"App 'YouTube Kids' bevat misleidende reclames'

© CIDimport

"App 'YouTube Kids' bevat misleidende reclames'

Geplaatst: 8 april 2015 - 05:49

Aangepast: 26 augustus 2022 - 22:51

Redactie ID.nl

Verschillende belangengroepen hebben een klacht ingediend tegen de Youtube Kids-app. Die versie van de videodienst richt zich vooral op jonge kinderen, maar bevat reclames die helemaal niet zo goed zijn voor jonkies.

De groepen maken vooral bezwaar tegen de reclames van fastfoodketens als McDonald’s, en speelgoedfabrikant Fisher Price. De video’s zijn volgens de groepen door kinderen niet te onderscheiden van de echte video’s en zijn daarom niet toegestaan. Ze hebben het doel om de producten te verkopen. De kinderen zouden zich hierdoor te veel laten beïnvloeden.

McDonald’s

Vooral over McDonald’s zijn de belangengroepen niet tevreden. In Googles algemene voorwaarden staat zelfs dat er geen reclame gemaakt mag worden voor McDonald’s. “Het eten van fastfood is slecht voor kinderen en dat Google dat aanprijst in haar advertenties kan natuurlijk niet”, zo meldt de woordvoerder tegen de Washington Post.

Reclame

De zaak is gaan rollen doordat ouders erachter kwamen dat speelgoedfabrikant Lego ook veel video’s maakt voor in de app. In die video’s staat het product centraal en dat is verboden. In Amerika is het niet toegestaan om gewone filmpjes te maken die om een product draaien. Bij reclame mag je wel een product aanprijzen, maar bij normale video’s niet.

Youtube Kids is nog niet verkrijgbaar in Nederland, en het is ook nog niet bekend wanneer dit gaat gebeuren. In Amerika is de app te downloaden via de App Store en Google Play.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten