Android-apps worden transparanter over dataverzameling

© CIDimport

Android-apps worden transparanter over dataverzameling

Geplaatst: 4 december 2017 - 08:17

Aangepast: 26 augustus 2022 - 16:30

Redactie ID.nl

Bij veel apps is niet precies duidelijk welke gegevens er tijdens het gebruik van je worden verzameld. Google gaat daar binnenkort beter voor waarschuwen.

Dat maakt het Safe Browsing-team bekend op de Google Security-blog. Van apps wordt verwacht dat ze straks transparanter zijn op gebied van data-verzameling. Wanneer er bijvoorbeeld telefoonnummers, mailadressen of IMEI-nummers (per toestel uniek) worden ingezien, moet je daar straks expliciet toestemming voor kunnen geven.

Privacybeleid

Ook moeten app-ontwikkelaars een duidelijk privacybeleid binnen hun applicaties aanbieden, en inzichtelijk maken waarvoor de verzamelde gegevens precies worden gebruikt. Men heeft nu twee maanden de tijd om apps daarop aan te passen. Bij applicaties die daarna niet aan de nieuwe regels voldoen, wordt een waarschuwing getoond in het Play Protect-menu van de Play Store.

Door die waarschuwing wordt voor Android-gebruikers duidelijker welke apps stiekem meer gegevens verzamelen dan ze denken. Vervolgens kunnen ze er eerder voor kiezen om die apps van hun toestel te verwijderen. Google wil de melding zelfs tonen op sites waarop de apps worden aangeboden.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten