BBC Micro computer 30 jaar! 2013-11-04T16:18:59

Tien nieuwe kanshebbers super-pc bekend

Beeldscherm op z'n kant

BBC Micro computer 30 jaar!

BBC Micro computer 30 jaar!

De BCC Micro microcomputer viert vandaag zijn 30e verjaardag. In de jaren tachtig was de computer dankzij de BBC in het Verenigd Koninkrijk een van de meest populaire hobby-computers.

Begin jaren 80 zond de BCC een documentaire reeks uit onder de naam Might Micro waarin de mogelijkheden van de microprocessor werden getoond. De BBC wilde dat kijkers de demonstraties ook thuis op een computer konden uitvoeren. Met de wens voor een betaalbare computer voor thuisgebruik, ging de BCC een aantal fabrikanten langs zoals computermerk Sinclair (bekend van de ZX80, ZX81 en ZX Spectrum) en Acorn. De keuze viel uiteindelijk op Acorn dat was opgericht door een groepje studenten van Cambridge, zij waren bezig met de ontwikkeling van de Acorn Proton dat op alle punten voldeed aan de eisen van de BBC, waaronder de mogelijkheid van het aansluiten van randapparatuur zoals een printer en joystick, zaken die niet mogelijk waren op de Sinclair.

Succesvolle introductie

De op een ARM-processor gebaseerde micro-computer van Acorn werd op 1 december 1981 geïntroduceerd en kwam het jaar erop in de winkels. De introductie viel samen met de tv-serie zodat de computer snel populair werd. Tot 1994 zijn er totaal 1,5 miljoen exemplaren verkocht. De computer werd veel gebruikt voor computerlessen op scholen en kwam ook buiten het Verenigd Koninkrijk beschikbaar. In Nederland bestaat er nog steeds, sinds 1983, een gebruikersgroep voor de Acorn: De Big Ben Club. Voor iedereen die geïnteresseerd is in de Acorn en de concurrentiestrijd die ontstond met de Sinclair-computers kunnen we de documentairefilm Micro Men uit 2009 aanraden.

[Via: Reghardware]


Off-topic reacties worden verwijderd. Linken naar illegale bronnen is niet toegestaan. Opmerkingen over eventuele spelfouten, andere opmerkingen en vragen betreffende de website kunt u mailen naar de webmaster.Op deze website gebruiken we cookies om content en advertenties te personaliseren, om functies voor social media te bieden en om ons websiteverkeer te analyseren. Ook delen we informatie over uw gebruik van onze site met onze partners voor social media, adverteren en analyse. Deze partners kunnen deze gegevens combineren met andere informatie die u aan ze heeft verstrekt of die ze hebben verzameld op basis van uw gebruik van hun services. Meer informatie.

Akkoord