201e verjaardag van Adolphe Sax gevierd door Google

© CIDimport

201e verjaardag van Adolphe Sax gevierd door Google

Geplaatst: 5 november 2015 - 23:09

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:20

Redactie ID.nl

Een scheurende saxofoon snijdt door je ziel, als het goed is. Het alweer uit 1840 stammende instrument doet het prima in klassieke muziek maar wellicht nog beter in rock- en natuurlijk bluesmuziek. Adolphe Sax was de Belgische uitvinder van het nog altijd populaire blaasinstrument!

Eigenlijk is de saxofoon door Adolphe Sax (6 november 1814 - 4 februari 1894)voor het eerst grootschalig geproduceerd om de muziekkappellen van het Franse leger van betere instrumenten te voorzien. Het werd meteen een grootschalig project waarbij Sax uiteindelijk 200 werknemers in dienst had voor een heuse serieproductie. De Franse Revolutie in 1848 gooide echter wat roet in het eten, de saxofoon kreeg geen basisplaats meer in de legerkapel. Het zorgde ervoor dat het bedrijf van Sax in 1852 failliet ging, maar gelukkig dook daar ineens een zekere Napoleon op die wel weer wat zag in de sax als defensie-instrument. Het bedrijf van de Belgische instrumentenbouwer overleefde de Frans-Duitse oorlog (1870-1871) uiteindelijk ook weer niet; deze keer ging de saxofoonfabriek definitief op de fles.

Weer in België

Zoals bekend is de saxofoon een blijvertje gebleken en inmiddels zijn er talloze fabrikanten die het instrument produceren. Het merkenrecht Adolphe Sax & Cie is overigens weer terug naar België gekeerd en sinds 2012 zijn er instrumenten gewapend met dit fabuleuze merk te koop. Adolphe Sax zélf heeft trouwens nog een flinke tijd het 200 frank bankbiljet gesierd, dus vergeten is hij zeker niet. Google herdenkt vandaag de 201e verjaardag van Adolphe Sax. Hij moest eens weten!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten