Werken met Windows Live Photo Gallery 2014-09-03T11:41:14

DSB Bank onderwerp van game

Apple behaalt beste kwartaalresultaat ooit

Werken met Windows Live Photo Gallery

Werken met Windows Live Photo Gallery

Voor digitale fotografie bestaat een veelheid aan software voor het beheer, bewerking, publiceren, noem maar op. Leuk aan Windows Live Photo Gallery is dat het gratis is en dat u er mee kunt importeren, bewerken, delen, organiseren, enzovoorts.

Voor digitale fotografie bestaat een veelheid aan software voor het beheer, bewerking, publiceren, noem maar op. Leuk aan Windows Live Photo Gallery is dat het gratis is en dat u er mee kunt importeren, bewerken, delen, organiseren, enzovoorts. Tijd dus om er eens mee aan de slag te gaan.

Delen staat centraal

Windows Live Photo Gallery maakt deel uit van Windows Live Essentials, een reeks producten en online diensten van Microsoft. Eind vorig jaar introduceerde Microsoft de nieuwste versie van de Live-producten. Het delen van beeld en geluid (zoals uw vakantiefoto's en video's) staat daarin centraal. U vindt het gratis Windows Live Photo Gallery gratis hier. Download en installeer het programma.

Eerst even aanmelden

U opent Photo Gallery via Start, Alle programma's, Windows Live, Windows Live Photo Gallery. Voordat u aan de slag gaat met Windows Live Photo Gallery, meldt u zich aan bij Windows Live. Dit doet u in het venster dat bij het openen van Photo Gallery verschijnt. Voor de aanmelding hebt u een Windows Live ID nodig. Als u deze nog niet hebt, klikt u in het aanmeldingsvenster op Registreren.

Overzichtelijk hoofdvenster

Het hoofdvenster van Photo Gallery is overzichtelijk opgebouwd. Uiterst links vindt u de manieren waarop u uw foto's (en video's, want deze worden ook ondersteund) kunt ordenen. Linksboven zijn de standaardmappen voor afbeeldingen en foto's te zien. Hebt u uw materiaal op een andere locatie ondergebracht? Klik met rechts op Alle foto's en video's en kies in het menu voor Map in Windows Live Photo Gallery opnemen. Selecteer vervolgens de map die u wilt opnemen en bevestig met een klik op OK.

Importeren uit camera of scanner

Opties aanpassen

In Photo Gallery kunt u diverse opties aanpassen. Kies Bestand, Opties. Op het tabblad Algemeen kunt u aangeven of er een kopie van de originele foto moet worden opgeslagen als u deze bewerkt. Standaard is dit het geval, maar u kunt er ook voor kiezen om de originele afbeeldingen automatisch te verwijderen. Op hetzelfde tabblad vindt u de optie om gezichtsherkenning in en uit te schakelen (elders in dit artikel leest u meer over gezichtsherkenning). Op het tabblad Importeren kunt u aangeven waar de geïmporteerde materialen moeten worden opgeslagen en welke benaming de foto's moeten krijgen. Daarnaast kunt u aangeven of Photo Gallery automatisch moet worden geopend na het importeren van de bestanden, of de originele foto's na het importeren mogen worden verwijderd van het apparaat en of de afbeeldingen automatisch mogen worden gedraaid tijdens het importeren. Op het laatste tabblad - Tags - bepaalt u welke gegevens aan de foto moeten worden gekoppeld (in de vorm van tags). Denk hierbij aan locatiegegevens, cameragegevens en beschrijvende tags. Hebt u Photo Gallery al langer in gebruik en merkt u dat er veel ongebruikte tags zijn, dan kunt u deze via hetzelfde tabblad verwijderen. In de sectie Tags opschonen klikt u op de knop Ongebruikte tags verwijderen.

U kunt met Photo Gallery direct bestanden importeren van externe apparaten, zoals uw fotocamera of scanner. Sluit het apparaat aan en kies Bestand, Importeren vanuit een camera of scanner. Selecteer het apparaat (bijvoorbeeld uw camera) en klik op de knop Importeren. Photo Gallery scant het apparaat en geeft aan hoeveel foto's en video's zijn gevonden. Kies voor Items voor importeren controleren en sorteren en klik op Volgende. Het materiaal wordt automatisch gesorteerd op basis van datum en tijd, waarbij elke groep in een aparte map wordt bewaard. In het overzichtsvenster kunt u aangeven welke foto's u wilt importeren (plaats een vinkje naast de fotoset) en kunt u een groepsnaam opgeven en tags toevoegen aan de bestanden. Gebruik de schuifregelaar rechtsonder om de sortering van de groepen aan te passen. Tevreden? Klik op de knop Importeren.

Gezichten

Door tags (ofwel 'labels') toe te voegen aan uw foto's is het sorteren en terugvinden van bestanden handig en overzichtelijk. Selecteer een foto of maak een selectie van verscheidene foto's. Herkent Photo Gallery een gezicht op de foto, dan kunt u dit aanklikken. Direct verschijnt een menu met uw contactpersonen. U kunt vervolgens een naam koppelen aan het gezicht. Zijn er meerdere personen op uw foto afgebeeld, dan klikt u elk gezicht aan en koppelt u telkens de juiste naam aan de persoon. U kiest uiteraard voor Dat ben ik, als het om uzelf gaat. De tags voor personen kunt u direct gebruiken vanuit het hoofdvenster van Photo Gallery. Links ziet u de sectie Tags voor personen. Als u zich hebt aangemeld bij Windows Live, verschijnen hier uw online contactpersonen. Klik op een naam om de foto's te tonen die bij die specifieke personen horen. Rechts in het venster vindt u de sectie Beschrijvende tags. In deze sectie kunt u de foto voorzien van aanvullende labels.

Foto's bewerken

Hoewel u Photo Gallery niet kunt vergelijken met een volwaardig beeldbewerkingsprogramma, kunt u er wel eenvoudige bewerkingen mee uitvoeren - vaak afdoende voor een acceptabele verbetering van uw foto's. Zo kunt u zaken als de kleur en belichting van een foto aanpassen, en het formaat bijsnijden. Daarnaast is er de functie Automatisch aanpassen, waarmee Photo Gallery automatisch de helderheid, het contrast en de kleuren van de foto aanpast. Selecteer de foto die u wilt bewerken en klik op de knop Bewerken (u vindt deze in de werkbalk bovenin). Bovenaan vindt u de optie om de foto automatisch aan te passen. Via dit venster kunt u uiteenlopende bewerkingen uitvoeren. Zo kunt u de kleur van de foto aanpassen, de details bewerken, de foto rechtzetten en bijsnijden, rode ogen wegwerken en een zwartwit effect toepassen. De wijzigingen worden direct doorgevoerd. En bent u niet tevreden over het resultaat dan maakt u ze weer ongedaan door onderaan de pagina te klikken op Ongedaan maken. Klik op de pijl naast de knop als u een specifieke handeling ongedaan wilt maken en kies deze uit de getoonde lijst.

Uw fotomateriaal online opslaan

Photo Gallery werkt goed samen met Photos, een andere Windows Livedienst. Met deze dienst kunt u tot 25 GB aan fotomateriaal online opslaan. In het hoofdvenster van Photo Gallery klikt u op de knop Publiceren. Kies vervolgens voor Online fotoalbum. In het geopende venster wordt gevraagd in welk album u het materiaal wilt publiceren. Kies voor Nieuwe albumtitel als u uw materiaal in een nieuwe map wilt onderbrengen. Geef het album een titel en kies met wie u de foto's wilt delen. U kunt kiezen voor Iedereen (waarbij de foto's zonder restricties zichtbaar zijn), Mijn netwerk (waarbij u het materiaal alleen deelt met vrienden in uw netwerk) of Alleen ik (waarbij de foto's niet worden gedeeld). Klik hierna op Publiceren. Klik hierna op Album weergeven om het materiaal direct te bekijken.

Ook uploaden naar YouTube, Flickr of Picasa

U hoeft zich bij het uploaden niet te beperken tot de Windows Live-diensten. Met Photo Gallery kunt u uw materiaal ook op andere netwerken publiceren, zoals Picasa, Flickr en Facebook. Klik op de knop Publiceren (in de werkbalk bovenin) en kies Meer services. Hier ziet u bijvoorbeeld Publiceren op Flickr. Voordat u de foto's kunt plaatsen, machtigt u Photo Gallery om de foto's te uploaden. Als u het materiaal op andere netwerken wilt plaatsen, voegt u de ondersteuning hiervoor toe aan Photo Gallery. Dit doet u met behulp van plug-ins (uitbreidingen). Kies voor Publiceren, Meer services, Plugin toevoegen. Hier vindt u bijvoorbeeld een plug-in om videomateriaal direct op YouTube te publiceren of foto's direct via Picasa te delen

Foto's afdrukken...

Voor het afdrukken van foto's biedt Photo Gallery twee mogelijkheden. Allereerst kunt u de foto's op uw eigen printer afdrukken. Kies daartoe Afdrukken, Afdrukken (of gebruik de toetsencombinatie Ctrl + P). Bij de wizard die dan opent kiest u de printer waarmee u wilt afdrukken en geeft u aan welke papiersoort wordt gebruikt. Bij het menu Kwaliteit geeft u de gewenste kwaliteit op. Rechts in het venster vindt u een overzicht van indelingen. Zo kunt u er onder meer voor kiezen om de foto op het volledige papier af te drukken, of juist een overzichtsafdruk met kleine afmetingen te maken. Die laatste optie is bijvoorbeeld handig als u meerdere foto's op één fotopapier wilt afdrukken. Nadat u de opties hebt ingesteld, klikt u op de knop Afdrukken.

...of laten afdrukken

Naast het zelf afdrukken, kunt u ervoor kiezen om de foto's bij een professionele fotovakcentrale te laten drukken. U kunt uw materiaal direct vanuit Photo Gallery naar de afdrukservice sturen. Kies voor Afdrukken, Afdrukken bestellen. Een lijst met aanbieders wordt opgehaald en getoond. Selecteer de gewenste dienst en kies Afbeeldingen verzenden. Afhankelijk van de gekozen dienst, geeft u vervolgens uw gegevens op en kiest u hoe u de betaling wilt regelen. Daarnaast geeft u uiteraard op hoeveel prints u wilt bestellen en in welke uitvoering. Sommige aanbieders beperken zich niet tot het afdrukken op papier, maar kunnen uw foto's ook op andere objecten afdrukken, zoals op een T-shirt, puzzel of drinkbeker.

Uw eigen screensaver

Met Photo Gallery kunt u relatief eenvoudig een screensaver van uw foto's en video's maken. Kies Bestand, Instellingen voor schermbeveiliging. Klik op de knop Instellingen. In dit venster kunt u bepalen welk materiaal wordt gebruikt. Interessant is de optie Alle foto's en video's uit Windows Live Photo Gallery gebruiken. Hierna kunt u aangeven aan welke criteria het materiaal moet voldoen. Typ bijvoorbeeld een tag (label) waarover het beeld moet beschikken of geef op aan welke beoordeling het materiaal moet voldoen. U kunt ook foto's en video's uitsluiten op basis van specifieke tags. Wilt u een map als bron laten dienen, kies dan voor de optie Foto's en video's gebruiken van, en klik op de knop Bladeren om de juiste map aan te wijzen.In het onderste deel van het instellingenvenster geeft u aan welk thema u wilt gebruiken. Bovendien bepaalt u hier de snelheid van de diavoorstelling. Laat uzelf verrassen en kies voor Inhoud in willekeurige volgorde weergeven.

Foto's e-mailen

Extraatjes

Met plug-ins kunt u de functionaliteit van Photo Gallery uitbreiden. Een goed voorbeeld hiervan is de Image Composite Editor, waarmee u panoramafoto's kunt maken en deze in verschillende formaten kunt opslaan, of AutoCollage, waarmee u van uw fotomateriaal een collage samenstelt. In de werkbalk kiest u voor Extra, Meer hulpmiddelen voor foto's downloaden. Selecteer vervolgens de gewenste plug-in.

Wilt u foto's per e-mail verzenden? Vaak vormt de grootte van foto's bij het versturen via e-mail een beperking: is de foto immers te groot, dan kan deze door de server of de pc van de ontvanger worden geweigerd. Selecteer de foto die u per e-mail wilt versturen en klik boven in de werkbalk op de knop E-mailen. Er verschijnt een venster waarmee u kunt kiezen voor verschillende formaten: Kleiner, Klein, Normaal, Groot, en het oorspronkelijke formaat. Uw standaard e-mailprogramma wordt geopend en de foto wordt automatisch als bijlage toegevoegd.

Synchronisatie met andere pc's

Wilt u uw fotocollectie op elke computer beschikbaar hebben, dan biedt Photo Gallery daarvoor de synchronisatiefunctie. Deze controleert of u op een andere computer met Photo Gallery foto's hebt die nog niet op de huidige computer beschikbaar zijn. De functie is handig als u meer computers hebt, zoals een bureaucomputer en een laptop, en u altijd wilt beschikken over alle foto's. Daarnaast is het handig als uw computer onverhoopt vastloopt en u alle data daarvan verliest.

Denk om uw wachtwoord!

Om de synchronisatie te laten slagen, is het belangrijk dat het wachtwoord van het Windows Live ID op de computer is opgeslagen. Wordt er niet automatisch aangeboden om te synchroniseren, dan kiest u in het hoofdvenster van Photo Gallery voor Bestand, Synchronisatie van Windows Live Photo Gallery instellen. Als u zich op de andere computer aanmeldt bij Windows Live Photo Gallery, kunnen de foto's direct worden gesynchroniseerd.

Albums downloaden

Albums downloaden Komt u op Windows Live Photos een interessant fotoalbum tegen (bijvoorbeeld van uzelf, maar ook van een ander), dan kunt u de inhoud van het album in één keer toevoegen aan uw eigen fotocollectie op de computer. Hierbij wordt de volledige fotoset in de hoogste kwaliteit naar uw computer gedownload. Open het online fotoalbum dat u wilt downloaden. Bovenaan op de pagina vindt u de koppeling Downloaden met Photo Gallery. Vervolgens plaatst u vinkjes naast de video's en foto's die u wilt downloaden. De hele map haalt u binnen door een vinkje te plaatsen bij Alles selecteren. Vervolgens klikt u op Downloaden.

Panorama maken

Veel moderne camera's bieden al de mogelijkheid een panoramafoto te maken. Mocht uw camera die mogelijkheid niet kennen, dan kan dat alsnog met Photo Gallery. Dit geeft een mooi effect, bijvoorbeeld als u meerdere foto's van een landschap of skyline hebt gemaakt en deze aan elkaar wilt hechten. Dit gaat relatief eenvoudig. In het hoofdvenster van Photo Gallery selecteert u de foto's die bij elkaar horen en waarvan u een panorama wilt maken. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de selectie en kies Foto's samenvoegen tot panorama. De foto's worden ingelezen en aan elkaar gehecht. Vervolgens geeft u de panoramafoto een naam en slaat u deze op. De optie om panorama's te maken is ook beschikbaar via het menu Maken. Hier vindt u ook andere opties voor uw foto's en video's, zoals de mogelijkheid om van het materiaal een dvd te branden.

Conclusie

Photo Gallery is een eenvoudig te gebruiken programma voor het beheren, delen, afdrukken en bewerken van uw foto- en videoverzameling. De nauwe koppeling met het web zorgt ervoor dat u uw materiaal gemakkelijk met de buitenwereld kunt delen.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 10, jaargang 2009.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord