AVG: Ben jij klaar voor nieuwe privacy-wet? 2018-05-18T11:28:07

Toshiba-hdd ook als 10 TB-variant

Slow starter

AVG: Ben jij klaar voor nieuwe privacy-wet?

AVG: Ben jij klaar voor nieuwe privacy-wet?

De nieuwe Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) klinkt misschien als een ingewikkelde ver-van-m'n-bed-show. Toch loont het om jezelf eens te verdiepen in de nieuwe privacy-wet, wanneer je persoonsgegevens van anderen beheert. Anders dreigen er boetes.


Download gratis het AVG Stappenplan

Er zijn een hoop vragen over de AVG, en gelukkig hebben wij de antwoorden voor je! Computer Idee, Computer!Totaal, PCM en Tips&Trucs hebben in samenwerking met internetjurist Arnoud Engelfriet de AVG onder de loep genomen. In 14 stappen leggen we uit hoe je jouw organisatie klaar maakt voor de aankomende privacy-wet. Download hieronder gratis het AVG Stappenplan. Je krijgt de downloadlink automatisch in je mailbox. 

 
E-mailadres           

Voornaam  

Achternaam          
Nieuwsbrief
Partnermailings
 

 

Wil je behalve het Stappenplan AVG ook graag wekelijks de nieuwsbrief van Computer in je mailbox? Zet dan een vinkje bij Nieuwsbrief. En wil je ook graag nieuwtjes en aanbiedingen ontvangen van onze commerciële partners? Vink dat vakje dan ook aan. Vink je niks aan? Dan nemen we je e-mailadres niet op in ons e-mailbestand.

Wat is de AVG?

De afgelopen tijd hoor je het telkens vaker in het nieuws: jouw persoonlijke data is weer eens misbruikt door een of ander lek bij een online dienst. Vaak wist je niet eens dat bepaalde gegevens bij deze partijen lagen opgeslagen. Wat niet te denken van al die privacy-voorwaarden die je wegklikt, maar waarmee je bedrijven klakkeloos toestemming geeft om je data door te verkopen. 

Vaak is ook niet duidelijk waarom gegevens van je worden verzameld en waar het uiteindelijk eindigt. Al met al was het dus behoorlijk tijd voor nieuwe regelgeving op dit gebied, de digitalisering breidt immers alsmaar verder uit. Op Europees niveau is dan ook de Algemene Verordening Gegevensbescherming bedacht, een wet die op 25 mei ingaat.

Ook voor kleine organisaties en verenigingen

Je denkt vast: hartstikke goed. Je wordt nu namelijk beter beschermd tegen de enorme datadrang van grote corporaties als Facebook en Google. Zij riskeren boeren van miljoenen euro's, mochten ze zich niet aan de regels houden. Echter, die regels gelden ook voor gewone burgers. Die bijvoorbeeld in een vereniging zitten en gegevens van leden bewaren. Wat moet je dan weten over de AVG?

'Persoonsgegevens' is een breed begrip. De eerste vraag die je jezelf moet stellen, is om wat voor gegevens het precíes gaat. De EU maakt namelijk onderscheid tussen persoonsgegevens die voor de hand liggen (naam en adres bijvoorbeeld), en gevoelige info zoals BSN-nummers of aantekeningen over iemands gezondheid. Die laatste categorie mag je niet zomaar in bezit hebben.

Tot dusver klinkt het vrij logisch. Maar het kan al snel ingewikkeld worden. Want welke partij is verantwoordelijk zodra je data onderbrengt bij een clouddienst? En wat zijn de regels rond het versturen van nieuwsbrieven naar klanten of leden? Wat moet je doen in het geval van een datalek en wat moet er in een zogeheten 'verwerkingsregister' staan, wat je verplicht bent bij te houden?

Over dat en meer lees je in het gratis AVG Stappenplan!


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord