Inlichtingendiensten mogen gegevens blijven uitwisselen met NSA 2014-08-28T16:22:07

Britten mijden pornofilter

Facebook telt 1,32 miljard gebruikers

Inlichtingendiensten mogen gegevens blijven uitwisselen met NSA

Inlichtingendiensten mogen gegevens blijven uitwisselen met NSA

De Nederlandse inlichtingendiensten mogen gegevens blijven uitwisselen met de Amerikaanse geheime dienst NSA, zo heeft de rechtbank in Den Haag vandaag bepaald. Ook wanneer niet duidelijk is op welke manier de gegevens zijn verkregen.

De kans bestaat daardoor dat de verzamelde data is verkregen op een manier die in strijd is met de Nederlandse wet. Maar dat is voor de AIVD en MIVD vaak niet inzichtelijk.

"Daarom kan niet worden uitgesloten dat die gegevens door de buitenlandse diensten zijn vergaard in strijd met op Nederland rustende internationale verdragsverplichtingen, zoals die op grond van het Europees Verdrag van de Rechten voor de Mens (EVRM) om het privéleven van het individu te respecteren", zo stelt de rechtbank.

Nationale veiligheid

De samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten is noodzakelijk voor de nationale veiligheid, en dat is een van de doorslaggevende beslissingen geweest bij de uitspraak.

De rechtszaak werd aangespannen door Burgers tegen Plasterk, een initatief van verschillende organisaties. Onder andere de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) en de Nederlandse Vereniging voor Strafrechtadvocaten (NVSA) maken er deel van uit. Het balletje ging rollen toen minister Plasterk in verband werd gebracht met de afluisterpraktijken van de NSA.

'Massale inbreuk op privacy is legitiem'

"Massale inbreuken op het recht van privacy van individuele burgers lijken met deze uitspraak te zijn gelegitimeerd", aldus NVSA-voorzitter Bart Nooitgedagt tegen Novum. "De rechtbank overweegt dat alleen rechtsbescherming noodzakelijk is als de verkregen informatie in een concreet geval wordt gebruikt. Maar wij hebben het recht op privacy, inbreuken zijn alleen toegestaan als daar een wettelijke basis voor is. Dat principe miskent de rechtbank ten onrechte."
 

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken is wel blij met de uitspraak, zo meldt Tweakers. "Het vonnis bevestigt het standpunt dat de Staat niet onrechtmatig handelt door met de NSA samen te werken en conform de wet gegevens uit te wisselen. Dat is van groot belang voor de nationale veiligheid."


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord