400 malware-apps ontdekt in Play Store 2016-10-04T10:04:34

Monitormaker AOC komt met vr-bril

Knutseldrone Aero zelf te bouwen

400 malware-apps ontdekt in Play Store

400 malware-apps ontdekt in Play Store

Er hebben lange tijd meer dan 400 malafide apps in de Play Store van Google gestaan. De apps konden gegevens stelen van gebruikers, en werden pas na lange tijd uit de app-winkel gehaald.

Dat blijkt uit onderzoek van Trend Micro. Dat ontdekte meerdere apps die leken op spelletjes, maar eigenlijk vermomde malware waren.

Minecraft

Eén van de spellen was ergens tussende 100,000 en 500,000 keer gedownload, zegt het onderzoeksbedrijf. Het ging onder andere om een GTA 5-mod voor het populaire spelletje Minecraft.

Gegevens onderscheppen

In werkelijkheid wist de app malafide code te installeren waarmee alle verbindingen van de telefoon via een server van hackers liepen. Daardoor konden die gevoelige informatie onderscheppen zoals wachtwoorden of andere persoonsgegevens.

Play Store omzeilen

Trend Micro deed onderzoek naar de apps, en vond er veel meer dan 400. In totaal ging het om 3,000 apps, maar de 400 gevonden apps stonden ook daadwerkelijk in de Play Store. De andere apps waren alleen te downloaden als losse .apk's.

Het is niet duidelijk hoe de apps in de Play Store konden belanden. Google is streng in het controleren van applicaties, maar dat gebeurt wel altijd pas achteraf. Dat is anders dan bij Apple, waarbij de controle op malware altijd vóór het plaatsen in de App Store gebeurt.

Los bestand

Door Googles virusscanners is het lastig om malware in de Play Store te krijgen, maar apps zijn vaak ook als losse bestanden te installeren. Dat gebeurt dan op eigen risico, zegt Google. Let dus altijd goed op wat je precies downloadt.

Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord