De 5 beste Internet of Things (IoT) toepassingen 2018-12-19T17:32:26

Facebook-privéberichten in te zien door Netflix en Spotify

Filmtips

De 5 beste Internet of Things (IoT) toepassingen

De 5 beste Internet of Things (IoT) toepassingen

Het Internet of Things creëert kansen en zorgt voor enorme veranderingen binnen organisaties en de producten en diensten die zij aanbieden. Ben je nieuwsgierig naar hoe IoT nu al impact heeft? We stellen 5 slimme toepassingen aan je voor.

Het Internet of Things – in het Nederlands: Internet der dingen – is een verzamelterm voor het feit steeds meer semi-intelligente apparaten direct met het internet verbonden zijn en min of meer zelfstandig beslissingen kunnen maken en met elkaar of mensen kunnen communiceren. De mogelijkheden die hierdoor ontstaan zorgt ervoor dat het Internet of Things de manier van zaken doen enorm verandert. Hoe precies laten we je zien aan de hand van een vijftal inspirerende voorbeelden.

1. Containers realtime volgen

Het Nederlandse Van Happen Containers heeft zo’n 11.000 containers die bij verschillende klanten staan opgesteld. Door ze van sensoren te voorzien en ze te koppelen aan het KPN LoRa-netwerk, is realtime duidelijk waar ze zich bevinden en hoe lang ze daar al staan. Het maakt niet alleen de administratie veel eenvoudiger wordt, maar zorgt er ook voor dat ze efficiënter kunnen worden ingezet waardoor de service naar klanten verbetert.

2. Slimmer zaaien, beter oogsten

Ook de agrarische sector zet in op slimme toepassingen zoals IoT. Smart Farming maakt het mogelijk dat boeren voor het poten of zaaien eerst een bodemscan uitvoeren zodat de grond zo optimaal mogelijk kan worden ingezet. Tijdens de groeifase worden gewassen op afstand gemonitord waarbij met behulp van vochtsensoren de beregening wordt bepaald. En is het tijd voor de oogst, dan kan de opbrengst worden geoptimaliseerd en informatie van alle velden samen met de geoogste gewassen in de schuren worden opgeslagen.

3. Geld besparen met waterbeheer

Betaalbaar schoon drinkwater is van levensbelang. Waterzuiveringsbedrijven en waterschappen maken gebruik van IoT-toepassingen om bijvoorbeeld gemalen op afstand te monitoren en storingen die voor schade zouden kunnen zorgen tijdig op te merken. Op deze manier kunnen dure reparaties worden voorkomen, kan onderhoud efficiënter worden uitgevoerd en blijft de prijs van water laag.  De verwachting is dat vrijwel alle gemalen in Nederland van deze techniek zullen worden voorzien.

4. Vind je gestolen fiets

In Nederland worden jaarlijks meer dan 80 duizend fietsen gestolen, waaronder steeds meer dure E-bikes. Samen met de ANWB heeft KPN een IoT-oplossing ontwikkeld waarmee het mogelijk wordt om deze voortaan binnen 48 uur terug te vinden. Door nieuwe fietsen van een speciale sensor te voorzien, kan deze na diefstal makkelijk worden getraceerd. Het werkt zo goed dat dieven fietsen die met van systeem zijn voorzien liever laten staan.

5. Vuurwerkoverlast meten en beperken

In veel steden wordt gediscussieerd over het beperken van vuurwerkoverlast, bijvoorbeeld door het instellen van zones waar geen vuurwerk meer mag worden afgestoken. De gemeente Breda gebruikt een akoestische Internet of Things-oplossing met hotspots op daken dat vuurwerkknallen detecteert en lokaliseert. Via het LTE-M-netwerk wordt de informatie verzameld en geanalyseerd. Op die manier wordt het mogelijk om bijvoorbeeld effectiever te handhaven en de overlast voor omwonenden tot een minimum te beperken.

Dit artikel is tot stand gekomen met onze Partner-redactie. Deze levert redactionele diensten aan commerciële partners van Reshift. Artikelen die door afdeling geschreven zijn, herkent u aan het lichtblauwe Partner-label. De Partner- redactie opereert gescheiden van de reguliere Reshift-redacties, zodat de redactionele onafhankelijkheid van deze laatste groep gegarandeerd blijft. De redactie is dan ook niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

 

 

 


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord