Albert Heijn laat privacy-app AHnoniem verwijderen

© CIDimport

Albert Heijn laat privacy-app AHnoniem verwijderen

Geplaatst: 6 mei 2014 - 12:01

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:38

Redactie ID.nl

Albert Heijn heeft een app offline laten halen waarmee klanten bonuskaarten konden uitwisselen door elkaar. Volgens de supermarkt zou het gaat om schending van het beeldrecht.

De app, die werd gebouwd door ontwikkelaar Jan van Kampen, was bedoeld voor AH-klanten met een bonuskaart die hun koopgedrag niet bij de grootgrutter wilden stallen. Met AHnoniem kunnen gebruikers hun bonuskaart ruilen met andere AHnoniem-gebruiker. Op die manier kan Albert Heijn volgens Van Kampen geen profiel maken op basis van individuele koopgegevens.



Algoritmes

Daarvoor had de ontwikkelaar een aantal algoritmes ingebouwd, die onder andere waren gebaseerd op de locatie waar de gebruikers het vaakst zijn boodschappen doet.



Inbreuk op beeldrecht

Albert Heijn heeft echter een brief gestuurd naar de ontwikkelaar, waarin ze hem manen de app per direct uit de App Store te verwijderen. AHnoniem zou "inbreuk maken op het beeldrecht" van de supermarktketen, en dat mag niet, aldus een woordvoerder.



'Raar concept'

Volgens Albert Heijn heeft het verwijderingsverzoek overigens niets te maken met het feit dat het bedrijf tegen de app is. "Al vinden we het wel een raar concept. Klanten kunnen er sowieso voor kiezen hun kaart niet te activeren, zodat ze alsnog anoniem blijven."



Rechtszaak

De app moest vóór dinsdag 12 uur zijn verwijderd, anders zou een rechtszaak volgen. Van Kampen heeft de app inmiddels uit de App Store gehaald. "Ik kan in m'n eentje niet tegen al die juristen op", verklaart hij.



-

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten