Avontuurtje? Zoek-en-vind-games spannender dan ooit

© CIDimport

Avontuurtje? Zoek-en-vind-games spannender dan ooit

Geplaatst: 22 januari 2015 - 16:11

Aangepast: 26 augustus 2022 - 23:32

Redactie ID.nl

Zin in een avontuurtje? Je bent niet de enige… Heel veel mannen en vrouwen tussen voornamelijk 35 en 65 jaar zoeken er hun heil in. Gewoon, om hun gedachten even te verzetten of zich in een andere wereld te wanen. Even weg uit de sleur, spanning ervaren of elkaar uitdagen. Niks mis mee, toch? Niet als het gaat over onschuldige zoek-en-vind-spelletjes, want daar gaat het over… Onschuldig, maar die ‘casual games’ zijn voor velen wel bijna onmisbaar geworden.

Waar komt die aantrekkingskracht toch vandaan? Er was eens... Nee serieus: de sprookjeswereld! Veel casual games nemen ons mee terug naar onze kindertijd en op een moderne manier herbeleven we de 2D-kinderboeken van toen. Aanvankelijk zagen met name ontwikkelstudio’s uit Oost-Europa hierin een mooie kans om met relatief weinig geld prachtige spellen te maken voor een grote groep mensen. Misschien herinner je je nog het spel ‘I Spy.’ Dat was een van de eerste zoek-en-vind-spelletjes die werd ontwikkeld door Scholastic. In die tijd, zo rond 2003, werden games nog vooral in winkels verkocht omdat online gamen door de supertrage downloadsnelheid niet mogelijk was. Stel je voor!

Sneller downloaden

De grootste aanbieder van zoek-en-vind-spelletjes, het meest populaire genre van de casual games, is een bedrijf genaamd ‘Big Fish Games.’ Daar ontdekten de ontwikkelaars een slimme compressietechnologie waardoor het mogelijk werd games sneller te downloaden. Er kwam een Big Fish Portal waar je de succesvolle Mysterie Case Files spellen kon downloaden. Je kent vast de game Huntsville uit deze serie die een enorme hit werd. Alle Nederlandstalige spelletjes van Big Fish zijn overigens exclusief verkrijgbaar via Denda Games, zowel als CD ROM als online via de portal.

Adventure elementen

Toch is er alweer een wereld van verschil als we de games uit die tijd, pakweg 2008, vergelijken met het huidige aanbod. Destijds draaide het vooral om het vinden van verborgen objecten in verschillende opdrachten zonder veel beweging. Daar kom je als game ontwikkelaar nu echt niet meer mee weg! We willen avontuur! En dus zien we steeds meer ‘adventure elementen’ in de games, zoals het vinden van objecten, deze combineren tot een sleutel waarmee je een puzzel kunt oplossen. Dan kun je bijvoorbeeld een deur openen en kom je op een nieuwe locatie waar een nieuwe uitdaging wacht, zoals het bevrijden van een prinses of het oplossen van een moord. Natuurlijk hebben de games intrigerende namen zoals Grim Legends, Grim Tales of Shiver.

Het mooie is dat je op de Denda portal alle zoek en vind spelletjes een uur GRATIS kunt uitproberen zodat je eerst zelf kunt ervaren wat je echt aanspreekt  en of je gegrepen wordt door het verhaal. Een soort snoepwinkel voor volwassenen dus! Ga je mee op avontuur.

Dit artikel wordt je aangeboden door Denda Games

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten