzetten, is Google Maps onmisbaar. U gebruikt deze app direct na vertrek. Een voordeel is dat u geen duur navigatieapparaat hoeft aan te schaffen. U vraagt een routebeschrijving op door een eindpunt in te stellen. Via gps is uw huidige locatie al bij Google Maps bekend. Geef daarnaast ook aan dat u per auto reist. U ontvangt gedetailleerde instructies over hoe u moet rijden, hoe ver het is en hoe lang u erover doet. De route bekijkt u eventueel ook op een geografisch kaartje of in de straatweergave (Street View). Bezitters van een Android-toestel hebben geluk, omdat er voor dit platform ook gesproken route-instructies beschikbaar zijn. U activeert daarnaast verschillende bruikbare lagen op de kaart, zoals benzinestations, restaurants en parkeerplaatsen. Als u een andere smartphone gebruikt, laat u door een medepassagier de route voorlezen.

Overnachtingen

Zodra u in Parijs bent aangekomen, gaat u op zoek naar een mooie overnachtingplaats. Gebruik hiervoor de Nederlandstalige app van Hotels.com. Hiermee zoekt u in een database van 135.000 hotels, die zich overal op de wereld bevinden. U bekijkt aanbiedingen en het is zelfs mogelijk om direct een kamer te boeken. In dat laatste geval moet u wel een account aanmaken. Prettig is dat u beoordelingen van andere gebruikers leest, zodat u snel ziet welke adressen kwaliteit bieden. De foto’s geven u een indruk van het interieur en ook de faciliteiten worden uitgebreid omschreven. U rekent af met een creditcard, waarna Hotels.com boekingsgegevens per e-mail naar u verzendt.

Een alternatieve app is Hotels near me. Dit hulpmiddel is vooral handig voor als u op de bonnefooi naar een stad vertrekt en pas op het laatste moment een hotel wilt boeken. Op basis van uw gps-locatie ziet u precies welke adressen er in de buurt zijn. Een derde mogelijkheid om vlot een kamer te boeken, is via de app van Booking.com.

Stad verkennen

Wanneer u met meerdere personen reist, bestaat de kans dat u in aparte groepen Parijs gaat verkennen. In dat geval komt Google Latitude goed van pas. Met dit onderdeel van Google Maps ziet u op een kaartje waar iedereen zich bevindt – mits uw mede-vakantiegangers Latitude ingeschakeld hebben uiteraard. Wie een iPhone heeft, dient deze app apart te downloaden. Via chat kletst u rechtstreeks met bekenden, zodat u op ieder willekeurig punt kunt afspreken.

Wilt u graag meer weten over bijvoorbeeld de historische gebouwen die u onderweg tegenkomt? Download dan de Wikitude World Browser. De werking van deze app is erg slim bedacht. Richt de camera van uw smartphone op een bekend bouwwerk, bijvoorbeeld de Eiffel-toren. Wikitude zorgt er vervolgens voor dat er, als u tenminste de gps-functie ingeschakeld hebt, relevante informatie op uw beeldscherm verschijnt, afkomstig van onder meer Wikipedia. U kunt WWB ook gebruiken voor meer praktische doeleinden: zo leest u bijvoorbeeld beoordelingen van restaurants en ziet u welke winkels er in de omgeving zijn.

Als u een stad niet goed kent, is het lastig om te achterhalen waar er wat vertier te vinden is. In dat geval gebruikt u het sociale netwerk Foursquare. Hiermee checkt u virtueel in bij openbare locaties, zoals winkels en stadsparken. U vraagt eenvoudig een overzicht op van de populairste plekken in uw omgeving. Wellicht ontdekt u op deze manier een goed restaurant of leuke kroeg. Verder leest u gebruikerservaringen van diverse uitgaansgelegenheden. Wanneer u ondanks alle moderne hulpmiddelen evengoed de behoefte voelt om een reisgids op zak te hebben, installeert u de app van 100% stedengids. Die is tenslotte veel handzamer dan een echt boekje! Een belangrijk pluspunt is dat de informatie ook offline beschikbaar is. Het is zelfs mogelijk om zonder internettoegang te navigeren. Ideaal voor diegenen die de datakosten in bedwang willen houden. U betaalt voor deze app 6,99 euro.

Campings

Het is tijd om te vertrekken uit Parijs. U verruilt de luxe van een hotel voor de eenvoud van een camping in de Alpen. Misschien wilt u onderweg nog een kort uitstapje maken naar een mooi kasteel of museum. Bijzondere bezienswaardigheden zijn verzameld in de app Mijn Frankrijk Gids. Verder vindt u met deze tool leuke campings in de omgeving. U gebruikt voor dit doel eventueel ook de ANWB Campinggids. U moet hiervoor wel een bedrag van 3,99 euro neerleggen, maar dan kunt u ook bijna achtduizend campings uit verschillende Europese landen moeiteloos vinden.

In berggebieden kan het weer snel omslaan. Om te voorkomen dat uw tent wegspoelt, is het verstandig om de weersverwachting in de gaten te houden. Er bestaan honderden goede apps op dit gebied. Met WeatherBug vraagt u van iedere gemeente een weersverwachting op. Mocht er noodweer op komst zijn, kunt u daarop inspelen door vroegtijdig uw biezen te pakken.

Vreemde talen

Na een week pakt u de tent weer in en vertrekt u naar Italië, waar u een klein dorpje net over de grens opzoekt. U kunt de eerder besproken hotel-apps uitproberen om een geschikte slaapplaats te boeken. Verwacht hier overigens niet teveel van, want het zijn vooral hotels in grotere steden die u in deze apps vindt.

Op afgelegen plekken is lang niet iedereen de Engelse taal machtig. Zeker in kleinschalige hotels is communicatie weleens lastig. Toch is het voor praktische zaken wel handig als u zich verstaanbaar kunt maken. Hoe legt u bijvoorbeeld uit dat de airco het niet doet, of dat u geld wilt opnemen?

U vindt in Google Vertalen de oplossing. Met deze dienst zet u tekstdelen om naar een vreemde taal. Overigens is de vertaling letterlijk, dus de woordvolgorde is soms niet helemaal correct. Dat maakt natuurlijk niet zoveel uit, als ze u maar begrijpen! In het grensgebied van Italië spreekt de bevolking Frans of Italiaans. U selecteert één van deze talen en typt vervolgens een Nederlandse zin. De vertaling verschijnt op uw scherm. Alleen voor iPhone en Android is er een app beschikbaar. Op overige smartphones surft u naar www.translate.google.nl. Met de app spreekt u eventueel ook zinnen in en zet u ze om naar de gewenste taal. Als u niet weet hoe u een zin moet uitspreken, laat u Google simpelweg de tekst voorlezen. Het voorkomt dat u bij de hotelreceptie zelf zit te stuntelen.

TIP:

Handig is dat de vertaalgeschiedenis wordt bewaard. Als u geen mobiel internet in het buitenland wilt gebruiken, slaat u thuis praktische zinnen alvast op in de app van Google Vertalen.

Internetloos

De dekking van mobiel internet is binnen Europa over het algemeen goed. Toch hebt u in bepaalde gebieden geen internetbereik, bijvoorbeeld in de Alpen. Zonder internet hebt u niets aan Google Maps, om die reden is het slim om een landkaart lokaal op te slaan. Aan de hand van gps ziet u dan evengoed waar u bent, waardoor u probleemloos restaurants en supermarkten in de buurt opspoort.

Met City Maps 2Go voor de iPhone kunt u voor 1,59 euro meer dan drieduizend plattegronden downloaden en opslaan. De nieuwste versie van deze dienst heeft honderd procent dekking in Italië, Frankrijk en Duitsland. Overigens staat in Computer Idee 11 haarfijn uitgelegd hoe u zonder internetverbinding navigeert met een Android-toestel. Daarnaast gaan er geruchten dat Google Maps op korte termijn beschikbaar is voor offline gebruik.

Wifi vinden

Over offline gesproken; het is bijzonder irritant als er geen mobiel internetbereik is terwijl u op dat moment iets wilt opzoeken. Gebruik in deze situatie Wi-Fi Finder om draadloze hotspots in de omgeving te vinden. Via uw gps-locatie geeft deze dienst aan welke gratis en betaalde wifi-toegangspunten er in de buurt zijn. Als alternatief downloadt u de volledige database naar uw smartphone, zodat u geen gps nodig hebt.

De vakantie zit er bijna op. U gaat via Zwitserland en Duitsland naar huis. Onderweg maakt u tussenstops bij verschillende campings.

U gebruikt de ANWB Campinggids om goede overnachtingplaatsen op de route te selecteren. Als u bijna thuis bent, is het vervelend om nog kilometers lang in de file te staan.

In Nederland is die kans nogal groot. Installeer daarom de app File-Flits, zodat u zo nodig een alternatieve route uitstippelt.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 16, jaargang 2011.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten