Apple haalt 1000 kilo goud uit oude Apple-producten

© CIDimport

Apple haalt 1000 kilo goud uit oude Apple-producten

Geplaatst: 21 april 2016 - 09:40

Aangepast: 26 augustus 2022 - 20:06

Redactie ID.nl

Apple heeft vorig jaar bijna 1000 kilo goud uit oude pc’s en telefoons gehaald. Dat komt met de huidige goudprijs neer op 35 miljoen euro.

In het milieurapport dat Apple jaarlijks publiceert om te laten zien hoe milieuvriendelijk het bedrijf is, staat een tabel met daarin alle metalen van waarde die uit Apple-producten gehaald kunnen worden. Zilver (3000 kg) en koper (1,3 miljoen kg) leveren ook behoorlijk wat op.

Apple haalt 1000 kilo goud uit oude Apple-producten-16024157

© CIDimport

Hergebruik

35 miljoen lijkt een aardig zakcentje, maar voor een bedrijf dat vorig jaar 207 miljard euro omzet had, is het relatief weinig. Toch vindt Apple het belangrijk om materialen waar het mogelijk is te recyclen om afval en verspilling tegen te gaan. 

Liam

Apple ontwierp zelfs een robot waarmee telefoons efficiënt uit elkaar gehaald kunnen worden en alle materialen netjes van elkaar gescheiden worden. De robot Liam is begin dit jaar met een flitsende video gepresenteerd.

Vol mineralen

Telefoons zitten vol kostbare grondstoffen waar we bij aanschaf niet bij stil staan. Het Nederlandse bedrijf Fairphone probeerde met een duurzame telefoon inzichtelijk te maken wat er voor nodig is een telefoon te bouwen en daar was onder andere het verkrijgen van goud op een eerlijke manier lastig.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten