Afgezwakte wet op netneutraliteit aangenomen - wat betekent dat in de praktijk?

© CIDimport

Afgezwakte wet op netneutraliteit aangenomen - wat betekent dat in de praktijk?

Geplaatst: 27 oktober 2015 - 15:28

Aangepast: 26 augustus 2022 - 21:25

Redactie ID.nl

Het Europees Parlement heeft vandaag een nieuwe wet op netneutraliteit aangenomen. Dat is een wet die bepaalt dat alle internetdiensten gelijk horen te zijn aan elkaar, zodat een provider videodiensten als Popcorn Time of Netflix niet uit zichzelf mag blokkeren. Dat klinkt goed, maar er is ook veel kritiek op de nieuwe wet...

Als de term 'netneutraliteit' je vaag bekend voorkomt kan dat kloppen: Dat hebben we in Nederland al sinds 2012. De Europese wet geldt echter boven de Nederlandse, waardoor onze eigen wet eigenlijk overbodig is geworden.

Gelijke behandeling

Alle diensten op internet zijn gelijk'Netneutraliteit' betekent dat alle diensten op internet gelijk behandeld moeten worden. Dat klinkt logisch, maar dat is het voor veel diensten helemaal niet zo. Een provider zoals Ziggo of KPN kan zonder netneutraliteit bijvoorbeeld de toegang tot Netflix een stuk trager maken of zelfs helemaal blokkeren.

Er zijn providers die dat graag willen, omdat Netflix wel heel erg veel bandbreedte kost... Sterker nog, in Amerika gebeurde dat ook wel eens. Gelukkig kan dat volgens de wet niet zomaar.

Nederlandse wet als voorbeeld

De Nederlandse wet was uniek, omdat hij zo streng was. Daarom wilden veel voorstanders die wet ook in Europa aannemen. De Europese lidstaten, en de providers zelf, vonden dat ook wel een goed idee - maar wel met een paar uitzonderingen. En dat maakte iedereen die eerst voorstander van de Europese wet was plotseling tot tegenstander.

De wet is nu aangenomen, met die paar uitzonderingen erin opgenomen. De uitzonderingen laten veel ruimte voor interpretatie, en daar zijn tegenstanders niet blij mee.

Diensten voortrekken

VoortrekkenEén van die uitzonderingen is dat providers nog steeds bepaalde diensten voor mogen trekken als ze willen. Ze kunnen bijvoorbeeld een abonnement op Spotify cadeau doen bij een telefoonabonnement, waarbij de data die je dan verbruikt niet van je bundel af gaat. Dat klinkt mooi, maar zorgt volgens tegenstanders van de nieuwe wet voor oneerlijke concurrentie. Het is goed voor Spotify, maar slecht voor alle diensten die met Spotify willen concurreren. Spotify krijgt zo een monopoliepositie.

Verkeer blokkeren

Een andere maas in de nieuwe wet is dat providers nog steeds bepaald verkeer onder sommige omstandigheden mogen blokkeren. Dat kan bijvoorbeeld zijn als de rest van de verbinding eronder lijdt. Als KPN merkt dat zijn verbinding te slecht is, omdat een te groot deel van het netwerkverkeer van één bron komt, dan kan het die bron trager maken.

Klinkt op het eerste gezicht goed toch? Tot je bedenkt dat die ene bron ook Netflix kan zijn. En als je beseft dat Netflix 20% van het internetverkeer beslaat, kun je je voorstellen dat providers er erg bij gebaat zijn om zo'n dienst een stuk trager te maken...

Versleuteld verkeer

NepneutraliteitEr zijn andere zaken waarin providers onderscheid kunnen maken, bijvoorbeeld tussen gaming-verkeer of versleuteld verkeer. En volgens de nieuwe wet mag een provider ook het versleutelde verkeer langzamer maken om gaming-verkeer te versnellen, of juist andersom.

Nepneutraliteit

Critici zijn niet blij met de nieuwe wet. Ze noemen die 'nepneutraliteit', omdat diensten nog steeds kunnen worden achtergesteld.

Controle door ACM

Er is gelukkig nog steeds controleOmdat het gaat om een Europese regel, overstemt die de Nederlandse wet. Die moet echter nog steeds worden gehandhaafd door de Autoriteit Consument & Markt, dus providers zijn niet vogelvrij om te doen wat zij willen. Als een provider Netflix wil afknijpen, moet de ACM bepalen of dat rechtvaardig is. En in veel gevallen zal het dat niet zijn.
Afschaffing roamingkosten Er zitten overigens ook een paar voordelen aan de wet. Zo betekent het dat de roamingkosten in Europa worden afgeschaft. Je kunt daarom straks ook op vakantie gewoon gebruik maken van je bestaande internetabonnement, zonder dat je daar extra voor hoeft te betalen. Dat dan weer wel.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten