Aanmeren met iiCaptain 2014-01-17T13:58:33

Applicatie blokkeert telefoon bij wandelend gebruik

Schone schijf: bestanden ontdubbelen

Aanmeren met iiCaptain

Aanmeren met iiCaptain

Bofkonten die een Adastra, een 42 meter lange trimaran, bezitten, kunnen hun boot nu besturen met hun iPad. Een nieuwe techniek van Palladium Technologies, iiCaptain, maakt Astrada het eerste jacht dat bestuurbaar is met een tablet.

Stelt u zich voor. U bezit een ongelooflijk fraai gestroomlijnde 42 meter lange trimaran die Adastra heet en die vol zit met de nieuwste schipsbesturingssnufjes. Na een dag cruisen en zonnebaden meert u aan in de haven van Saint-Tropez. Dan zou het toch wat gênant zijn wanneer u op uw hurken – elkander toeschreeuwend – zou moeten knoeien met trossen en boeien tot het schip vast verankerd ligt en u in avond-tenue de boot kunt verlaten... 

Daarom is speciaal voor de Chinese eigenaren van de Astrada een iPad-app gemaakt door Palladium Technologies. Met iiCaptain kunnen deze bofkonten vanaf een afstand van maximaal vijftig meter hun beauty van een boot beheerst binnenhalen. Daarmee is Astrada het eerste jacht dat bestuurbaar is vanaf een iPad. 

Take over control

Mocht er iets mis gaan met de iPad – iemand komt u een glas champagne brengen en stoot uw tablet per ongeluk het water in – dan is er niets aan de hand. Alle motoren doen er het zwijgen toe en de  controle wordt weer overgedragen aan de brug van het schip. Daarnaast is de app beveiligd. Hij luistert alleen naar zijn baasje, die hij herkent aan de juiste inlognaam en wachtwoord. Ook neemt iiCaptain pas het roer over wanneer de eigenaar de knop “Take over control” beroert.

Vanaf de iiCaptain app heeft u via WiFi controle over de centrale bootmotor, de motor aan bakboord en die aan stuurboord. Ook kunt u het roer bedienen. Zo manoeuvreert u – cool vanaf de kade – de Adastra op uw tablet subtiel naar de juiste plek, waarna u geautomatiseerd het anker laat zakken, vanaf diezelfde iPad. Op uw scherm ziet u een grafische weergave van de hoeveelheid ketting die u nog kunt laten vieren. Kijk, dat is waar automatisering voor is bedoeld.

Tekst: Jolein de Rooij

Dit artikel komt uit Computer Idee 25, jaargang 2013.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord