127e Geboortedag Inge Lehmann herdacht door Google 2015-05-13T00:37:59

Hoe werkt Instagram?

Banken waarschuwen voor phishing via IBAN-omrekensites

127e Geboortedag Inge Lehmann herdacht door Google

Seismologe van wereldfaam

127e Geboortedag Inge Lehmann herdacht door Google

Het vervelende van gerenommeerde wetenschappers is dat ze over het algemeen een heel stuk bescheidener zijn dan de gemiddelde popster. Precies daardoor kennen maar relatief weinig mensen ze, wat best jammer is. Neem nu de vandaag door Google middels een doodle geëerde Inge Lehmann. Juist met twee zware Nepalese aardbevingen achter de rug mag deze seismologe best extra in het zonnetje gezet worden!

Seismologie is de wetenschap die zich bezighoudt met het bestuderen, meten en beschrijven van - jawel - seismische golven. Zoals hopelijk bekend ontstaan die bij aardbevingen en dus is dit dé tak van wetenschap die misschien ooit in staat zal zijn dit soort ellende te voorspellen. Inge Lehmann was een Deense seismologe geboren op 13 mei 188 en overleden op 21 februari 1993. Nadat ze eerst wiskunde studeerde aan in zowel Kopenhagen als Cambridge werd ze later gegrepen door de seismologie. En zoals dat soms gaat: een tweede studie volgde en nadat ze ook was afgestudeerd op dit vakgebied werd ze het hoofd van Koninklijk Deens Geodetisch Instituut.

Schilletjes

Een van haar bekendste ontdekkingen is het feit dat de aarde uit 'schillen' is opgebouwd, ofwel: er is meer tussen de gloeiende kern en aardkorst! Door verschillende temperaturen, drukken en andere verschijnselen ontstaan karakteristieke lagen met elk hun specifieke eigenschappen. Deze schillen worden officieel discontinuïteiten genoemd en het is dan ook niet heel vreemd dat een van de door haar ontdekte schilletjes naar Lehmann is vernoemd. Daarnaast is er ook een planetoïde (nummer 5632 om precies te zijn) naar haar vernoemd. En tot slot is er nog de Inge Lehmann Medal van de American Geophysical Union, bedoeld voor een ieder die iets heel bijzonders heeft verricht binnen de seismologie. Nu maar hopen dat wetenschappers inderdaad ooit de voortekenen van een zware klapper kunnen herkennen, liefst zover van te voren dat mensen in het gebied ruim op tijd geëvacueerd kunnen worden.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord