Autoriteit Persoonsgegevens roept stemwijzers weer op matje 2017-03-10T15:54:56

Hoge beloning voor kraken 1Password

Rainmeter - bureaublad aanpassen (1)

Autoriteit Persoonsgegevens roept stemwijzers weer op matje

Autoriteit Persoonsgegevens roept stemwijzers weer op matje

De Autoriteit Persoonsgegevens roept stemwijzer-sites wederom op het matje. Dit keer omdat de sites gevoelige informatie te lang bewaarden, en vaak zonder toestemming.

Het betrof in sommige gevallen politieke voorkeuren van de mensen die de stemwijzers invulden, die vervolgens gekoppeld werden aan hun ip-adres en soms ook e-mailadres. Die data werd vaak voor lange, of zelfs onbepaalde tijd opgeslagen.

Volgens het AP is dit tegen de Wet bescherming persoonsgegevens. De stemwijzers moesten dan ook op een andere manier te werk gaan, of een boete riskeren. Volgens de privacy-waakhond werkten alle onderzochte sites netjes mee.

"Na optreden van de AP hebben deze partijen hun beleid en werkwijze waaronder de informatie op de website aangepast en de overtreding beëindigd," aldus de Autoriteit Persoonsgegevens.

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat de AP ingrijpt tijdens deze verkiezingen. Zo bleek eerder dat een groot deel van de stemwijzers geen https inzetten, en daardoor waren de verstuurde gegevens te onderscheppen. Een reeël gevaar, zo bleek daarvoor nog.


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.



Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord