André Kuipers-lancering live online te volgen

© CIDimport

André Kuipers-lancering live online te volgen

Geplaatst: 21 december 2011 - 08:27

Aangepast: 27 augustus 2022 - 07:45

Redactie ID.nl

De lancering van de Sojoez-raket met 3 astronauten aan boord, waaronder de Nederlander André Kuipers, zal live te volgen zijn op internet en begint om 13:30.

Op de website van de ESA (European Space Agency) zal de lancering van Kuipers vanuit het koude Baikonur in Kazachstan te volgen zijn met beelden van de cosmodrome en de mission control center nabij Moskou. Samen met de andere astronauten: Amerikaan Don Pettit, de Rus Oleg Kononenko zal hij voor 6 maanden richting het ruimtestation ISS vertrekken. Vanochtend zijn de astronauten gezegend door een orthodoxe priester waarna de traditionele walk-out volgde.

André Kuipers-lancering live online te volgen-16325001

© CIDimport

De voorafgaande traditionele walk-out

De uitrol van de Sojoez-raket

André Kuipers-lancering live online te volgen-16325003

© CIDimport

Old Amsterdam

Voor de missie genaamd PromISSE, mogen de astronauten naast eten dat de Amerikaanse en Russische organisaties naar het ruimtestation sturen, ook bonusvoedsel bestellen . Kuipers hoefde hierover niet lang na te denken: ‘Kaas van Hollandse bodem, in het bijzonder Old Amsterdam’, schreef hij in zijn eerste e-mailcontact aan Westland Kaasspecialiteiten, de makers van de Old Amsterdam. Met een stukje Hollandse kaas bij zich, voelt het verre ruimtestation toch nog een beetje als thuis.’ Kuipers krijgt negen containers bonusvoedsel mee en in elke container komen twee stukjes Old Amsterdam kaas van 3 cm bij 10 cm. Een totaal van 18 stukken. Deze stukken zijn kleiner dan normaal, in verband met de houdbaarheid na opening in de ruimte, zo valt op de website van Old Amsterdam te lezen.

André Kuipers-lancering live online te volgen-16325005

© CIDimport

Aftellen kan beginnen voor Kuipers

Kuipers laat op zijn blog op de NOS-website weten helemaal klaar te zijn voor de missie, genaamd PromISSE:

"In het begin ben je nog met van alles bezig. Dat valt weg, je hoeft je steeds minder druk te maken. Op het einde ben je eigenlijk bevrijd. Dan is het je ruimtepak aantrekken en naar de raket gaan."

De laatste tweet vanaf aarde heeft hij al verstuurd. De volgende zal vanuit het ISS zijn.

Meer over de missie vind je hier.

Ook hier op de website van de ESA zal de lancering live worden getoond.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten