Android P voorkomt afluister-apps

© CIDimport

Android P voorkomt afluister-apps

Geplaatst: 21 februari 2018 - 09:45

Aangepast: 26 augustus 2022 - 16:09

Redactie ID.nl

Het risico dat iemand de camera van je telefoon gebruikt zonder dat je het doorhebt wordt vaak overdreven, maar het is absoluut een mogelijkheid. Een die groot genoeg is voor Google om te besluiten hier iets aan te doen. Door vrijgegeven code van Android P is ontdekt dat het besturingssysteem wil voorkomen dat inactieve apps de camera of de microfoon kunnen gebruiken.

Het moment dat een inactief programma de camera probeert te gebruiken, zal Android het programma afsluiten en een foutmelding geven. Met de microfoon werkt het net iets anders: het staat de opname toe, maar rapporteert lege opnames totdat de app actief is. Malware zou niet wegkomen met opnemen op de achtergrond, maar legitieme apps, bijvoorbeeld Skype of WhatsApp (zolang die actief blijven), zouden geen problemen moeten hebben.

Google

Google heeft Android P nog niet officieel aangekondigd, dus het kan nog een tijdje duren voordat deze functie echt bevestigd wordt. De ontwikkelaars van Android zijn wel duidelijk: ze hebben de code zo ontworpen om de privacy van gebruikers verder te beschermen. Wat voor app je nu ook zou downloaden, malware of niet, een app kan niet meer zonder je toestemming iets opnemen. Kwaadwillenden zullen nu dus een totaal nieuwe manier moeten vinden om Android voor de gek te houden, of hun gedrag op systeemniveau volledig moeten omgooien.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten